Dlaczego ja kupilem 10D? Z powodu wlasnego charakteru i specyfiki doboru sprzetu - dobieram raczej to co dla mnie odpowiedniejsze nawet zadluzajac sie po uszy, niz to co tansze ale ograniczajace i gorsze. Z 300D wiem ze czulbym sie zle, ze ten aparat by mnie ograniczal,brak mozliwosci przestawiania wielu funkcji, brak korekcji blysku lampy, brak blysku na druga kurtyne (chce sie pobawic w zdjecia nocne a jak! ). Jakosc zdjec, szumy i szybkosc AF te aparaty maja praktycznie taka sama. Jakosc wykonania i ergonomii uzytkowania to 300D ma niestety o wiele gorsza jak dla mnie. Zapewne w tydzien po jego uzytkowaniu patrzylbym na niego z obrzydzeniem (bo nie moglbym przestawic w nim paru przeszkadzajacych mi opcji) i zmuszal sie do robienia zdjec. I z tego wlasnie powodu - ergonomiczno-psychologicznego wzialem jednak 10D.
Teraz co do dodatkow...
Do 10D nie musisz brac az 550EX, 420EX spokojnie wystarcza, chyba ze masz naprawde konkretny powod dlaczego to musi byc 550EX. I juz 600zl w kieszeni. Nie wiem jaki masz limit ale te pareset zl wiecej na lampe da sie wycisnac (nie wiem jak tam u ciebie z karta pamieci, 1 GB polecam).
Ceny jakie ja znam, w ktorych da sie wycisnac ten sprzet to:
- Tamron 28-75 2.8 1900zl
- Tamron 17-35 2200 zl (choc tu bym wolal Sigme 15-30 za podobna cene ale szerszym katem co przy mnozniku naprawde wiele daje).
- 1 GB Microdrive 900zl
- Speedlite 420EX 850zl
- 10D body 6600zl