Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: macro - co lepsze - sigma 70-300 +raynox czy canon 100mm

Mieszany widok

steff
    Guest

Domyślnie macro - co lepsze - sigma 70-300 +raynox czy canon 100mm

Witam
    Na forum jestem od dawna, ale pierwszy raz pisze, ponieważ po raz pierwszy nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

W czym problem - mam Canon 350d i jednym ze szkieł jest Sigma 70-300. Często używam jej do zdjęć ptaków oraz małych żyjątek razem z Raynoxem 250. I tutaj pytanie - czy jesli kupiłbym Canona 100mm USM Makro / 2,8 czy zyskałby lepszą optykę i ważne - mozliwość większych zbliżeń.

Wiem, ze sigma przy 200-300 mm ma odwzorowanie 1:2 i bez Raynoxa ostry od ok. 1 m, a Canon mam 1:1 i ostrzenie od ok. 30 cm

jak to ugryźć, czy warto wydać ok 2k na Canona ?

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez steff
    W czym problem - mam Canon 350d i jednym ze szkieł jest Sigma 70-300. Często używam jej do zdjęć ptaków oraz małych żyjątek razem z Raynoxem 250. I tutaj pytanie - czy jesli kupiłbym Canona 100mm USM Makro / 2,8 czy zyskałby lepszą optykę i ważne - mozliwość większych zbliżeń.
    Wiem, ze sigma przy 200-300 mm ma odwzorowanie 1:2 i bez Raynoxa ostry od ok. 1 m, a Canon mam 1:1 i ostrzenie od ok. 30 cm
    jak to ugryźć, czy warto wydać ok 2k na Canona ?
    Jeśli myślisz o prawdziwych zdjęciach makro to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić tego Canona (albo oczywiście odpowiednik konkurencji). Mam tą Sigmę i pożyczonego do testów Reyonoxa i robienie makro takim zestawiem mnie przeraziło (chociaż wiem, że niektórzy są bardziej cierpliwi i robią całkiem dobre zdjęcia). W przypadku zdjęć makro nawet nie ma co porównywać optyki tych obiektywów, a powiększenie Sigma 1:2, Canon 1:1. Jeśli nie masz kasy na macro Canona to próbowałbym kombinować z jakąś tanią stałką i pierścieniami.
    Ostatnio edytowane przez dazz ; 10-07-2006 o 12:46

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z moich doświadczeń z makro (Sigma lub Tamron + Raynox, pierścienie+M42, odwrotne mocowanie obiektywu), oraz z lektury dotyczącej tematu, wnioskuję, że obiektywy makro dają większe możliwości techniczne. Najważniejsze jest to, że obiektyw makro oprócz powiekszenie 1:1, pozwala uzyskać większą głębie ostrości co jest chyba największym ograniczeniem innych metod fotografowania w makro.

Czy warto? To już zupełnie inna sprawa, 2 tyś. to dla jednego dużo, a dla innego mało.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Uzależniony

Domyślnie

Do prawdziwego MAKRO Sigma 70-300 sie nie nadaje, ma za mala rozdzielczosc na dlugim koncu. MAKRO to w tym obiektywie chwyt marketingowy dla zlapania klienta ktory sie naczytal o obiektywach uniwersalnych ktorymi przyfocisz ptaszka, potem pszczolke a na koniec zjesz nim zupke z braku lyzki...

Prawdziwym obiektywem makro jest Canon o ktorym piszesz 2.8/100, jest tez Sigma 2.8/105 i Tamron SP 2.8/90 Di. Kazdy z nich ma zalety i wady, Ja mam Tamrona...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jakimś substytutem na początek może być cosina macro
    tylko nie ma co oszukiwać sie jak chodzi o af - jest do ****
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony

Domyślnie

AF w makro ma znaczenie trzecioplanowe...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Bywalec Awatar Encor
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    AF w makro ma znaczenie trzecioplanowe...
    Tak sądzisz? To wybierz się z tą Cosiną (ew. Soligorem - to to samo szkło) na focenie robaczków w lesie
    Miałem Soligora. Powiedzieć, że AF w tym szkle to porażka, to zdecydowanie za mało Aczkolwiek optycznie przyzwoity.
    Z tym że to szkło ma normalnie odwzorowanie 1:2. 1:1 jest z dołączoną soczewką
    350D+grip, Sigma 24-60mm f/2,8 EX DG, 420EX, Lastolite Micro Apollo

Lo, there do I see my father.
    Lo, there do I see my mother and my sister and my brother
    Lo, there do I see the line of my people back to the beginning.
    Lo, they do call to me. They bid me take my place among them
    In the halls of Valhalla where the brave may live forever.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Miałem Sigmę 105/2.8 była niezła ale zdecydowanie wolę Canona 100/2.8, szybszy AF (czsem się przydaje) i zdecydowanie lepsza jakość fotek, dobrze rozmyte tło.
    Poza tym dedykowane szkło to dedykowane zawsze jakościowo będzie lepsze niż uniwersalne szkiełko. Na Tamronie 28-75/2.8 też jest napis mako.
    Słyszałem dużo dobrego o Tamronie 90 ale nie miałem go nigdy w rękach i podpiętego do puszki. Do tego EF-Sowego szkła Canona 60 mm to nie mam zdania, ponoć niezłe ale myślę o FF za jakiś czas więc mnie nie interesuje.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

steff
    Guest

Domyślnie

czytałem, że z trzech obiektywów - tamron / sigma / canon, jednak najlepszy będzie canon
    gdzieś też czytałem, ze ma on dwa zakresy ustawiania ostrości - co to znaczy ?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez steff
    czytałem, że z trzech obiektywów - tamron / sigma / canon, jednak najlepszy będzie canon
    gdzieś też czytałem, ze ma on dwa zakresy ustawiania ostrości - co to znaczy ?
    Zobacz na fotce Tomka
    http://www.allegro.pl/item113174232_...t_killer_.html

A znaczy to tyle co (jeszcze) szybszy AF
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 10-07-2006 o 13:18
    the silence is deafening

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów