Czy może ktoś pokazać jakiś sampel z FF + 17-40 @ 17mm?
z wide holderem lub zwykłym po ścięciu na jeden slot ?
Czy może ktoś pokazać jakiś sampel z FF + 17-40 @ 17mm?
z wide holderem lub zwykłym po ścięciu na jeden slot ?
Dołączam się do prośby.
cogitationis poenam nemo patitur...
Zaczątek nowej galerii - http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...03-0-0-0-0.php
Ja jeszcze w sprawie holderów i Canona 10-22. Bardziej polecacie kupić zwykły holder + spiłować jeden slot (wtedy zostają dwa sloty na filtry, tak?), czy jednak wziąć tą wersję wide i zadowolić się jednym slotem? Jeszcze nie robiłem w ogóle tego typu zdjęć, dlatego nie wiem jak istotna jest możliwość posiadania dwóch. Aha - w którym przypadku winieta (w sensie pojawienie się plastiku na brzegach) będzie większa, bo z tego co widziałem w tym wątku to dla wersji slim minimalna, a dla spiłowanej to nie wiem.
Dzięki!
a ja za to mysle o kupnie cokin z-pro w ktorym w "holderze" mozna przykrecac sloty ,a drugi plus to taki ze mozna wrzucic fitry od lee (100x100)Ja jeszcze w sprawie holderów i Canona 10-22. Bardziej polecacie kupić zwykły holder + spiłować jeden slot (wtedy zostają dwa sloty na filtry, tak?), czy jednak wziąć tą wersję wide i zadowolić się jednym slotem? Jeszcze nie robiłem w ogóle tego typu zdjęć, dlatego nie wiem jak istotna jest możliwość posiadania dwóch. Aha - w którym przypadku winieta (w sensie pojawienie się plastiku na brzegach) będzie większa, bo z tego co widziałem w tym wątku to dla wersji slim minimalna, a dla spiłowanej to nie wiem.
Dzięki!
tylko cena fitrow jest duzo wyzsza niz w wersji p
i zastanawiam sie czy wrato-ktos ma mozew??
pozdrowienia
Pozdrowienia
-------------------
CANON i szkielka
Posiadam kompendium standardowe jednoslotowe LEE oraz kompendium uniwersalne 2 slotowe LEE.
W standardowym kompendium - osłona przeciwsłoneczna jest zintegrowana z holderem na filtry i nie da się dodawać kolejnych uchwytów, czy też zmieniać szerokości filtra. Na pełnej klatce ze zwykłymi pierścieniami winietuje od ogniskowej ~ 26-27 mm, natomiast z pierścieniem szerokokątnym od około 22 mm.
W kompendium uniwesalnym - holder na filtry można rozkręcać, dodawać lub zdejmować nowe uchwyty, zmieniać ich szerokość. Można też zamontować pierścień na nakręcany filtr polaryzacyjny 105 mm. Ponieważ uniwersalne jest szersze w stosunku do standardowego - nie ma większego problemu z winietowaniem ( poniżej 17 mm nie sprawdzałem, gdyż nie mam takiego obiektywu ).
A zresztą przy ultraszerokokątnych można zawsze zdemontować jeden uchwyt oraz zastosować pierścień szerokokątny.
Generalnie - bardzo przyjemne je się używa.
Ostatnio edytowane przez JackC ; 26-02-2009 o 20:29
A gdzie w Polsce można się zaopatrzyć w tego typu sprzęt? Na allegro nie widzę, a ze stron to tylko tu raysfoto.pl coś znalazłem, no i dla tych co w UK (akurat dla mnie nie) www.jessops.com Myślę jednak, że wolałbym na początek tańszy sprzęt, żeby sprawdzić czy mi to odpowiada w ogóle, więc wrócę do mojego pytania (slim vs spiłowany) i "winieta" - odpowie ktoś?
Dzięki!
Miałem śmieszny przypadek z holderami do Cokin P. Winietowanie na oryginalnym uchwycie szerokątnym prod. Cokin było większe aniżeli na zwykłym ze spiłowanymi slotamiPo bliższych oględzianach okazało się, że w szerokokątnym uchwycie jedyny slot na filtr był wklejony wyżej aniżeli w przypadku zwykłego uchwytu. Także zwykła tania podróbka okazała się dużo lepsza !
I jeszcze jedno - po odcięciu slotów - warto na uchwycie zeszlifować resztki przeciętego slota - zyskuje się dzięki temu jeszcze milimetr lub dwa na ogniskowej przy której nie wystapi winietka.
Dalsze dociekania nt. systemu LEE i Cokin Z-Pro, a zwłaszcza ich dostępności, proponuję przenieść TUTAJ (dodatkowo właśnie postuluję poszerzenie tytułu wskazywanego wątku -łatwiej to będzie potem odkopać).
Wrócę jeszcze do tematu: Cokin P i 10-22, ale tym razem jeszcze dodam jeden element: filtr polaryzacyjny... W takiej kombinacji co najlepiej zrobić? Czy kupić ten systemowy z Cokina? Czy moze filtr normalny, nakręcany (fajnie, bo zawsze można używać bez holdera) - ale z gwintem żeby wkręcić jeszcze holder w razie czego? Nie wiem jak znowu to wtedy wpłynie na "winietowanie". Macie jakieś doświadczenia z takim zestawem?
podstawowe pytanie: dlaczego uwazasz, ze musisz uzywac na raz polara i filtrow Cokina (jak sie domyslam: polowek)?
mam i polary nakrecane i ten do Cokina. bardzo rzadko mi sie zdarza tego uzywac razem. napewno za rzadko, zeby polecac komus bawienie sie w takie kombinacje.
kup sobie normalny polar nakrecany, a jak juz bedziesz mial to niewytlumaczalne parcie na uzycie do tego jeszcze polowki, to sobie ja trzymajac w rece przylozysz do filtra.