Nie musisz byc zalogowanym.Zamieszczone przez kami74
Pozdrawiam
Coronado
Tak - wystawiam w jednym serwisie.
Tak - wystawiam w 2-3 serwisach.
Tak - wystawiam w wiecej niz 3 serwisach.
Nie wystawiam jeszcze ale planuje.
Nie wiem co to sa serwisy stock.
Nie wystawiam i nie planuje
Nie musisz byc zalogowanym.Zamieszczone przez kami74
Pozdrawiam
Coronado
Moja galeria: MyLightscapes.com
Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.
jako amator swoje zdjecia robie z pasji, a nie z przymusu. chce by podobaly sie i mi, i innym! jesli komus moje zdjecie spodobaja sie do tego stopnia, ze chcialby je miec, to moge mu je dac/odsprzedac (w zaleznosci od dalszego losu zdjecia: wykorzystanie komercyjne - to odsprzedam, niekomercyjne - za free). taka zainteresowana osoba moim konkretnym zdjeciem polechtala by moje egoZamieszczone przez Coronado
i to juz by mi wystarczylo - natomiast osoba chcaca kupic ode mnie zdjecie cebuli lub myszki do komputera (taki przyklad) nie podniosla by moich morali
wiec nie jestem tym zainteresowany, chodz nie do konca - mianowicie: kasa to kasa
i jesli by ktos zlecil mi sfocenie cebuli, budzika lub myszki do kompa za konkretna kase to moge sprobowac - ale kasa jest wowczas wazna, jako rekompensata za brak satysfakcji, ze zrobilem cos na tyle dobrze, ze sie ludziom podoba. natomiast sam nie bede wysilac sie fotografowac cebuli, budzikow itd a nastepnie oczekiwal, czy ktos to kupi (szkoda i sprzetu, i mojego czasu).
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl
Ciekawa strona z wieloma linkami do roznych serwisow
http://www.photosecrets.com/links.stock.html
EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
To tam trzeba wysłać scan paszportu ?Zamieszczone przez kami74
Po co im to ?
Dla potwierdzenia danych ktore podajesz w formularzu rejestracyjnym.Zamieszczone przez Nemeo
No cóż, ja wysłałem swoje fotki na próbę do Shutterstocka ale 5 z 10 się nie spodobało i założyli mi blokadę na 3 miesiące. Moja amatorszczyzna polegała na widocznych szumach przy powiększeniu 100%, nie umiałem się tego pozbyć w PS tak, żeby nie wyglądało sztucznie. Poza tym nie umiem wydzielić elegancko przedmiotu z tła, jak np. kolega Routlaw, ciekawe jak to robi![]()
Mam jednak zamiar odzyskać nieco kasy (bo to hobby moje pochłania zbyt dużo ciężko zarobionych PLN).
Panowie Routlaw, Coronado nie znacie jakiegoś opracowania nt przygotowania zdjęć do stocka? Jest forum na Shutterstock ale jest tam trudno znaleźć (poza kilkoma artykułami) fajne poradyAlbo ja jestem leń
![]()
Pozdrawiam serdecznie
Tomek
Nie znam żadnej książki, przygotowuję zdjęcia w PS (mam 7), najpierw standardowo - poziomy (nie potrafię używac krzywych) - kadrowanie itp. - , szumy to problem, często robię zdjęcia na 400 ISO - żeby były jak najmniejsze wyostrzam w PS na warstwach miejscowo - np. w portrecie tylko oczy, lub przy całej sylwetce tylko twarz - gumuję płaskie powierzchnie (policzki, nawet czasem białka oczu lub powieki). Żeby rozmyć pozostały szum używam pędzelka - rozmycie - tylko miejscowo, tam gdzie to konieczne - na zacienionych miejscach twarzy, szyi i często na tle, w miejscach poza głębią ostrości. Zmieniam wytrzymałość pędzelka w zależności od intensywności szumu. Jest to bardziej pracochłonne niż gotowe odszumiacze, ale ratuje trochę zdjęcie przed całkowitą sztucznością. Chociaż szybciej przyjmą zdjęcie plastikowe niż zaszumione.
Paprochwbody - blokada została skrócona do 1 miesiąca, jak minął Ci już miesiąc, wyślij im maila z prośbą o odblokowanie.
I chyba nie ma sensu wysyłać zdjęć tylko na jeden stock - te same zdjęcia mogą przecież zarabiać na kilku(nastu) jednocześnie
tak jak jac napisalZamieszczone przez Coronado
stocki placa biewielkie sumy
mozna dostac wiecej ale kiedy bys samodzielnie negocjowal ceny a targuj sie z jakims menagerem z za oceanu.
kilka centow za fotke to psie grosze i nie bede wystawial
a zreszat na stockach jest sporo badziewia ale tez jest miliony jak nie miliardy dobrych fot. jak sie w tym wszystkim przebic??
czytalem o gostku co jego zdjecie na stocku kupilo kilaset osob i zarobil niecale 100$![]()
jak by zdjecia lecialy tak jak ZPAF to moze :-P
reklamy z googla sa po to aby pozycjonowanie www poszlo w goreZamieszczone przez gawryl
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
Co z tego, że są stawki ZPAF, jak mało kto (jeśli w ogóle) się do nich stosuje - nawet w polsce...Zamieszczone przez shaqi
Zacznij kasować klientów wg ZPAF - zobaczymy co z tego wyniknie![]()
ja o tym wiem tylko bylo by fajnieZamieszczone przez Zielony
![]()
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl