Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: dSLR kontra R1 sony

Grzegorz 1975
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maro25
    Grzegorz 1975 - jeśli masz już EOSa 5 i 28-235mm to najrozsądniejszym wyjściem jest chyba przejście na cyfrowy korpus, a nie na kompakta ?
    na twoim miejscu kupił bym dslr'a + szkła kture masz + np Sigma 10-20 f/4-5.6 EX lub inny szeroki kąt do pejzażu który chciałeś fotografować
    Masz racje jasne zgadzam się w całej rozciągłości. Tylko nie o to mi chodzi. Sony miał by być docelowo drugim aparatem studyjno-plenerowym głównie do fotografii portretowej. Niskie ISO, nigdzie się nie spieszy. Od lustra nie ucieknę, wiem o tym.
    Wracam do pytania jaki obiektyw canona z jakim body może mi dać porównywalną jakość obrazu do w.wym. zdjęć?

Grzegorz 1975
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Co tu sie nie zgadzać? Robiłem porównanie 20d + kit z R1 swego czasu.. Nie pamietam już gdzie to wrzucałem, ale efekt był taki, jak mówię. ISO 1600 w R1 to już szumidło w porównaniu z lustrem. A AF był szybszy w 717/828/V1 ze wspomaganiem laserowym. W R1 jest tragicznie wolno.
    W kwestii AF w V1 wolał bym się nie wypowiadać gdyż na codzień robię nim zdjęcia legitymacyjne. Jest tragiczny! W tych samych warunkach oświetleniowych AF (sufitowe oświetlenie w sklepie) R1 jest nieporównywalnie szybszy. Jak już pisałem wcześniej wysokie ISO mnie nie interesuje.
    :-?

Naprawdę nie będę nim fociła rajdów, samochodowych, ani robił zdjęć z kabiny myśliwca, włóczył się po ciemnych kościołach lub robił fotek w Sejmie.
    Naprawdę sądzicie że zdjęcia będą lepsze z kitowym objektywem canona+ obojętnie jaki dSLR?
    Ostatnio edytowane przez Grzegorz 1975 ; 12-07-2006 o 18:07

Początki nałogu Awatar maro25
    Miasto
    Skawina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzegorz 1975
    Naprawdę sądzicie że zdjęcia będą lepsze z kitowym objektywem canona+ obojętnie jaki dSLR?
    Myślę że tak.
    Twój canon 28-135mm + dslr produkuje lepsze zdjęcia niż R1 i zawsze możesz dokupić np 50/1.8. Mówiłeś że od dslr'a nie uciekniesz więc po co kupować przejściowy aparat (w dodatku drogi). Zresztą jeśli masz wydać porównywalnie tyle samo pieniędzy to lepiej mieć szybki AF i niskie ISO. Założę się że szybko Ci się to przyda. chyba że ten aparat nigdy nie opuści studia i będzie robił tylko zdjęcia legitymacyjne ale w to wątpię
    Ostatnio edytowane przez maro25 ; 12-07-2006 o 18:39

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Mam Sony R1 od pół roku. Kupując ten aparat znałem jego ograniczenia ale ja kupiłem go do fotografowania wnętrz i do zdjęć pejzażowych, jest do tego znakomity. Fotografuję nim również w studio, też się sprawdza. Jego obiektyw jest naprawdę dobry, ogniskowa praktyczna ale jest jedno ale... makro, nie da się nim zrobić przyzwoitego makro, z żadną nasadką czy soczewką. Dlatego jestem zmuszony kupić lustrzankę cyfrową z obiektywem makro, specjalnie do zdjęć makro, zlecenie na takie fotki otrzymałem. Aparatu Sony mimo wszystko nie sprzedam, będę miał dwie cyfrówki !!!

Grzegorz 1975
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JerzyC
    Mam Sony R1 od pół roku. Kupując ten aparat znałem jego ograniczenia ale ja kupiłem go do fotografowania wnętrz i do zdjęć pejzażowych, jest do tego znakomity. Fotografuję nim również w studio, też się sprawdza. Jego obiektyw jest naprawdę dobry, ogniskowa praktyczna ale jest jedno ale... makro, nie da się nim zrobić przyzwoitego makro, z żadną nasadką czy soczewką. Dlatego jestem zmuszony kupić lustrzankę cyfrową z obiektywem makro, specjalnie do zdjęć makro, zlecenie na takie fotki otrzymałem. Aparatu Sony mimo wszystko nie sprzedam, będę miał dwie cyfrówki !!!
    Dzięki za wypowiedź!
    Z twojego doświadczenia praktycznego wynika jakiś wniosek który mógłby odpowiedzieć na moje pytanie? Jaki zestaw objektyw+body canona dał by porównywalne zdjęcia w warunkach jakie postawiłem?

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzegorz 1975
    Jaki zestaw objektyw+body canona dał by porównywalne zdjęcia w warunkach jakie postawiłem?
    Szczerze podejrzewam że NIE MA takiego zestawu, zawsze fotki z dSLR będą lepsze, nawet te z kitowca. Czy ja wiem, no może z Sigmy 28-300 będą takie same... ale tu znowu zyskujesz większy zakres

Grzegorz 1975
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Szczerze podejrzewam że NIE MA takiego zestawu, zawsze fotki z dSLR będą lepsze, nawet te z kitowca. Czy ja wiem, no może z Sigmy 28-300 będą takie same... ale tu znowu zyskujesz większy zakres
    Czy mi się wydaje czy zajmujemy się gdybaniem?
    :wink: Czy naprawdę nikt nie widział fotek z tego aparatu? są naprawde niezłe
    Przecież w fotografii głównie chodzi o jakość zdjęć, choć rozumiem dyskusje o sprzęcie są fajne sam często je odbywam bo pracuje min. w sklepie fotograficznym.;-)

Uzależniony

Domyślnie

Jakosc nie rowna sie ostrosci...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie no, pewnie w końcu zrobią jakieś hybrydy dorównujące lustrzance.
    Tak jak robią aparaty w komórkach dorównujące jakością kompatkom...

... tym sprzed 5ciu lat ;-)
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Grzegorz 1975
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Jakosc nie rowna sie ostrosci...
    A można by coś więcej?:smile: Domyślam się że R1 znów się dostanie

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów