Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: rozważania na temat cropa

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

a ja trochę z innej beczki, choć chyba wciąż blisko tematu :wink:

tak sobie dumałem jak to jest, że Canon poszedł w EF-S z ASP-C proponując klientom nawet takie szkiełko jak 10-22 za 800$. Gdybym sobie to kupił, mocno bym sie zdenerwował gdyby tak za 5 lat Canon zrezygnował z cropa 1,6...

Rozważania na temat segmentacji rynku wiodą do silnego argumentu, że pełna klatka pozostanie na zawsze w dSLR domeną pro.... hmm a jeśli nie to co (w końcu szkiełko za 800$ to też już raczej pro )

no i wpadłem na takie możliwe rozwiązanie - gdyby kiedyś pełna klatka upowszechniła się i była oferowana w jednorazówkach cyfrowych , to zakładając, że miałaby odpowiednio dużą (wręcz nadliczbową) ilość MP, można by wprowadzić tryb "crop 1,6" uaktywniający tylko ograniczony obszar matrycy. Przy odpowiednio dużym zapasie MP, ja bym sie na coś takiego pisał. Tylko w wizjerze musiałaby znaleźć się informacja o tym co widać w kadrze dla tego trybu.

co myślicie ?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

hmm. niestety lustro musi być większe i może sie rozwalić o tył lensa EF-S. Może jakaś konstrukcja może to zniwelować. Poza tym to wszystko w porządku. Nawet możnaby zapomnieć o trybie "crop" i samemu potem kropić foty.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar Pietro
    Miasto
    Tarnow/Krakow

Talking

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    no i wpadłem na takie możliwe rozwiązanie - gdyby kiedyś pełna klatka upowszechniła się i była oferowana w jednorazówkach cyfrowych , to zakładając, że miałaby odpowiednio dużą (wręcz nadliczbową) ilość MP, można by wprowadzić tryb "crop 1,6" uaktywniający tylko ograniczony obszar matrycy. Przy odpowiednio dużym zapasie MP, ja bym sie na coś takiego pisał. Tylko w wizjerze musiałaby znaleźć się informacja o tym co widać w kadrze dla tego trybu.

co myślicie ?
    I KONKURENCJA PODSLUCHALA. W Nikonie D2X zrobili taki numer aby uzyskac wieksza szybkostrzelnosc.
    Idzie Panie nowe....

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów