Cytat Zamieszczone przez Kubaman
hmm... co do Go to nie jestem pewiwn, muszę ponownie sprawdzić na dpreview.com, ale wydaje mi się, że tak właśnie to opisano
jest tam napisane, że trzeba uwzględnić zmianę rozmiaru krążka rozpraszania.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
co do geometrii, to zgadzam się, tylko trzeba pamiętać, że dystorsje itp. zwiększają sie wraz z wzrostem odległości od środka kadru, czyli crop, ogranicza ten wpływ - pozytyw
Ok. Ale tu mowa o wadach obiektywu. co do tego zgoda.

[ Dodano: 04-11-04, 17:26 ]
Przemyślałem sprawę dokładniej i mam następujące wnioski. Przede wszystkim na tzw. odwzorowanie nakładają się dwa efekty
1. Deformacje związane z koniecznością odwzorowania wycinka sfery na płaszczyznę. Tu efekt zależy od kąta widzenia obiektywu, więc od "efektywnej ogniskowej". Ponadto jak wiadomo (np. z lekcyj geografii) można to odwzorowanie wykonać na wiele sposobów (różne siatki na mapach), np. tak, żeby zachować kąty lub odległości lub pośrednie. Nie wiem, jak sobie radzą z tym obiektywy. Przypuszczalnie te z soczewkami sferycznymi w ogóle to ignorują.
2. Spłaszczenie obiektu (skrócenie perspektywy). Tym razem efekt zależy od odległości od fotografowanego obiektu, czyli w praktyce znowu od "efektywnej ogniskowej".