Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Nie masz połówki wyciętej w kształcie 4 wież statkowych?
Poznać "szczura lądowego" :-) Na statku nie ma wież, są MASZTY :-)

To "coś" na czym stoi ten facet w pomarańczowym to "mastriser" - tak sie to nazywa po polsku :-)

Janusz

Edit: Połówka raczej (gdyby była) powinna iść do linii widnokręgu i maszty by nie przeszkadzały.

Cytat Zamieszczone przez minek
W wątku chodzi o nieprzepalenie nieba. Przykład ze statkiem pokazuje, że mierząc na niebo, można czasem przepalić coś innego (tutaj o mało co) ...
Sensem pokazania przykładu było udowodnienie, że wcale nie musi być polara, połówki i innych "cudów" żeby zrobić w miarę poprawne zdjęcie, że jest to "sytuacjo-zależne". Bardzo podobny "układ" ze światłami jest zimą, kiedy śnieg jest "jaśniejszy" od nieba. Pomiar był robiony na biały pokład i korekta tak jak na śnieg o 2 EV, RAW nie jest przepalony w żadnym z kanałów - korekta przy wołaniu z RAW była na -0.1 EV czyli praktycznie zdjęcie naświetlone "w punkt". Na zdjęciu jest duży skrót perspektywiczny do tego w pomarańczowym jest około 150 m a do masztu na dziobie ok 300 m.

Janusz

PS. I tak dziwię się, że nikt nie skrytykował kadru, który jest najmniej udany :-) Ten w pomarańczowym powinien być w mocnym punkcie. Po wykadrowaniu wygląda lepiej :-)

Cytat Zamieszczone przez Goomis
1. nie mam polara i nie kupie bo kasy brak. nawet na polar sredniej klasy.
2. chce tylko zeby mi ktos powiedzial jak to wywolac tylko do tego konkretnego przykladu. potem sie bede edukowal co do innych ciekawych rzeczy zwiazanych z RAWami.
3. Nie mam databanku. nawet laptopa nie bede mial. mam tylko 1GB karte i mozliwe ze bedzie tam wypalarka.

Wiec prosze niech ktos mi pomoze z tym!!
- Sciągnij sobie z sieci darmowego RawShootera Essentials. Darmowy, prosty w obsłudze i jest dołączona dość kompletna instrukcja jak tego używać.

- Mam akurat odwrotne zdanie do mirhona - rób w RAW-ach ile możesz. Nigdy nie wiesz czy zdjęcie, które akurat robisz to nie jest właśnie TO jedno, jedyne naj... z JPEGa wiele nie wyciągniesz a straty "na dzień dobry" sa kolosalne. Obrobione RawShooterem, nawet na ustawieniach standardowych, i tak będzie lepsze od JPEG'a.

- z 1GB bez możliwości zrzucenia zdjęć na cokolwiek wiele nie wywalczysz. W sytuacji krytycznej wyrzucaj bez litości zdjęcia, które wydają Ci się nieudane i rób następne.

Janusz