Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: 1D MKII kontra 20D -jakosc obrazu...

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 1D MKII kontra 20D -jakosc obrazu...

Czy ma ktos z Was jakas wiedze lub jakies linki odnosnie jakosci zdjec z 1D MKII ???
    Czy wieksza matryca niz w 20D daje lepszej jakosci foty??? wiecej szczegołow bedzie rejestrowala ?
    Czy roznica nie bedzie widoczna przy prawidlowo naswietlonych fotach z 1D MKII jak i 20D?
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

widziałem porównania w necie, zanim kupiłem 20D (m.in. na dpreview.com )
    i wniosek był taki, że jakość zdjęc jest porównywalna 8) . Duzy wpływ na to ma też fakt użycia tego samego procesora obrazu (Digic2).

Konkretnie to 20D ma mniejszą matrycę, ale większą jej rozdzielczość (upakowanie sensorów).
    Dla jakości obrazu wyostrzanie aparatu ma trochę do powiedzenia, i z tego co pamiętam ustawianie w 20D na parametr 2, czyli wszystko na 0, daje ostrzejszy obraz niż w 1DMK2. Na dpreview.com podają, że ostrość 1DMK2 odpowiada ustawieniu -2 w 20D.

Natomiast głębia kolorów jest podobno wciąż nieco lepsza w 1DMK2 .
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dla jakości obrazu wyostrzanie aparatu ma trochę do powiedzenia, i z tego co pamiętam ustawianie w 20D na parametr 2, czyli wszystko na 0, daje ostrzejszy obraz niż w 1DMK2. Na dpreview.com podają, że ostrość 1DMK2 odpowiada ustawieniu -2 w 20D.
    mhhmm... moze chodzi o mniejsza glebie ostrosci w 1D MKII jest to spowodowane wieksza matryca ktora jest zblizona do pelnej klatki i GO jest bardziej porownywalna z negatywem...
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Re: 1D MKII kontra 20D -jakosc obrazu...

Cytat Zamieszczone przez Tequil
    Czy ma ktos z Was jakas wiedze lub jakies linki odnosnie jakosci zdjec z 1D MKII ???
    Czy wieksza matryca niz w 20D daje lepszej jakosci foty???
    To co poniżej, to takie moje osobiste oszacowanie, nie poparte żadnymi danymi ściągniętymi z literatury, bądź z sieci.
    Obydwa aparaty (20D i 1D MKII) przy identycznej ilości sumarycznych pikseli mają jednak matryce różniące się aż o 60% jeśli chodzi o powierzchnię. Czyniąc bardzo uproszczone, acz IMHO dość dokładne założenie,że przy identycznej technologii (CMOS) 'tło szumowe', lub stosunek sygnał/szum z pojedynczego piksela jest stały, to przy ekstremalnie słabym sygnale, matryca z 20D generuje o 60% więcej szumu.
    Jak to przełożyć teraz na spadek (20D), czy wzrost (1D MKII) efektywnej czułości, pozostawiam komuś innemu :wink:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: 1D MKII kontra 20D -jakosc obrazu...

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Jak to przełożyć teraz na spadek (20D), czy wzrost (1D MKII) efektywnej czułości, pozostawiam komuś innemu :wink:
    Znaczy... czekamy na Tomka Golińskiego az on ladnie wyliczy?

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Panowie nie kasztanic mi posta!!!!
    Chodzi mi o jakosc obrazu!

[ Dodano: 02-11-2004, 16:41 ]
    na dpreview znalazlem cos takiego...
    MKII or 20D? now seriously

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

To większe szumy przy tej samej wielkości obrazka nie mają Twoim zdaniem związku z jakością??? Po cóż w takim razie ludziska robią większe matryce? :wink:

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To większe szumy przy tej samej wielkości obrazka nie mają Twoim zdaniem związku z jakością??? Po cóż w takim razie ludziska robią większe matryce? :wink:
    Jurek, no to chyba nie do końca tak . To co napisałeś jest słuszne, pod warunkiem, że stosujemy ekstrapolację tej samej metody produkcji matrycy. Zauważ, że w 20D masz o 1/3 więcej sensorów niż w 10D a szumy sa mniejsze Inna technologia, i efekt został wyeliminowany.

Na jakość "głębi tonalnej" (jakość zdjęcia również) mają wpływ -
    1) ilość bitów na kanał (tu nie ma różnicy)
    2) wrażliwość na małe zmiany światła, zależna od rodzaju matrycy i podobno znów porównywalna w 1DMK2 i 20D. Natomiast ponieważ w 20D piksele są gęściej upakowane, trzeba stosować mocniejszy filt anizo-coś-tam (zabezpiecza przed efektem mory) i to ma na pewno istotny wpływ na czułość całości. To chyba się powinno nazywać rozdzielczość optyczna układu matryca -filtr
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar dzi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po cóż w takim razie ludziska robią większe matryce? :wink:
    po to też aby zmniejszyć cropa

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzi
    po to też aby zmniejszyć cropa
    Przecież to jest tylko droga do celu, a nie cel sam w sobie!

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów