zawsze lewe ponieważ na prawe mam -4![]()
Jest jeszcze takie pojęcie jak oko dominujące - nieświadomie można to sprawdzić celując z jakiejkolwiek broni, bardziej skuteczny sposób to należy obrać jakiś punkt przed sobą i patrząc dwojgiem oczu (chyba dobrze odmieniłem)w ten punkt starać się przykryć wybrany punk kciukiem. Teraz można zamknąć jedno oko i sprawdzić którego oka kciuk jest na wybranym punkcie. To tak z grubsza
![]()
Coś w tym jest... faktycznie, tyle w tym siedzę a nie myślałem o przełożeniu tego na pole fotografii. Muszę spróbować patrzeć przez wizjer lewym okiem, akurat jutro umówiona sesja z modelką, wypróbuję lewe oko i w domu porównam efekty sprawdzając czy wpadłem na coś nowegoZamieszczone przez popmart
/wiem, że dla wielu temat śmieszny :P Ale polecam poszukać materiałów o synchronizacji półkul mózgowych/
.. a to że mam prawe gorsze, wcale nie przeszkadza mi zerkać nim na bok i np. śledzić samolot nadlatujący z prawej strony na "zderzenie", podczas gdy lewe kontroluje, by "lewy" trzymał się w kadrze![]()
Mój brachol jak strzela z wiatrówki to zawsze celuje okiem lewym, i kurde zawsze trafia prawie w 10tkę :grin: Niezły kolo widać z niego![]()
Zamieszczone przez Michal-Czuba
Nie ma co śmieszyć , badania medyczne, neuropsychologiczne , tomografia , wszystko jest dość jasne i oczywiste, zbadane i powszechnie znane ......
ale jeśli masz dominację lewej to będzie ci trudno robić lewym okiem .... prawie jak pisać lewą ręką (dla praworęcznych)
a tu bardziej niż o synchronizacje chodzi o lateralizacje (wyspecjalizowanie)
stratus: raczej nie "oko dominujące" tylko półkula dominująca tak bardzie dochodząc do sedna sprawy...
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale wielu ludzi to śmieszy (tych nieuświadomionychZamieszczone przez popmart
), są sceptycznie nastawieni lub po prostu nie wierzą.
Tak, wiem, ale nie mogę wyjść z podziwu że o tym wcześniej nie pomyślałem mając dłuuugo do czynienia z różnymi sposobami synchronizacji.Zamieszczone przez popmart
Co tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, że warto próbować drugiego oka - może być ciężko (to szczególnie przez zwyczajne nawyki i przyzwyczajenie) ale efekty powinny być niezłe (inny punkt widzenia).Zamieszczone przez popmart
Ostatnio edytowane przez Michal-Czuba ; 09-07-2006 o 21:22
Co do sedna sprawy to się zgodzę ale łatwiej i szybciej jest określić dominujące oko niż dominującą półkulęZamieszczone przez popmart
W naszym przypadku samo przykładanie oka do wizjera jest bliższe oku dominującemu
![]()
Fotografuję wyłącznie prawym okiem , dokładnie tym samym okiem celuję strzelając z broni . I najczęściej ściągam okulary ( do strzelania zawsze ) .