Zobacz wyniki ankiety: Ktorym okiem fotografujesz ?

Głosujących
56. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 127

Wątek: Lewe czy prawe ? I dlaczego ?

Uzależniony

Domyślnie Lewe czy prawe ? I dlaczego ?

Ktorego oka uzywacie do focenia ? I dlaczego akurat tego a nie drugiego ? Ja uzywam prawego a i tak zdarza mi sie nacisnac INFO nosem na aparacie w trakcie fotografowania.
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

roznie czasami lewe czasmi prawe. 80% jednak prawe.. nosem nie klikam, jeszcze sie nie nauczylem

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Prawe, bo przy używaniu lewego "trochę" niewygodnie wybiera się punkty AF w 30D

A tak wogóle to czemu pytasz? Bo pytanie trochę w stylu:

http://groups.google.com/group/pl.re...news.gazeta.pl

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Pytanie tylko pozornie pozbawione jest sensu ponieważ istnieje specjalizacja półkulowa i tak jak ręczność tak i specjalizacja danego oka ma wielki wpływ na przetwarzane informacje, tak więc za przetwarzanie obrazu z prawego oka odpowiedzialna jest lewa półkula i odwrotnie prawe oko lewa półkula ... jaki z tego wniosek ktoś zapyta ?? otóz taki że lewa półkula (prawe oko) jest zorientowana na język , pojęcia, mowę, a prawa na zadania przestrzenne i ogólnie obrazowe oraz matematyczne.

Jakie z tego wnioski ? wyciągnijcie je sami i nie wierzcie że o wyborze oka decyduje wasza chęć czy niechęć jest to wybór dokonywany nieświadomie i automatycznie ze względu na dominację danej półkuli... owszem może być skorygowany ze względu na jakieś dane (jac) ale następuje to po analizie.

bardzo z grubsza:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lateralizacja

Uzależniony

Domyślnie

Bo zauwazylem jak kolega ktory ma Olka E-300 pstryka fotki lewym okiem, natomiast ja bym tak nie potrafil. Zastanawiam sie czy moze to zalezec w jakis sposob od konkretnego modelu aparatu i innych uwarunkowan ? Oprocz tego w jednym oku mam wade 0,5 a w drugim 0,75 i zastanawiam sie czy to tez moze miec jakis wplyw, bo przeciez mozna sobie korekcje ustawic.

Początki nałogu Awatar p_lar
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Prawe, bo jestem praworęczny, prawonożny, kopię z prawej a na desce jeżdzę prawą z tyłu
    Muszisz mieć twardego kinola że udaje Ci się info nim włączyć, hehe...
    Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p_lar
    Prawe, bo jestem praworęczny, prawonożny, kopię z prawej a na desce jeżdzę prawą z tyłu
    Muszisz mieć twardego kinola że udaje Ci się info nim włączyć, hehe...
    twardego jak twardego, napewno krzywawego bo zlamanego w dziecinstwie

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Używam prawego oka, zupełnie nieświadomie. Tylko niekiedy lewego, baardzo rzadko .

Co do mózgu - co prawda na synchronizacji półkul mózgowych się znam, ale nie potrafię odpowiedzieć sobie co będzie gdy spojrzę w wizjer 'tym drugim' okiem? Inaczej będę podchodził do tematu? (wysoce prawdopodobne)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

100% lewe, pewnie dlatego, że prawe mam nieco gorsze ;-)

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Myślę że nie inaczej ale wręcz lepiej ... z jak sam wiesz ogromnej liczby badań wynika że lepsze efekty i większe możliwości w przetwarzaniu obrazu daje prawa półkula więc lewe oko ! Ja sam osobiście nie umiem patrzeć prawym przez wizjer "coś" mi nie pasuje , nie mogę się skoncentrować itd....

przypomniałem sobie o lateralizacji (zajęcia na 1 roku) jakiś czas temu jak zastanawiałem sie nad tym dlaczego fotografuję lewym a moja lala prawym .....

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów