Czyli w zasadzie same Canony + Sonnar ktory nie komunikuje sie z bodyZamieszczone przez Michal-Czuba
Czyli w zasadzie same Canony + Sonnar ktory nie komunikuje sie z bodyZamieszczone przez Michal-Czuba
Pozdrawiam
Riccardo
--
Fuji & Ricoh
krtek, 17-85 nie jest zły, ale jeśli masz 500-700 zł więcej to dostaniesz nowy EF 17-40. Ma stałe światło 4 i jest odlotowy. Kolor, kontrast, saturacja na najwyższym poziomie. Trochę mydli na pełnym otwarciu przy brzegach obrazu, ale to widać dopiero przy 200% powiększenia. Bardzo szeroko pojęty środek (80%) ostry bardzo. Warto kupić dobry obiektyw, bo 30d to fajny aparat.
EDIT: Riccardo ma fajny zestaw:17-85 IS + 50/1.8, mógłbym też taki mieć.
Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 13-07-2006 o 18:08
Zgadzam sie, ze na 17-85 szkoda pieniedzy, bo na tym poziomie cenowym 17-40 jest znacznie lepszy.
Kit jest na tyle tani, ze raczej jest warty swojej ceny...
1D i obiektywy Canona
dzieki za rady - 30d juz kupilem - fajowska zabawka - w porownaniu z 10d - szybciej ladniej ....niestety drozej, z braku kasy - kupilem teraz 50/1,8 - bez rewelacji , troche wkurza wolny af , ale nie grymasze - zbieram koniecznie na cos szerokiego moze faktycznie 17-40 - taki zakres by mi odpowiadal
pozdrawiam
krtek
jesli szukasz fajnego obiektywu do 30D to polecam TAMRON AF SP 17-50 mm F/2,8 stałe jasne swiatło, małe rozmiary w stosunku do mozliwosci, szybki AF(choc to niestety nie ultrasonic), a w testach jego optyka wypada znacznie lepiej niż kosztujący 3 razy tyle (ok 4 tyś) zł Canon EF-S 17-55/2,8 IS..
sam sie jakis czas wahałem jaki kupic obiektyw i stosunek mozliwosci do ceny w przypadku tego TAMRONa wypadłnajlepiej a ja jestem z niego naprawde bardzo zadowolony
Dziwne, to co napiszę ale Ja wielki krytyk Tamrona, zdecydowanie polecam Ci Tamrona 17-50mm, kupiłem ponad tydzień temu Canona 17-40 f/4 i po niecałym tygodniu już go oddałem. Po wielu godzinnych testach w/w Canona i Tamrona w sklepie a przez 7 dni Canona w domu mogę stwierdzić:
Canon:
Zalety:
- szybszy AF
- nie kręci "mordką"
- wew. zoomowanie
- dobra kolorystyka, kontrast
- dobra jakość wykonania (dobrze uszczelniony)
Wady:
- mydli nie samowicie i to sprawdzałem na 30D i na 5D. W sumie przetestowałem dwa 17-40mm i jeden 16-35mm.
- f/4
Tamron:
Zacznę od wad:
- kręci "mordką", co łatwiej o łatwiejsze uszkodzenie obiektywu
- wysuwający się zoom
- głośna praca silnika (wiertara, jak nie którzy na to mówią - chociaż mi to nie przeszkadza)
- tylko APS-C (wielka szkoda)
Zalety:
- kolorystyka i kontrast nie najgorsza
- f2/8
- dobre wykonanie
- ostrość wręcz bardzo dobra
Testowałem 3 Tamrony, to jeden z nich lekko odbiegał od innych.
Cena Tamrona to 439$, Canona 672$.
Jeżeli Tamron posiadał by w/w zalety Canona a przedewszystkim zoom, ostrzenie no i nie APS-C, to bez zastanowienia kupił bym Tamrona, ale i cena jego podejrzewam by była większa nawet od Canona. Więc, jeżeli bedziesz uważał na obiektyw Tamrona i nie będzie przeszkadzała Ci " wiertarka" to kupuj zdecydowanie Tamrona.
Ja wybierając jednak wczesniej Canona, sugerowałem się tym, iź w niedługim czasie zmienię korpus może na 5D lub nawet o model wyżej.
Na dzień dzisiejszy nie wyżekam się Canona 17-40mm f/4, może w przyszłości przy nowym korpusie bedzie trochę lepiej.
A jeszcze jedno testowałem zachwalaną na forum Canona 85mm f/1.8 - jest bardzo dobry.
Sory, że jeszcze nie wyrzuciłem ze stopki Canona 17-40.
P.S.
I znowu narobię sobie wrogów teraz u zwolenników Canona ...
Ostatnio edytowane przez Bananas ; 21-07-2006 o 02:28
"Tamron:
Zacznę od wad:
- kręci "mordką", co łatwiej o łatwiejsze uszkodzenie obiektywu"
Bananas co Ty rozumiesz pod tym pojęciem??? bo ogniskowanie jest wewnątrz wiec zewnętrzne szkło stoi w miejscu i nic sie nie kręci chyba ze w głowie po kilu piwach!!
Ty aby napewno mówisz o tym samym obiektywie co ja???
dodatkowo cena... Bananas Ty to u zdziercy kupowałes??? w Polsce mozna to juz kupic za 1300 zł w którymś POLSKIM internetwym sklepie choc nie pamietam nazwy.
ja go w niemczech kupiłem za 340 euro nówke!!!
Jak AF dziala to kreci swoim pierscieniem (mordka jednak zostaje nieporuszona) przez co trzymajac za mocno pierscien AF w czasie lapania ostrosci i nie puszczajac - mozna zatrzec silnik AF. Zapewne nie jednorazowo (o takich przypadkach nie slyszalem) ale po jakims czasie takiego traktowania AF przestaje byc skuteczny albo w ogole dzialac (o takich przypadkach slyszalem) - opis na bazie Tamrona 28-75 2.8 ale podejrzewam ze 17-50 2.8.Zamieszczone przez Skipper
a gdzieś to kupiłZamieszczone przez Bananas
ja też bym chciał
takiego:rolleyes:tylko szkoda, że nie istnieje.....
Pewnie masz rację. Masz sokoli wzrok, szkoda że nie do końca... to zauważył byś, że to poprostu pomyłka:razz:Zamieszczone przez BolekZ
Kurde, co to PZPeR-owska Cenzura...
Ostatnio edytowane przez Bananas ; 21-07-2006 o 02:52