Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: ae-1 Program i problemy z lampą...pomóżcie

Mieszany widok

darkwhite
    Guest

Domyślnie ae-1 Program i problemy z lampą...pomóżcie

Mam zamiar kupic jakąs dobrą lampe do tego aparatu...tylko nie wiem jaką...Możecie mi doradzic które speedlite'y beda w pełni współpracowały z tym aparatem? prosze tez o jakies konkretne modele lamp innych firm które beda w pełni współpracowały z ae-1 program...z góry dziekuje

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkwhite
    Mam zamiar kupic jakąs dobrą lampe do tego aparatu...tylko nie wiem jaką...Możecie mi doradzic które speedlite'y beda w pełni współpracowały z tym aparatem?
    Najlepsza jaka moze być to 299T:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...299T/index.htm

Generalnie te wszystkie będą bardzo dobrze współpracować (oprócz 300TL):
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ites/index.htm

Cytat Zamieszczone przez darkwhite
    prosze tez o jakies konkretne modele lamp innych firm które beda w pełni współpracowały z ae-1 program...
    Nie wiem, co rozumiesz przez pełna współpracę?
    Bo IMHO każda tyrystorówka będzie dobra.
    Przykładowo:
    - Soligor 42 D
    http://canon-board.info/showthread.php?t=11730

- Topca 330 CX (CTX)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12220
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-07-2006 o 19:48
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Każdą Speedlite seria A oraz T (oprócz 300ti) Najlepiej albo 188A lub 199A. T-299 jest duża, ma spore możliwości ale jest juz bardzo droga. Te dwie poprzednie można kupic w przedziale 80-150pln ! Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno
    ...T-299 jest duża, ma spore możliwości ale jest juz bardzo droga...
    Droga?
    Jakieś parę miesięcy temu (przełom III/IV br.) widziałem jak taka poszła na Allegro za niecałe 200zł!!
    Ciekawe jak będzie tym razem?
    http://www.allegro.pl/item116465022.html

Gdyby ludzie wiedzieli, że to jest super uniwersalna lampa do zastosowania praktycznie z każdym aparatem posiadającym gorącą stopkę, to by na pewno chodziła drożej.
    Ale nie wiedzą, bujają się z Tumaxami, Cullmanami; kupują jakieś gówienka po 200-300zł i więcej, byleby na tym pisało E-TTL, to aż się żal robi.
    Sam się zastanawiam czy by jej nie kupić, bo cholera wie, jaki to jeszcze inny rodzaj TTL Canon w przyszłości wymysli, a taka tyrystorówka to będzie działać zawsze i ze wszystkim.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 19-07-2006 o 08:12
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

To AE-1P jest gdzieś jeszcze w użyciu? Super aparat z odlotową jakością wykonania. To był mój pierwszy Canon (w 1982 r.!).:grin:

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    To AE-1P jest gdzieś jeszcze w użyciu? Super aparat z odlotową jakością wykonania. To był mój pierwszy Canon (w 1982 r.!).:grin:

Wiesz, niestety muszę Cię zmartwic, ale od tedo modelu Canon zaczoł nową erę PLASTYKU Rozbierałem już sporo AE1-P aby je przesmarowac, niestety w porównaniu do AE-1, A-1 AT-1 i AV-1 ma strasznie dużo plastykowych części. Najgorsze jest to że w środku koła zębate odpowiedzialne za naciąg 1 i 2 rolety migawki sa plastykowe. Poprzednie z serii A miały metalowe. To samo dotyczy obudowy, w poprzednich był grubszy stop magnezowo-aluminiowy (chyba) oblany plastykiem, w AE-1 P jest znacznie go mniej, mówie o stopie.

Apart sam w sobie był bardzo udany, szczególnie pomiar światła oraz matówka i system jej zmiawy...

Pozrawiam

panroman
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    To AE-1P jest gdzieś jeszcze w użyciu? Super aparat z odlotową jakością wykonania.
    Mam go od jakiegoś czasu, z obiektywem f50/1.4 i dla mnie to malyyyyyna.

Domyślnie

OK. Oxeno, dzięki za ciekawe informacje, nie znałem ich. Swoją drogą, cierpiałem, bo na A-1 brakowało mi kasy, a była to moja niespełniona miłość. Nawet dzisiaj, od czasu do czasu nachodzi mnie myśl, żeby go kupić.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spoko, A-1 można kupić juz od 280pln i ceny wachają się do około 500pln oczywiście w zależności od stanu korpusu. Przy zakupie pamiętać aby dzwięk wyzwalania migawki był taki pusty a nie ostry i gwiżdzący!! Nie dać se wmówić ze to tak ma być, poprostu oznacza to ze aparat od nowości pewnie nie widział serwisu ani przeglądu.

Z tymi zębatkami co opisywałem w AE-1 P to problem polega na tym że jak ktoś ma parę w łapach i bardzo mocno, szarpiąc naciąga migawkę to może dosłowinie wyrwać 2 czy 3 ząbki na kole i mechanizm przeskoczy blokując aparat! Ostrożnie proszę

Pozdrawiam

andrew64
    Guest

Domyślnie

Nie ma co przesadzać z nadmierną ilością funkcji lampy, jak np. T-299, bo korpus AE-1P nie jest ich w stanie wykorzystać (największą zaletą tej lampy jest chyba duża liczba przewodnia). Do AE-1P stosowane były prostsze lamy serii Speedlite np. 133A, 155A, 177A, 199A - a dedykowana do niego była 188A. Tych dwóch pierwszych nie polecam, są zbyt prymitywne (tylko automatyka i już), a pozostałe są w miarę dobre i tanie. Chociaż w np. 177A brak mi pochylania palnika.
    Popatrz do instrukcji obsługi AE-1P str.63 - dostępna na stronie: www.canonfd.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów