Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: Kwestia nieba.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    - bez polara
    - bez połówki
    Nie masz połówki wyciętej w kształcie 4 wież statkowych?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Akurat w przypadku zdjęcia białego pokładu wydaje się to dość proste do zrealizowania - był ładnie oświetlony, więc pomiar na pokład pozwolił na takie przyciemnienie nieba. Gorzej by było, gdyby pokład był nie biały a czarny - podejrzewam, że nie było by wiele widać Aczkolwiek zdjęcie bardzo fajne, dałbym sobie głowę uciąć że z polarem Ale może tam takie niebo...

P.S. Jak Wy się łapiecie w tych rurach, rurkach, rureczkach...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Z tym białym pokładem to racja. Gdyby zamiast niego była ściana lasu albo północna elewacja jakiejś architekturki to nie byłoby już tak różowo ;-) Ustawiając odpowiednio światło (niedoświetlenie w stosunku do wskazania światłomierza) też można uzyskać niezły efekt, byle nie pod słońce.

Co się zaś tyczy RAW-ów i jpeg-ów to w pełnym słońcu można spokojnie pstrykać 300D jpg-i. Jeśli chciałbyś zrobić zachodzik, albo np port w nocy to jest już gorzej, bo jpg wyjdzie strasznie zasmiecony.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Nie przejmuj się tak bardzo RAW. Co do morza to polar będzie idealny i w większości przypadków wystarczający. Będziesz miał fajne niebo i powierzchnię wody :-).
    Piszesz "Teraz tez za wielkiego nie mam" to odpuść sobie na razie RAW...serio.
    Rób większość w JPG a tylko trochę w RAW do treningu w domu. Albo jak masz databank to rób w RAW+JPG. Na wakacje weź sobie do poczytania np. http://helion.pl/ksiazki/realwo.htm
    Nie odradzam Ci RAW, tylko sobie wcześniej na ten temat coś poczytaj, żebyś rozumiał co robisz :-)
    1. nie mam polara i nie kupie bo kasy brak. nawet na polar sredniej klasy.
    2. chce tylko zeby mi ktos powiedzial jak to wywolac tylko do tego konkretnego przykladu. potem sie bede edukowal co do innych ciekawych rzeczy zwiazanych z RAWami.
    3. Nie mam databanku. nawet laptopa nie bede mial. mam tylko 1GB karte i mozliwe ze bedzie tam wypalarka.

Wiec prosze niech ktos mi pomoze z tym!!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W wątku chodzi o nieprzepalenie nieba. Przykład ze statkiem pokazuje, że mierząc na niebo, można czasem przepalić coś innego (tutaj o mało co) (-:
    To jest kontrprzykład.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis
    .....jak wykonac krok pierwszy z tego poradnika:
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...ych_ekspozycji
    chodzi mi poprostu o to zeby mi ktos krok po kroku wytlumaczyl jak w PSie otworzyc i wywolac te dwa RAWy na + i - iles tam EV (auto i recznie) bo reszte umiem zrobic. z gory dzieki.
    Otwierasz RAW w Photoshopie. Otwiera Ci się Adobe Camera RAW, jest to plugin z poziomu którego nie masz dostępu do menu photoshopa. Korygujesz RAW wedle uznania w tym konkretnym przypadku 1 raz robisz to co by dobre cienie były, klikasz open i zostawiasz w szopie. Otwierasz 2 raz tego samego RAW'a i tym razem ustawiasz tak (głównie ekspozycje) aby nie wypalić jasnych świateł. Jak ruszasz suwakiem to trzymaj wciśnięty alt (lub ctr - nie pamiętam z głowy :-) ) to wtedy zobaczysz co przepalasz, musisz tak regulować ekspozycję aby mieć czarno (prawie) na całym zdjęciu. Po takiej regulacji często trzeba pobawić się jeszcze brightness/contrast. Na końcu znowu przycisk open i masz 2 różnie wywołane RAW'y. Dalej radź sobie sam...
    i koniecznie zainwestuj w dobrą książkę (link Ci podałem)....i polara :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Nie masz połówki wyciętej w kształcie 4 wież statkowych?
    Poznać "szczura lądowego" :-) Na statku nie ma wież, są MASZTY :-)

To "coś" na czym stoi ten facet w pomarańczowym to "mastriser" - tak sie to nazywa po polsku :-)

Janusz

Edit: Połówka raczej (gdyby była) powinna iść do linii widnokręgu i maszty by nie przeszkadzały.

Cytat Zamieszczone przez minek
    W wątku chodzi o nieprzepalenie nieba. Przykład ze statkiem pokazuje, że mierząc na niebo, można czasem przepalić coś innego (tutaj o mało co) ...
    Sensem pokazania przykładu było udowodnienie, że wcale nie musi być polara, połówki i innych "cudów" żeby zrobić w miarę poprawne zdjęcie, że jest to "sytuacjo-zależne". Bardzo podobny "układ" ze światłami jest zimą, kiedy śnieg jest "jaśniejszy" od nieba. Pomiar był robiony na biały pokład i korekta tak jak na śnieg o 2 EV, RAW nie jest przepalony w żadnym z kanałów - korekta przy wołaniu z RAW była na -0.1 EV czyli praktycznie zdjęcie naświetlone "w punkt". Na zdjęciu jest duży skrót perspektywiczny do tego w pomarańczowym jest około 150 m a do masztu na dziobie ok 300 m.

Janusz

PS. I tak dziwię się, że nikt nie skrytykował kadru, który jest najmniej udany :-) Ten w pomarańczowym powinien być w mocnym punkcie. Po wykadrowaniu wygląda lepiej :-)

Cytat Zamieszczone przez Goomis
    1. nie mam polara i nie kupie bo kasy brak. nawet na polar sredniej klasy.
    2. chce tylko zeby mi ktos powiedzial jak to wywolac tylko do tego konkretnego przykladu. potem sie bede edukowal co do innych ciekawych rzeczy zwiazanych z RAWami.
    3. Nie mam databanku. nawet laptopa nie bede mial. mam tylko 1GB karte i mozliwe ze bedzie tam wypalarka.

Wiec prosze niech ktos mi pomoze z tym!!
    - Sciągnij sobie z sieci darmowego RawShootera Essentials. Darmowy, prosty w obsłudze i jest dołączona dość kompletna instrukcja jak tego używać.

- Mam akurat odwrotne zdanie do mirhona - rób w RAW-ach ile możesz. Nigdy nie wiesz czy zdjęcie, które akurat robisz to nie jest właśnie TO jedno, jedyne naj... z JPEGa wiele nie wyciągniesz a straty "na dzień dobry" sa kolosalne. Obrobione RawShooterem, nawet na ustawieniach standardowych, i tak będzie lepsze od JPEG'a.

- z 1GB bez możliwości zrzucenia zdjęć na cokolwiek wiele nie wywalczysz. W sytuacji krytycznej wyrzucaj bez litości zdjęcia, które wydają Ci się nieudane i rób następne.

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

dziękuje mirhon za druga odpowiedz o to mi wlasnie chodzilo(jakos znajde te suwaki :P)
    co do polara to i tak go kupie tylko ze teraz nie mam za co takze nad morzem niestety miec go niebede. Co do kasowania fotek to wiem o tym. RAW bede robil tylko widoczki zeby miec wszystko ladnie doswietlone. No jeszcze kolezanka chce jakas sesje na plazy... chyba zrobie poprostu osobne foto tla i ja w PS wkleje w to doswietlone. Albo sie przejde popoludniu kiedy nie bedzie ostrego slonca. No chyba ze bedzie ubrana bialo
    Dzieki wam za pomoc.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja stosuje Cokin'a i jestem bardzo zadowolony nie tylko z jakosci filtra
    milo

Początki nałogu
    Miasto
    POZNAN + 50

Domyślnie

czy w PS jest jakis substytut polara???? jakos nie moge do tego dotrzec, a moze to trzeba uzyc jakiegos triku
    Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów