no dobrze czyli jeśli mielibyście wybierać między 50mi (tylko!) to polecacie tą ciemniejszą tak?
przeznaczenie: fotografia portretowa
no dobrze czyli jeśli mielibyście wybierać między 50mi (tylko!) to polecacie tą ciemniejszą tak?
przeznaczenie: fotografia portretowa
30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |
majne zdjecisza
Masz ~1.250pln -> wybór tylko jeden f/1.4
Masz ~350pln -> wybór prosty f/1.8
Wszystko co miałem napisać, napisałem juz na temat
W sumie - to się dziwie troche, że wszyscy łapią te 50`tki,
na cropie tj. xxxxD, xxxD, xxD wychodzi przecież 80mm - a to juz jest dosć wąsko i raczej do "ciasnego" portretu.
A żadko kiedy pojawia się EF 28mm f/1.8 - który na cropie daje 44mm - czyli właściwe "prawie 50mm"
To jest bdb szkło - wystarczy popatrzeć na zdjęcia nim zrobione, nie "syntetyczne" wykresy??:
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 18-03-2009 o 13:16
Nie, bo to szkło pod FF :-D ...podobnie jak 50`tka
Chodziło mi o to, że od kupujących 50mm często słyszy się obawy, że "za wąsko" bo ~80mm to jest już dużo, dla bardziej "uniwersalnych zastosowań"
Oczywiście przyjmując że na FF 35mm jest standardem, to ~85mm staje się niemal "zomm`em" z świetnym światłem do zadań specjalnychjuż nie mówiąc o 85mm + Crop :-P
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 18-03-2009 o 14:22
dla landszafciarzy mozemy i w cudzyslowiu mowic o "standardzie". ale tak normalnie to standardem okresla sie szklo o kacie widzenia okolo 45 stopni. a w FF to jest 50~55mm. 35mm to juz szeroki kat.
w cropie natomiast...
obiektyw zmiennoogniskowy (zoom) a teleobiektyw to nie jest to samo![]()
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
Kto tak pisze? Jesteś pewien że poprawnie zrozumiałeś te obawy? Bez kontekstu jest to kompletna bzdura.
50-tka jest za wąska na cropie jako "standard", ale jako portretówka to nawet można by było twierdzić że jest za szeroka.
Jakich uniwersalnych zastosowań? Na cropie to jest dalej fajna portretówka (co ciaśniejszych kadrów). Sporo osób do portretów na FF używa 70-200/2.8 i to nie na najkrótszej ogniskowej...bo ~80mm to jest już dużo, dla bardziej "uniwersalnych zastosowań"
Przyjąć możesz nawet 10 mm jako ogniskową do portretów. Ale niekoniecznie będzie to prawdą.Oczywiście przyjmując że na FF 35mm jest standardem
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
@Merde - zależy jak leży.
Pozatym proszę nie wyjeżdżaj mi z bzdurami i kontekstami - bo odbiór "mm" do zastosowań jest tak płynny, jak forma wypowiedzi fotograficznej.
Nawiązując; stosowanie 70-200mm f/2.8 do portretu jest protezowaniem z konieczności MZ, z takich czy innych poowodów, a wiadomo że powody te zawyczaj sprowadzają się do $