Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Jak działa monopod Manfrotto 334B?

Domyślnie Jak działa monopod Manfrotto 334B?

Witam wszystkich.
    Poszukuję monopodu, który pozwoli mi na podparcie sprzętu podczas robienia zdjęć makro.
    Posiadam monopod 679B, jednak brakuje mi w nim możliwości szybkiej zmiany jego wysokości (bez konieczności wykorzystania obu rąk). Na monopodzie podpięty jest korpus 10d, z przerobionym mieszkiem a'la Arkadiusz stopa, z obiektywem Canon 100/2,8 macro oraz lampą MT-24EX. Waży to razem około 3,5 kilo. Nie planuję wykorzystania głowicy, chyba że się do niej przekonam. Chyba że wykorzystam posiadaną głowicę kulową 222 (joystick).

W związku z tym mam pytanie.

W jakim zakresie odbywa się regulacja automatyczna monopodu 334B, przy pomocy spustu w rękojeści? W opisach zawarte są informacje, które wskazują że tylko część zakresu zmiany wysokości monopodu regulowana jest przy pomocy spustu, a reszta przy pomocy samozaciskowych (przez obrót) nóg.

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tego w sklepie, gdyż mieszkam w małym mieście gdzie za praktycznie każdy sprowadzony produkt trzeba zapłacić zaliczkę... tzn w Gdyni. Przerabiałem to w przypadku toreb Lowepro.

Z góry dziękuję za pomoc.

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Bez głowicy.
    Płynna regulacja jedną ręką 72-116cm(bez rozłożenia nogi-twist).
    Najniższe położenie 67cm(po zatrzaśnięciu - dł. transportowa).
    Do podanych wartości(+-0,5cm).
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

odświeżam wątek.
    wysuwanie monopodu poprzez spust bardzo mi odpowiada. czy są odpowiedniki MF 334B innych producentów czy tylko MF oferuje takie rozwiązanie? co do łapania luzów, w przeszukanych przeze mnie wątkach nikt nic o takowych nie pisał. pisał natomiast Vitez, że monopod sprawował się świetnie. czy ktoś jeszcze przez rok czasu nabył doświadczeń z tym modelem monopodu?

cena nie zachwyca:
    eukasa 244+14zł (choć obecnie brak w magazynie )
    foto net 319zł odbiór osobisty <- jutro postaram się tam podjechać i przetestować kijek

Coś już napisał
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Może nie do końca na temat ale zanim kupisz to radzę się zastanowić Nie wiem czy już masz jakieś doświadczenie z monopodem przy fotografii
    makro,ale moim zdaniem to jest raczej zły wybór.
    Wyszedłem tylko raz z monopodem na takie zdjęcia i więcej już go nie brałem.
    Nie utrzymasz ostrości. Nawet w dobrych warunkach trudno zrobić ostre zdjęcie.
    Piszę tu o fotografii owadów i dużych zbliżeń.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

akurat fotografia makro mnie nie interesuje. zresztą do niej lepszy statyw

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Czy ktoś używa monopod Manfrotto 334B z tele, chętnie poznałbym opinię na ten temat.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysp Zobacz posta
    Niestety nie mam możliwości sprawdzenia tego w sklepie, gdyż mieszkam w małym mieście gdzie za praktycznie każdy sprowadzony produkt trzeba zapłacić zaliczkę... tzn w Gdyni. Przerabiałem to w przypadku toreb Lowepro.

Z góry dziękuję za pomoc.
    a pytałeś w foto-net z brodwina?

Pozdr.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ja przez jakiś czas używałem z 70-200/4 - głównie w kościele
    i gorąco polecam ten monopod - mam velbonke, która jest też dosyć dobrym monopodem - ale szybkość wysuwania manfrotty jest genialna. zwłaszcza w kościele, gdzie nikt nie zwraca uwagi, bo nie muszę machać tym kijem żeby go wydłużyc. w szybkich akcjach jest on niezastąpiony.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    a pytałeś w foto-net z brodwina?.
    akurat oglądałam egzemplarz w foto-necie. i o ile samo wysuwanie przez spust działa znakomicie przy dźwięku wysuwanej szabli, o tyle pozostałe części które wysuwa się przez skręcenie albo były nie wyrobione, albo się zacinały. sam pan Zdrowak musiał przyłożyć ręki, żeby rozkręcić

Uprawnienia umieszczania postów