Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: macro - co lepsze - sigma 70-300 +raynox czy canon 100mm

steff
    Guest

Domyślnie macro - co lepsze - sigma 70-300 +raynox czy canon 100mm

Witam
    Na forum jestem od dawna, ale pierwszy raz pisze, ponieważ po raz pierwszy nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

W czym problem - mam Canon 350d i jednym ze szkieł jest Sigma 70-300. Często używam jej do zdjęć ptaków oraz małych żyjątek razem z Raynoxem 250. I tutaj pytanie - czy jesli kupiłbym Canona 100mm USM Makro / 2,8 czy zyskałby lepszą optykę i ważne - mozliwość większych zbliżeń.

Wiem, ze sigma przy 200-300 mm ma odwzorowanie 1:2 i bez Raynoxa ostry od ok. 1 m, a Canon mam 1:1 i ostrzenie od ok. 30 cm

jak to ugryźć, czy warto wydać ok 2k na Canona ?

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez steff
    W czym problem - mam Canon 350d i jednym ze szkieł jest Sigma 70-300. Często używam jej do zdjęć ptaków oraz małych żyjątek razem z Raynoxem 250. I tutaj pytanie - czy jesli kupiłbym Canona 100mm USM Makro / 2,8 czy zyskałby lepszą optykę i ważne - mozliwość większych zbliżeń.
    Wiem, ze sigma przy 200-300 mm ma odwzorowanie 1:2 i bez Raynoxa ostry od ok. 1 m, a Canon mam 1:1 i ostrzenie od ok. 30 cm
    jak to ugryźć, czy warto wydać ok 2k na Canona ?
    Jeśli myślisz o prawdziwych zdjęciach makro to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić tego Canona (albo oczywiście odpowiednik konkurencji). Mam tą Sigmę i pożyczonego do testów Reyonoxa i robienie makro takim zestawiem mnie przeraziło (chociaż wiem, że niektórzy są bardziej cierpliwi i robią całkiem dobre zdjęcia). W przypadku zdjęć makro nawet nie ma co porównywać optyki tych obiektywów, a powiększenie Sigma 1:2, Canon 1:1. Jeśli nie masz kasy na macro Canona to próbowałbym kombinować z jakąś tanią stałką i pierścieniami.
    Ostatnio edytowane przez dazz ; 10-07-2006 o 12:46

Uzależniony

Domyślnie

Do prawdziwego MAKRO Sigma 70-300 sie nie nadaje, ma za mala rozdzielczosc na dlugim koncu. MAKRO to w tym obiektywie chwyt marketingowy dla zlapania klienta ktory sie naczytal o obiektywach uniwersalnych ktorymi przyfocisz ptaszka, potem pszczolke a na koniec zjesz nim zupke z braku lyzki...

Prawdziwym obiektywem makro jest Canon o ktorym piszesz 2.8/100, jest tez Sigma 2.8/105 i Tamron SP 2.8/90 Di. Kazdy z nich ma zalety i wady, Ja mam Tamrona...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z moich doświadczeń z makro (Sigma lub Tamron + Raynox, pierścienie+M42, odwrotne mocowanie obiektywu), oraz z lektury dotyczącej tematu, wnioskuję, że obiektywy makro dają większe możliwości techniczne. Najważniejsze jest to, że obiektyw makro oprócz powiekszenie 1:1, pozwala uzyskać większą głębie ostrości co jest chyba największym ograniczeniem innych metod fotografowania w makro.

Czy warto? To już zupełnie inna sprawa, 2 tyś. to dla jednego dużo, a dla innego mało.
    Pozdrawiam

PrzemoC

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

jakimś substytutem na początek może być cosina macro
    tylko nie ma co oszukiwać sie jak chodzi o af - jest do ****
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Uzależniony

Domyślnie

AF w makro ma znaczenie trzecioplanowe...

steff
    Guest

Domyślnie

czytałem, że z trzech obiektywów - tamron / sigma / canon, jednak najlepszy będzie canon
    gdzieś też czytałem, ze ma on dwa zakresy ustawiania ostrości - co to znaczy ?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez steff
    czytałem, że z trzech obiektywów - tamron / sigma / canon, jednak najlepszy będzie canon
    gdzieś też czytałem, ze ma on dwa zakresy ustawiania ostrości - co to znaczy ?
    Zobacz na fotce Tomka
    http://www.allegro.pl/item113174232_...t_killer_.html

A znaczy to tyle co (jeszcze) szybszy AF
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 10-07-2006 o 13:18
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

A może tak na początek obiektyw M42 i pierścienie pośrednie? Sigme mam, ale jak ruszam na macro foty to montuje do puszki Industar'a i trzy pierścienie. Do tego jeśli trzeba dorzuce troche światla z wbudowanej lampy.
    Zerknij tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11113
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Uzależniony

Domyślnie

M42 + piescienie da Ci 10x lepsze efekty niz ta Sigma 70-300

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów