Znaczy... czekamy na Tomka Golińskiego az on ladnie wyliczy?![]()
![]()
Znaczy... czekamy na Tomka Golińskiego az on ladnie wyliczy?![]()
![]()
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
Vitez, jak ty skończyłeś informatykę mając alergię do wzorów?
Kubaman ma rację. Mogą istnieć (i istnieją) sensory bardzo szumiące i mało szumiące niezależnie od upakowania. Gdyby prawdziwe były kalkulacje Jurka, to kompakty dawałyby tylko szum
A crop zmniejszać, by mieć matrycę dopasowaną do pełnych możliwości szkła i dobre odwzorowanie. Vide wątek Tytusa
[ Dodano: 02-11-04, 21:52 ]
Zawiodłem Cię, Vitez?
Ależ oczywiście, że masz rację! Chciałem tylko łopatologicznie wyjaśnić regułę (tak, to już staje się regułą - vide bardziej szumiący F828 od F717), że zwiększanie upakowania pikseli na tej samej powierzchni matrycy najczęściej prowadzi do sumarycznego zwiększenia tła szumowego wobec czego zniwelowany zostaje potencjalny zysk większej algebraicznie rozdzielczości.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Zgoda, że najczęściej. Czyli czasem tak nie jest. Więc argument z tego zaden. A już na pewno nie argumentowałbym, że jest liniowa zależność między gęstością upakowania a szumem. Już na oko widać, że jest mocno nieliniowa.
To czasem to np. 20D vs 10D - 30% więcej pikseli na tej samej powierzchni i podobno (?) mniejszy szum. A nawet jeś taki sam, to i tak nieźleZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
Przyznaj, że tych wyjątków jest tak mało, że staje się to regułą!
Jest dokładnie liniowa zależność pomiędzy poziomem mocy generowanego tła szumowego, a upakowaniem pikseli! Natomiast jak to się przekłada na szum 'widzialny' to już inna para butów.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
no wiadomo, świat idzie naprzód :wink:Zamieszczone przez Tomasz Golinski
a co myślicie o wpływie filtów anty-coś-tam na jakość zjdjęć w porównaniu 20D vs 1DMK2Mnie się wydaje (vide mój wcześniejszy post), że to ma decydujący wpływ na rozdzielczość tonalną
a rozdzielczość tonalna, poza ustawieniami wyostrzenia omówionymi wcześniej daje największy wpływ na jakość zdjęć IMHO
I tak dająZamieszczone przez Tomasz Golinski
Obejrzyjcie sobie liniowego RAWa (bez jakiejkolwiek obróbki, tylko rozciągnięte levele) z G5 przy ISO100 i 1/30s
![]()
Nic w przyrodzie nie jest dokładnie, a juz na pewno nie dokładnie linioweZamieszczone przez Jurek Plieth
Widać, że szum też nie. Gdy mam jeden piksel na metr^2 to gdy "upchnę" ich 2 razy więcej, to szum się nie zwiększy. Z kolei przy ekstremalnych upakowaniach szum będzie rósł dużo szybciej. Możliwe, że praktyczny zakres, w którym znajdują się matryce jest taki, że przybliżenie liniowe działa, ale zawsze jest to tylko przybliżenie.
To co mówisz raczej wiąze temperaturą czujnika z upakowaniem jak rozumiem?
ZgodaZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
Oczywiście, że się zwiększy; pytanie tylko czy na tyle mocno, że będzie to mierzalne.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jeśli tak jest (a tego nie wiem), to jedyny powód jaki przychodzi mi do głowyZamieszczone przez Tomasz Golinski
w tym momencie to dodatkowy wpływ rosnącej temperatury czujnika.
Zgoda, ale nie dwukrotnie! Pojedyncze sensory odosobnione szumią w sposób mierzalny (choćby termicznie). Ale żeby analogia była dobra to same piksele powinny mieć rozmiar stołuZamieszczone przez Jurek Plieth
Okej, przekonałeś mnie, że część szumu rzeczywiście będzie rosła liniowo. Jak zrozumiałem, chodzi o stosunek sygnału do tła/szumu ? Co do tego zgoda, ale istotne jest, że może istnieć zależność tła od upakowania. I to jest część nieliniowa, o której myślałem.Zamieszczone przez Jurek Plieth