Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: ae-1 Program i problemy z lampą...pomóżcie

darkwhite
    Guest

Domyślnie ae-1 Program i problemy z lampą...pomóżcie

Mam zamiar kupic jakąs dobrą lampe do tego aparatu...tylko nie wiem jaką...Możecie mi doradzic które speedlite'y beda w pełni współpracowały z tym aparatem? prosze tez o jakies konkretne modele lamp innych firm które beda w pełni współpracowały z ae-1 program...z góry dziekuje

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkwhite
    Mam zamiar kupic jakąs dobrą lampe do tego aparatu...tylko nie wiem jaką...Możecie mi doradzic które speedlite'y beda w pełni współpracowały z tym aparatem?
    Najlepsza jaka moze być to 299T:
    http://www.mir.com.my/rb/photography...299T/index.htm

Generalnie te wszystkie będą bardzo dobrze współpracować (oprócz 300TL):
    http://www.mir.com.my/rb/photography...ites/index.htm

Cytat Zamieszczone przez darkwhite
    prosze tez o jakies konkretne modele lamp innych firm które beda w pełni współpracowały z ae-1 program...
    Nie wiem, co rozumiesz przez pełna współpracę?
    Bo IMHO każda tyrystorówka będzie dobra.
    Przykładowo:
    - Soligor 42 D
    http://canon-board.info/showthread.php?t=11730

- Topca 330 CX (CTX)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12220
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 15-07-2006 o 19:48
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Każdą Speedlite seria A oraz T (oprócz 300ti) Najlepiej albo 188A lub 199A. T-299 jest duża, ma spore możliwości ale jest juz bardzo droga. Te dwie poprzednie można kupic w przedziale 80-150pln ! Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oxeno
    ...T-299 jest duża, ma spore możliwości ale jest juz bardzo droga...
    Droga?
    Jakieś parę miesięcy temu (przełom III/IV br.) widziałem jak taka poszła na Allegro za niecałe 200zł!!
    Ciekawe jak będzie tym razem?
    http://www.allegro.pl/item116465022.html

Gdyby ludzie wiedzieli, że to jest super uniwersalna lampa do zastosowania praktycznie z każdym aparatem posiadającym gorącą stopkę, to by na pewno chodziła drożej.
    Ale nie wiedzą, bujają się z Tumaxami, Cullmanami; kupują jakieś gówienka po 200-300zł i więcej, byleby na tym pisało E-TTL, to aż się żal robi.
    Sam się zastanawiam czy by jej nie kupić, bo cholera wie, jaki to jeszcze inny rodzaj TTL Canon w przyszłości wymysli, a taka tyrystorówka to będzie działać zawsze i ze wszystkim.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 19-07-2006 o 08:12
    Pozdrowienia, Tomek

Domyślnie

To AE-1P jest gdzieś jeszcze w użyciu? Super aparat z odlotową jakością wykonania. To był mój pierwszy Canon (w 1982 r.!).:grin:

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    To AE-1P jest gdzieś jeszcze w użyciu? Super aparat z odlotową jakością wykonania. To był mój pierwszy Canon (w 1982 r.!).:grin:

Wiesz, niestety muszę Cię zmartwic, ale od tedo modelu Canon zaczoł nową erę PLASTYKU Rozbierałem już sporo AE1-P aby je przesmarowac, niestety w porównaniu do AE-1, A-1 AT-1 i AV-1 ma strasznie dużo plastykowych części. Najgorsze jest to że w środku koła zębate odpowiedzialne za naciąg 1 i 2 rolety migawki sa plastykowe. Poprzednie z serii A miały metalowe. To samo dotyczy obudowy, w poprzednich był grubszy stop magnezowo-aluminiowy (chyba) oblany plastykiem, w AE-1 P jest znacznie go mniej, mówie o stopie.

Apart sam w sobie był bardzo udany, szczególnie pomiar światła oraz matówka i system jej zmiawy...

Pozrawiam

Domyślnie

OK. Oxeno, dzięki za ciekawe informacje, nie znałem ich. Swoją drogą, cierpiałem, bo na A-1 brakowało mi kasy, a była to moja niespełniona miłość. Nawet dzisiaj, od czasu do czasu nachodzi mnie myśl, żeby go kupić.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spoko, A-1 można kupić juz od 280pln i ceny wachają się do około 500pln oczywiście w zależności od stanu korpusu. Przy zakupie pamiętać aby dzwięk wyzwalania migawki był taki pusty a nie ostry i gwiżdzący!! Nie dać se wmówić ze to tak ma być, poprostu oznacza to ze aparat od nowości pewnie nie widział serwisu ani przeglądu.

Z tymi zębatkami co opisywałem w AE-1 P to problem polega na tym że jak ktoś ma parę w łapach i bardzo mocno, szarpiąc naciąga migawkę to może dosłowinie wyrwać 2 czy 3 ząbki na kole i mechanizm przeskoczy blokując aparat! Ostrożnie proszę

Pozdrawiam

andrew64
    Guest

Domyślnie

Nie ma co przesadzać z nadmierną ilością funkcji lampy, jak np. T-299, bo korpus AE-1P nie jest ich w stanie wykorzystać (największą zaletą tej lampy jest chyba duża liczba przewodnia). Do AE-1P stosowane były prostsze lamy serii Speedlite np. 133A, 155A, 177A, 199A - a dedykowana do niego była 188A. Tych dwóch pierwszych nie polecam, są zbyt prymitywne (tylko automatyka i już), a pozostałe są w miarę dobre i tanie. Chociaż w np. 177A brak mi pochylania palnika.
    Popatrz do instrukcji obsługi AE-1P str.63 - dostępna na stronie: www.canonfd.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrew64
    Nie ma co przesadzać z nadmierną ilością funkcji lampy, jak np. T-299, bo korpus AE-1P nie jest ich w stanie wykorzystać
    To nie korpus wykorzystuje funkcje lecz fotograf :-)
    Zresztą w czym tu przesada, kiedy lampa była do kupienia za ~250zł.
    http://www.allegro.pl/item116465022.html
    Nawet jeżeli nie wykorzysta sie jej trybu "PROGRAM" to ma ona dość pozostałych zalet wartych tej kwoty.

Cytat Zamieszczone przez andrew64
    największą zaletą tej lampy (299T) jest chyba duża liczba przewodnia...
    Jedną z wielu.
    Wg mnie jeszcze wiekszą zaletą jest możliwość obrotu głowicy palnika w obu osiach, a ponadto praca na wszystkich przysłonach z zakresu f/2-f/22 niezależnie od ISO, kiedy większość pozostałych tyrystorówek może pracować tylko na 2-3 wybranych przysłonach i w dodatku zależnych od ISO
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów