Zobacz wyniki ankiety: Ktorym okiem fotografujesz ?

Głosujących
56. Nie możesz głosować w tej sondzie
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 127

Wątek: Lewe czy prawe ? I dlaczego ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Myślę że nie inaczej ale wręcz lepiej ... z jak sam wiesz ogromnej liczby badań wynika że lepsze efekty i większe możliwości w przetwarzaniu obrazu daje prawa półkula więc lewe oko ! Ja sam osobiście nie umiem patrzeć prawym przez wizjer "coś" mi nie pasuje , nie mogę się skoncentrować itd....

przypomniałem sobie o lateralizacji (zajęcia na 1 roku) jakiś czas temu jak zastanawiałem sie nad tym dlaczego fotografuję lewym a moja lala prawym .....

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    (...) nie mogę się skoncentrować itd....
    Coś w tym jest... faktycznie, tyle w tym siedzę a nie myślałem o przełożeniu tego na pole fotografii. Muszę spróbować patrzeć przez wizjer lewym okiem, akurat jutro umówiona sesja z modelką, wypróbuję lewe oko i w domu porównam efekty sprawdzając czy wpadłem na coś nowego

/wiem, że dla wielu temat śmieszny :P Ale polecam poszukać materiałów o synchronizacji półkul mózgowych /

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Coś w tym jest... faktycznie, tyle w tym siedzę a nie myślałem o przełożeniu tego na pole fotografii. Muszę spróbować patrzeć przez wizjer lewym okiem, akurat jutro umówiona sesja z modelką, wypróbuję lewe oko i w domu porównam efekty sprawdzając czy wpadłem na coś nowego

/wiem, że dla wielu temat śmieszny :P Ale polecam poszukać materiałów o synchronizacji półkul mózgowych /

Nie ma co śmieszyć , badania medyczne, neuropsychologiczne , tomografia , wszystko jest dość jasne i oczywiste, zbadane i powszechnie znane ......

ale jeśli masz dominację lewej to będzie ci trudno robić lewym okiem .... prawie jak pisać lewą ręką (dla praworęcznych)

a tu bardziej niż o synchronizacje chodzi o lateralizacje (wyspecjalizowanie)

stratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Nie ma co śmieszyć , badania medyczne, neuropsychologiczne , tomografia , wszystko jest dość jasne i oczywiste, zbadane i powszechnie znane ......
    Ja to wiem, Ty to wiesz, ale wielu ludzi to śmieszy (tych nieuświadomionych ), są sceptycznie nastawieni lub po prostu nie wierzą.

a tu bardziej niż o synchronizacje chodzi o lateralizacje (wyspecjalizowanie)
    Tak, wiem, ale nie mogę wyjść z podziwu że o tym wcześniej nie pomyślałem mając dłuuugo do czynienia z różnymi sposobami synchronizacji.

stratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...
    Co tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że warto próbować drugiego oka - może być ciężko (to szczególnie przez zwyczajne nawyki i przyzwyczajenie) ale efekty powinny być niezłe (inny punkt widzenia).
    Ostatnio edytowane przez Michal-Czuba ; 09-07-2006 o 21:22

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Co do sedna sprawy to się zgodzę ale łatwiej i szybciej jest określić dominujące oko niż dominującą półkulę W naszym przypadku samo przykładanie oka do wizjera jest bliższe oku dominującemu

Domyślnie

ja robię okiem wodzącym tzn. jeżeli wystawie palec do przodu i przymkne jedno oko to palec zostaje na miejscu(oko wodzące),a jeżeli palec się odchyla w inne miejsce to jest przekłamanie.To tak jak strzelasz z broni -tym okiem będziesz mierzył co robi przekłamanie to zawsze będzie pudło.

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nifares69
    ja robię okiem wodzącym tzn. jeżeli wystawie palec do przodu i przymkne jedno oko to palec zostaje na miejscu(oko wodzące),a jeżeli palec się odchyla w inne miejsce to jest przekłamanie.To tak jak strzelasz z broni -tym okiem będziesz mierzył co robi przekłamanie to zawsze będzie pudło.
    Sorki ale to chyba jakaś nazwa własna oka wodzącego musze więc sam siebie zacytować bo się powtarzamy

Cytat Zamieszczone przez stratus
    Jest jeszcze takie pojęcie jak oko dominujące - nieświadomie można to sprawdzić celując z jakiejkolwiek broni, bardziej skuteczny sposób to należy obrać jakiś punkt przed sobą i patrząc dwojgiem oczu (chyba dobrze odmieniłem)w ten punkt starać się przykryć wybrany punk kciukiem. Teraz można zamknąć jedno oko i sprawdzić którego oka kciuk jest na wybranym punkcie. To tak z grubsza .
    Co nie zmienia faktu że temat już chyba wyczerpany, chyba że jeszcze ktoś się nie pochwalił którym okiem patrzy w wizjer :rolleyes:

Dopiero zaczyna Awatar popniunia

Domyślnie

witam . ja uzywam prawego do focenia chociaz mam slabsze, jakos nie umie lewym. A karty rozdaje lewa jakos tak jest

Uprawnienia umieszczania postów