Kurcze, w każdej instrukcji o tym piszą a tak niewele osób z tego korzystaZamieszczone przez adamek
Pokuszę się o stwierdzenie, że bez tego nie da rady ani sport ani inne takie szybsze akcje.
Kurcze, w każdej instrukcji o tym piszą a tak niewele osób z tego korzystaZamieszczone przez adamek
Pokuszę się o stwierdzenie, że bez tego nie da rady ani sport ani inne takie szybsze akcje.
the silence is deafening
kazdy jakos zaczyna
po pierwsze musisz sie dobrze ustawic do akcji na meczu jest z tym ciezko
a dobre swiatlo z tym obiektywem
focus na gwiazke to ci pomoze
Mógłby mnie ktoś mnie nieuczonego w fotografii uświadomić czemu AF w osobnym przycisku jes lepszy od tego w spuscie migawki ?
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
przelacz o zobaczysz zawsze mozesz sledzic akcje
jest wygodniej
Witam..Zamieszczone przez MaksM18
W Kielcach na stadionie jest (podobno) 1410 luksów - na ISO 1600 jest w miarę ok (na 350D), ale z obiektywem Canona typu L , z tą sigmą to raczej nie powalczysz bo sam silniczek AF jest strasznie wolny - z USM nie ma porównania, mimo że AF w aparacie nie jest demonem prędkości ani dokładności to przy takim oświetleniu jak stadionowe (musi spełniać wymagania dla transmisji TV) bez problemu da się robić zdjęcia..
Pozdrawiam
Artur Starz
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Chodzi o rozdwojenie funkcji - półprzycisk migawki uruchamia AI Servo i śledzisz akcję, obiektyw nadąża za obiektem, pewnie nawet ta Sigma. Jak nadejdzie TEN moment, przytrzymujesz * blokując AF, przekadrowujesz i focisz. Bez * po przekadrowaniu AF odjedzie w reklamy bądź krzaki (w zależności od klasy rozgrywek)Zamieszczone przez kami74
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Dobra teraz jasne, chodzi o funkcje blokowania ostrości w trybie Servo. Dzięx piast9
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Czy w takim wypadku obiekt nie wyjedzie juz z zakresu ostrosci, jesli np. porusza sie do nas? Oczywiscie jesli mamy stosunkowo mala go.Zamieszczone przez piast9
Jeśli się porusza bardzo szybko to wyjedzie. Trzeba być szybkim z lockiem i migawką.Zamieszczone przez krzys121
![]()
Choć przy takim ujęciu w 350D może być lepiej focić centralnie z zapasem na kadrowanie. Bo AI Servo z automatycznym wyborem czujnika, przynajmniej w 350D, działa jakoś dziwnie i nigdy nie udawało mi się dość z tym do ładu. A uprawiałem takie ujecia nie najwolniejszym obiektywem (70-210) przy mniej dynamicznych sprawach niż piłka nożna.
To generalnie jest sztuka celować ostrością przy dynamicznej scenie. Koordynacja oko-ręka, a raczej oko-kciuk-palec wskazujacy musi być na wysokim poziomieMi to jeszcze nie najlepiej wychodzi. Prawdopodobnie wątkodawca też wyjdzie niespecjalnie zadowolony z pierwszego meczu ale trening czyni mistrza. Prędzej czy później.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0