Heh - daleki jestem od takiego szukania na siłę, ale zrozum mnie, ze po doświadczeniach z Sigmą, gdzie na 1000 fotek moze z 200 trafiło z focusem 'od biedy', a naprawde dobrze z 15, mam już uraz. Chce miec sprzet, w którym całą wine za złe fotki bede mogl zwalac na siebieZamieszczone przez towersivy
Dodatkowo swego czasu 'zdołował' mnie kolega z Nikonem, podsyłając fotki-żyleta ze swojego zestawu, o zblizonych parametrach, takie jak ta: http://www.skoki.nazwa.pl/sigma/nikon_1.jpg
Co ciekawe przejrzalem jeszcze te fotki z Sigmy (70-200 Apo DG) i zauwazylem pewną tendencję. W okolicy 200mm wyrazny back focus, natomiast przy fotkach na 100-130mm widoczny zazwyczaj jest z kolei FF. Dobra ostrosc na AF wychodzila najczesciej na czyms w okolicy 80-95mm - nie wiem czy to mozliwe, ale tak statystycznie wychodzilo.
W aparacie wszystko na STANDARD (czyli sharpness na ustawieniu=3), zadnej obróbki dodatkowej - tylko wycięcie cropa w Irfan View i zapisanie jako JPG 90% jakość.Zamieszczone przez MMM
Dziękuję wszystkim za opinie - mam nadzieje ze z moim sprzętem wszystko już ok, bo nie mam sił ani czasu znów odsylac, wymieniac - ja chce robić spokojnie zdjęcia))