zaczyna meczyc mnie wpatrywanie sie w maly wizjer 350d, czy zatem istnieja jakies przystawki, okulary lub jakies przerobki domowej roboty dzieki ktorym wizjer w 350d moglby byc wiekszy .... czy nic sie z tym juz nie da zrobic
![]()
zaczyna meczyc mnie wpatrywanie sie w maly wizjer 350d, czy zatem istnieja jakies przystawki, okulary lub jakies przerobki domowej roboty dzieki ktorym wizjer w 350d moglby byc wiekszy .... czy nic sie z tym juz nie da zrobic
![]()
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
szkoda ze nie ma mozliwosci podpiecia jakiegos okularu o wiekszej srednicy
"gwozdzt" dzieki za przypomnienie ale to znam tylko ze to b. duzy koszti troche niewygodne
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo
ho ho ho. c350d to nie średni format z kominkiemZamieszczone przez fmagik
zawsze możesz wymienić matówkę na jaśniejszą ceny od 250 - 350
Możliwość podpięcia jak najbardziej jest, tylko "okular" trzeba by wykombinować.Zamieszczone przez fmagik
Istnieje np. taki "okular"
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?idt=12881
ale on zdaje się będzie miał działanie odwrotne do tego, czego oczekujesz.
Canon Magnifier SZamieszczone przez fmagik
http://www.majid.info/mylos/weblog/2003/07/06-1.html
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Można użyć "lupki" powiększającej.
Ja z 20 używam na stałe nikonowskiej DK-21m która daje powiększenie 20% (fizycznie nie jest idealnie dopasowana, ale się dobrze trzyma).
Wszyscy producenci mają lupy powiększające do ręcznego ostrzenia ale ich powiększenie wynosi od 2,5x w górę i jest za duże do kadrowania. Obcina co najmniej rogi z pełnego widoku. Dlatego mają one mechanizm szybkiego odchylania na czas kadrowania.
350 ma tak mały wizjer, że można by pokusić się nawet o stałe 2x powiększenie z widocznością całego kadru i wyświetlacza. Zdziwiłem się, gdy po podłączeniu wziernika kątowego Minolty z 2x powiększeniem, było wszystko widać. Było oczywiście ciemniej.
"Fizycznie" do wizjera C pasuje spora ilość dodatków Pentaksa, Minolty i Olympusa. Na pewno Olympus ma dodatkowy okular powiększający nakładany na stałe na wizjer. Przed zakupem należy jednak sprawdzić czy pasuje mechanicznie jak i optycznie.
Jak się ma znajomego optyka można spróbować zrobić coś takiego samemu - poważnym problemem będą zniekształcenia na brzegach kadru i mocowanie fizyczne.
Pozdrawiam,
Darek
Sam własnie się zastanawiam nad takim czymś (z tym że do 300D). D.D. powiedz jak się sprawdza DK-21m przy MF? Duzo pomaga to powiększenie 1.17x ?
Znacie jakieś sklepy internetowe gdzie znajduje się troche tego typu towaru? Ja jedynie widzialem na allegro DK-21m
Interesują mnie "powiększalniki" zakładane na stałe. Chciałbym aby mimo jego obecności można było dobrze kadrować, ale aby również polepszał możliwości ostrzenia MF.
Pozdrawiam i z góry dzieki za odpowiedzi.
To fakt..wizier jest troche za mały..mogli by zrobić nieco większy...