Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Canon 10-22 i cokin p

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    podstawowe pytanie: dlaczego uwazasz, ze musisz uzywac na raz polara i filtrow Cokina (jak sie domyslam: polowek)?
    Tak połówek, ale faktycznie tylko teoretyzuje (chodzi o to, że nie mam polara na ten obiektyw, a myślałem od razu też z połączeniem tego z Cokinem), pewnie sam się przekonam i możliwe, że nie odczuje zupełnie takiej potrzeby.
    Dzięki.

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Napisałem w sekcji "Co?Gdzie? Za ile?", ale moża to miejsce jest bardziej właściwe. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z was używa Cokina Z-Pro z Canonem 10-22 i może potwierdzić, że nie ma żadnej winiety. Ja używam tego P ze spiłowanymi wszystkimi slotami, ale dalej widać po po bokach fragmenty plastiku, przeszkadza to i często wolę przykładać filtr ręką... Widzę, że na allegro można kupić holder do Z i rozważam czy nie kupić.

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Canon 10-22 i cokin p

Cytat Zamieszczone przez christof Zobacz posta
    Napisałem w sekcji "Co?Gdzie? Za ile?", ale moża to miejsce jest bardziej właściwe. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z was używa Cokina Z-Pro z Canonem 10-22 i może potwierdzić, że nie ma żadnej winiety. Ja używam tego P ze spiłowanymi wszystkimi slotami, ale dalej widać po po bokach fragmenty plastiku, przeszkadza to i często wolę przykładać filtr ręką... Widzę, że na allegro można kupić holder do Z i rozważam czy nie kupić.
    Odgrzewam stary wątek, gdyż noszę się z zamiarem kupna 10-22 i potrzebne mi będą do niego filtry. W związku z tym, że nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w kwestii winietowania tego szkła na 10mm z filtrami Cokin P, uprzejmie proszę osoby mające to szkło o opinię, ewentualnie zdjęcia. Chodzi mi głównie o to, czy obiektyw na 10mm winietuje z holderem Cokin P, nawet obciętym?? Jeśli winietuje, to może lepiej kupić filtry w większym rozmiarze czyli holder Cokin-Z + np. Hitechy w rozmiarze 100mm. Będę wdzięczny za kilka słów w temacie.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Obcięty do jednej szufladki holder Cokin P nie winietuje z C10-22. To pewne.
    Dopiero jeżeli wkręcimy jakikolwiek filtr (również slim) to winietuje.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał Awatar lucas_g
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Obcięty do jednej szufladki holder Cokin P nie winietuje z C10-22. To pewne.
    Dopiero jeżeli wkręcimy jakikolwiek filtr (również slim) to winietuje.
    O takie info mi chodziło. Dzięki.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów