Ktorego oka uzywacie do focenia ? I dlaczego akurat tego a nie drugiego ? Ja uzywam prawego a i tak zdarza mi sie nacisnac INFO nosem na aparacie w trakcie fotografowania.
Ktorego oka uzywacie do focenia ? I dlaczego akurat tego a nie drugiego ? Ja uzywam prawego a i tak zdarza mi sie nacisnac INFO nosem na aparacie w trakcie fotografowania.
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
roznie czasami lewe czasmi prawe. 80% jednak prawe.. nosem nie klikam, jeszcze sie nie nauczylem![]()
Prawe, bo przy używaniu lewego "trochę" niewygodnie wybiera się punkty AF w 30D
A tak wogóle to czemu pytasz? Bo pytanie trochę w stylu:
http://groups.google.com/group/pl.re...news.gazeta.pl![]()
Pytanie tylko pozornie pozbawione jest sensu ponieważ istnieje specjalizacja półkulowa i tak jak ręczność tak i specjalizacja danego oka ma wielki wpływ na przetwarzane informacje, tak więc za przetwarzanie obrazu z prawego oka odpowiedzialna jest lewa półkula i odwrotnie prawe oko lewa półkula ... jaki z tego wniosek ktoś zapyta ?? otóz taki że lewa półkula (prawe oko) jest zorientowana na język , pojęcia, mowę, a prawa na zadania przestrzenne i ogólnie obrazowe oraz matematyczne.
Jakie z tego wnioski ? wyciągnijcie je sami i nie wierzcie że o wyborze oka decyduje wasza chęć czy niechęć jest to wybór dokonywany nieświadomie i automatycznie ze względu na dominację danej półkuli... owszem może być skorygowany ze względu na jakieś dane (jac) ale następuje to po analizie.
bardzo z grubsza:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lateralizacja
Bo zauwazylem jak kolega ktory ma Olka E-300 pstryka fotki lewym okiem, natomiast ja bym tak nie potrafil. Zastanawiam sie czy moze to zalezec w jakis sposob od konkretnego modelu aparatu i innych uwarunkowan ? Oprocz tego w jednym oku mam wade 0,5 a w drugim 0,75 i zastanawiam sie czy to tez moze miec jakis wplyw, bo przeciez mozna sobie korekcje ustawic.
Prawe, bo jestem praworęczny, prawonożny, kopię z prawej a na desce jeżdzę prawą z tyłu
Muszisz mieć twardego kinola że udaje Ci się info nim włączyć, hehe...
Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS
twardego jak twardego, napewno krzywawego bo zlamanego w dziecinstwieZamieszczone przez p_lar
![]()
Używam prawego oka, zupełnie nieświadomie. Tylko niekiedy lewego, baardzo rzadko.
Co do mózgu - co prawda na synchronizacji półkul mózgowych się znam, ale nie potrafię odpowiedzieć sobie co będzie gdy spojrzę w wizjer 'tym drugim' okiem?Inaczej będę podchodził do tematu? (wysoce prawdopodobne)
100% lewe, pewnie dlatego, że prawe mam nieco gorsze ;-)
Myślę że nie inaczej ale wręcz lepiej ... z jak sam wiesz ogromnej liczby badań wynika że lepsze efekty i większe możliwości w przetwarzaniu obrazu daje prawa półkula więc lewe oko ! Ja sam osobiście nie umiem patrzeć prawym przez wizjer "coś" mi nie pasuje , nie mogę się skoncentrować itd....
przypomniałem sobie o lateralizacji (zajęcia na 1 roku) jakiś czas temu jak zastanawiałem sie nad tym dlaczego fotografuję lewym a moja lala prawym .....