wroooc![]()
no fakt ;] ale to nie mzienia faktu ze do tego sa inne rzeczy i mi to tam nie przeszkadza. moze canon ma umowe z jakims producentem pendrive`ow ?![]()
wroooc![]()
no fakt ;] ale to nie mzienia faktu ze do tego sa inne rzeczy i mi to tam nie przeszkadza. moze canon ma umowe z jakims producentem pendrive`ow ?![]()
350D
mi to w sumie też nie przeszkadza - korzystam z pendrive'a. tak tylko ciekawi mnie to, że trzeba mieć zainstalowany soft aby ściągać zdjęcia (i tylko zdjęcia ) z aparatów canona. swoją drogą widziałem kiedyś wtyczkę do Total Commandera służącą do kopiowania zdjęć z canona.
O ile wiem to soft musisz mieć zainstalowany jedynie przy Win98, przy Xp już nie, po system sam Ci wykrywa aparacik i iniciuje kopiowanie obrazów. Ogólnie Canon jest obecnie troche w tyle, i mam nadzieję że weźmie się wreszcie do roboty. Co prawda obecne i poprzednie modele są jednymi z najlepszych na rynku, ale chyba pora wprowadzić trochę zmian![]()
a masz mozliwosc przestawiania sposobu komunikacji z komputerem w aparacie? w S45 i innych pokroju 300D mozna zmienic tryb aby system (XP, czy 98 nie wiem) widzial aparat bez sterownikow.. i MOZE? wtedy da sie wrzucic jakies smieci... nie wiem nie probowalem tak tylko glosno mysle ;-)
S45 user
Oczywiście, że XP może rozpoznać aparat bez starowników i wykryje go jak dysk ale to wszystko, możesz jedynie z niego kopiować i nic pozatym. No coż, szoda że nie ma tego w tych Canonach, mi się bardzo podoba takie rozwiązanie. Idę sobie kupić czytnik. Narazie![]()
ale jak idziesz do kumpla na piwo i przy okazji po jakis sofcik to nie koniecznie trzeba chowac lustzranke za pazuche, wystarczy karta z czytnikiem w kieszeni a poza tym ja mam taki czytnik na wszysyko i nawet jak ktos do mnie w padnie z aparatem na jakies nie wiadomo jakie karty i niedaj boze zapomni kabla to problemu nie ma bo mam czytnik!!!
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona
1) Jesli chcesz tylko zgrywac zdjecia z aparatu to wystarczy tryb komunikacji PTP w aparacie i Windows XP
2) Jesli oprocz zgrywania zdjec chcesz korzystac z oprogramowania do obslugi bezposredniej aparatu (np wpisac wlasne dane w aparat, czy zgrywac zdjecia softem Canona, czy np Remote Capture) to nalezy PRZED pierwszym podlaczeniem aparatu zainstalowac sterowniki i oprogramowanie a potem podlaczac aparat w trybie Normal
2a)
Jesli aparat w trybie Normal podlaczymy bez uprzedniej instalacji sterownikow to namieszamy Windowsom (beda probowaly podpiac do aparatu jakies wlasne, niewlasciwe sterowniki) i czeka nas albo grzebanie w rejestrach albo reinstalka Windowsow.
Punkt 2 dotyczy chyba wszystkich Windowsow.
spokojnie nie jest tak zle.. wiele razy olewalem to zalecenie, dla roznego rodzaju sprzetu, i jakos potem nie grzebalem w rejestrach, nie wspominajac o reinstalceZamieszczone przez Vitez
S45 user
Wystarczy (w 9 przypadkach na 10) odinstalowac sterowniki, ktore Wingroza zainstaluje). Rejestr i nistalki windowasa mozna zostawic w spokoju....
Zamieszczone przez sail0r
Ale dla sprzetu Canona czy ogolnie?
Bo ja tylko o Canonach... przejrzyj sobie forum pod katem watkow "komputer nie widzi mojego aparatu" - to sa wlasnie w ok 90% przypadki podlaczenia aparatu w trybie Normal przy pierwszym podlaczeniu bez instalacji z plytki Canona.
Pozostale 10% to uszkodzenia plyty glownej/gniazd usb/kabelka/systemu.