Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: canon 30d

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Ee dziwne macie jakieś te problemy - używam 300d + kit + 50/1.8 + gościnnie sonnar 135/3.5 i NIGDY nie miałem problemów z AWB, w żadnych warunkach.
    Czyli w zasadzie same Canony + Sonnar ktory nie komunikuje sie z body
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Domyślnie 30d i 17-40

krtek, 17-85 nie jest zły, ale jeśli masz 500-700 zł więcej to dostaniesz nowy EF 17-40. Ma stałe światło 4 i jest odlotowy. Kolor, kontrast, saturacja na najwyższym poziomie. Trochę mydli na pełnym otwarciu przy brzegach obrazu, ale to widać dopiero przy 200% powiększenia. Bardzo szeroko pojęty środek (80%) ostry bardzo. Warto kupić dobry obiektyw, bo 30d to fajny aparat.

EDIT: Riccardo ma fajny zestaw:17-85 IS + 50/1.8, mógłbym też taki mieć.
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 13-07-2006 o 18:08

Domyślnie

Zgadzam sie, ze na 17-85 szkoda pieniedzy, bo na tym poziomie cenowym 17-40 jest znacznie lepszy.
    Kit jest na tyle tani, ze raczej jest warty swojej ceny...
    1D i obiektywy Canona

krtek
    Guest

Domyślnie

dzieki za rady - 30d juz kupilem - fajowska zabawka - w porownaniu z 10d - szybciej ladniej ....niestety drozej, z braku kasy - kupilem teraz 50/1,8 - bez rewelacji , troche wkurza wolny af , ale nie grymasze - zbieram koniecznie na cos szerokiego moze faktycznie 17-40 - taki zakres by mi odpowiadal
    pozdrawiam
    krtek

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

jesli szukasz fajnego obiektywu do 30D to polecam TAMRON AF SP 17-50 mm F/2,8 stałe jasne swiatło, małe rozmiary w stosunku do mozliwosci, szybki AF(choc to niestety nie ultrasonic), a w testach jego optyka wypada znacznie lepiej niż kosztujący 3 razy tyle (ok 4 tyś) zł Canon EF-S 17-55/2,8 IS..
    sam sie jakis czas wahałem jaki kupic obiektyw i stosunek mozliwosci do ceny w przypadku tego TAMRONa wypadłnajlepiej a ja jestem z niego naprawde bardzo zadowolony

Coś już napisał

Domyślnie

Dziwne, to co napiszę ale Ja wielki krytyk Tamrona, zdecydowanie polecam Ci Tamrona 17-50mm, kupiłem ponad tydzień temu Canona 17-40 f/4 i po niecałym tygodniu już go oddałem. Po wielu godzinnych testach w/w Canona i Tamrona w sklepie a przez 7 dni Canona w domu mogę stwierdzić:
    Canon:
    Zalety:
    - szybszy AF
    - nie kręci "mordką"
    - wew. zoomowanie
    - dobra kolorystyka, kontrast
    - dobra jakość wykonania (dobrze uszczelniony)
    Wady:
    - mydli nie samowicie i to sprawdzałem na 30D i na 5D. W sumie przetestowałem dwa 17-40mm i jeden 16-35mm.
    - f/4
    Tamron:
    Zacznę od wad:
    - kręci "mordką", co łatwiej o łatwiejsze uszkodzenie obiektywu
    - wysuwający się zoom
    - głośna praca silnika (wiertara, jak nie którzy na to mówią - chociaż mi to nie przeszkadza)
    - tylko APS-C (wielka szkoda)
    Zalety:
    - kolorystyka i kontrast nie najgorsza
    - f2/8
    - dobre wykonanie
    - ostrość wręcz bardzo dobra
    Testowałem 3 Tamrony, to jeden z nich lekko odbiegał od innych.
    Cena Tamrona to 439$, Canona 672$.
    Jeżeli Tamron posiadał by w/w zalety Canona a przedewszystkim zoom, ostrzenie no i nie APS-C, to bez zastanowienia kupił bym Tamrona, ale i cena jego podejrzewam by była większa nawet od Canona. Więc, jeżeli bedziesz uważał na obiektyw Tamrona i nie będzie przeszkadzała Ci " wiertarka" to kupuj zdecydowanie Tamrona.
    Ja wybierając jednak wczesniej Canona, sugerowałem się tym, iź w niedługim czasie zmienię korpus może na 5D lub nawet o model wyżej.
    Na dzień dzisiejszy nie wyżekam się Canona 17-40mm f/4, może w przyszłości przy nowym korpusie bedzie trochę lepiej.
    A jeszcze jedno testowałem zachwalaną na forum Canona 85mm f/1.8 - jest bardzo dobry.
    Sory, że jeszcze nie wyrzuciłem ze stopki Canona 17-40.
    P.S.
    I znowu narobię sobie wrogów teraz u zwolenników Canona ...
    Ostatnio edytowane przez Bananas ; 21-07-2006 o 02:28

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

"Tamron:
    Zacznę od wad:
    - kręci "mordką", co łatwiej o łatwiejsze uszkodzenie obiektywu"

Bananas co Ty rozumiesz pod tym pojęciem??? bo ogniskowanie jest wewnątrz wiec zewnętrzne szkło stoi w miejscu i nic sie nie kręci chyba ze w głowie po kilu piwach!!
    Ty aby napewno mówisz o tym samym obiektywie co ja???

dodatkowo cena... Bananas Ty to u zdziercy kupowałes??? w Polsce mozna to juz kupic za 1300 zł w którymś POLSKIM internetwym sklepie choc nie pamietam nazwy.
    ja go w niemczech kupiłem za 340 euro nówke!!!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper
    "Tamron:
    Zacznę od wad:
    - kręci "mordką", co łatwiej o łatwiejsze uszkodzenie obiektywu"

Bananas co Ty rozumiesz pod tym pojęciem??? bo ogniskowanie jest wewnątrz wiec zewnętrzne szkło stoi w miejscu i nic sie nie kręci chyba ze w głowie po kilu piwach!!
    Ty aby napewno mówisz o tym samym obiektywie co ja???
    Jak AF dziala to kreci swoim pierscieniem (mordka jednak zostaje nieporuszona) przez co trzymajac za mocno pierscien AF w czasie lapania ostrosci i nie puszczajac - mozna zatrzec silnik AF. Zapewne nie jednorazowo (o takich przypadkach nie slyszalem) ale po jakims czasie takiego traktowania AF przestaje byc skuteczny albo w ogole dzialac (o takich przypadkach slyszalem) - opis na bazie Tamrona 28-75 2.8 ale podejrzewam ze 17-50 2.8.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bananas
    kupiłem ponad tydzień temu Canona 17-40 f/2.8 i po niecałym tygodniu już go oddałem. .
    a gdzieś to kupił ja też bym chciał takiego:rolleyes:tylko szkoda, że nie istnieje.....

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BolekZ
    a gdzieś to kupił ja też bym chciał takiego:rolleyes:tylko szkoda, że nie istnieje.....
    Pewnie masz rację. Masz sokoli wzrok, szkoda że nie do końca... to zauważył byś, że to poprostu pomyłka:razz:
    Kurde, co to PZPeR-owska Cenzura...
    Ostatnio edytowane przez Bananas ; 21-07-2006 o 02:52

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów