Zobacz wyniki ankiety: Czy wystawiasz swoje zdjecia w serwisach stock?

Głosujących
142. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Serwisy Stock (Kwartalnik CB)

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    Czy żeby przegladac foty na shutterstocku trzeba być zalogowanym ? bo napewno sie nie zaloguję tam gdzie mi każa przesłac skan z paszportu
    Nie musisz byc zalogowanym.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Jeszcze raz prosilbym osoby, ktory nie wystawiaja i nie planuja o napisanie kilku slow dlaczego.
    jako amator swoje zdjecia robie z pasji, a nie z przymusu. chce by podobaly sie i mi, i innym! jesli komus moje zdjecie spodobaja sie do tego stopnia, ze chcialby je miec, to moge mu je dac/odsprzedac (w zaleznosci od dalszego losu zdjecia: wykorzystanie komercyjne - to odsprzedam, niekomercyjne - za free). taka zainteresowana osoba moim konkretnym zdjeciem polechtala by moje ego i to juz by mi wystarczylo - natomiast osoba chcaca kupic ode mnie zdjecie cebuli lub myszki do komputera (taki przyklad) nie podniosla by moich morali wiec nie jestem tym zainteresowany, chodz nie do konca - mianowicie: kasa to kasa i jesli by ktos zlecil mi sfocenie cebuli, budzika lub myszki do kompa za konkretna kase to moge sprobowac - ale kasa jest wowczas wazna, jako rekompensata za brak satysfakcji, ze zrobilem cos na tyle dobrze, ze sie ludziom podoba. natomiast sam nie bede wysilac sie fotografowac cebuli, budzikow itd a nastepnie oczekiwal, czy ktos to kupi (szkoda i sprzetu, i mojego czasu).
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Uzależniony

Domyślnie

Ciekawa strona z wieloma linkami do roznych serwisow

http://www.photosecrets.com/links.stock.html
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74
    bo napewno sie nie zaloguję tam gdzie mi każa przesłac skan z paszportu
    To tam trzeba wysłać scan paszportu ?
    Po co im to ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    To tam trzeba wysłać scan paszportu ?
    Po co im to ?
    Dla potwierdzenia danych ktore podajesz w formularzu rejestracyjnym.

Bywalec Awatar Paprochwbody
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No cóż, ja wysłałem swoje fotki na próbę do Shutterstocka ale 5 z 10 się nie spodobało i założyli mi blokadę na 3 miesiące. Moja amatorszczyzna polegała na widocznych szumach przy powiększeniu 100%, nie umiałem się tego pozbyć w PS tak, żeby nie wyglądało sztucznie. Poza tym nie umiem wydzielić elegancko przedmiotu z tła, jak np. kolega Routlaw, ciekawe jak to robi
    Mam jednak zamiar odzyskać nieco kasy (bo to hobby moje pochłania zbyt dużo ciężko zarobionych PLN).
    Panowie Routlaw, Coronado nie znacie jakiegoś opracowania nt przygotowania zdjęć do stocka? Jest forum na Shutterstock ale jest tam trudno znaleźć (poza kilkoma artykułami) fajne porady Albo ja jestem leń
    Pozdrawiam serdecznie
    Tomek
    (5III+1IIn+24-105+150+100-400)

http://www.pbase.com/tmirkowski/profile

Coś już napisał Awatar Hallgerd

Domyślnie

Nie znam żadnej książki, przygotowuję zdjęcia w PS (mam 7), najpierw standardowo - poziomy (nie potrafię używac krzywych) - kadrowanie itp. - , szumy to problem, często robię zdjęcia na 400 ISO - żeby były jak najmniejsze wyostrzam w PS na warstwach miejscowo - np. w portrecie tylko oczy, lub przy całej sylwetce tylko twarz - gumuję płaskie powierzchnie (policzki, nawet czasem białka oczu lub powieki). Żeby rozmyć pozostały szum używam pędzelka - rozmycie - tylko miejscowo, tam gdzie to konieczne - na zacienionych miejscach twarzy, szyi i często na tle, w miejscach poza głębią ostrości. Zmieniam wytrzymałość pędzelka w zależności od intensywności szumu. Jest to bardziej pracochłonne niż gotowe odszumiacze, ale ratuje trochę zdjęcie przed całkowitą sztucznością. Chociaż szybciej przyjmą zdjęcie plastikowe niż zaszumione.

Paprochwbody - blokada została skrócona do 1 miesiąca, jak minął Ci już miesiąc, wyślij im maila z prośbą o odblokowanie.
    I chyba nie ma sensu wysyłać zdjęć tylko na jeden stock - te same zdjęcia mogą przecież zarabiać na kilku(nastu) jednocześnie

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Jezeli to na serio to czego sie boisz?

Pozdrawiam
    Coronado

Widze, ze jest sporo takich osob - moze ktos napisac dlaczego nie planuja wystawiac? Macie lepszy sposob sprzedazy zdjec? Myslicie, ze nie macie zdjec stockowych?

A tak poza tym to czy jest jakis polski odpowiednik slowa 'stock'?

Pozdrawiam
    Coronado
    tak jak jac napisal
    stocki placa biewielkie sumy
    mozna dostac wiecej ale kiedy bys samodzielnie negocjowal ceny a targuj sie z jakims menagerem z za oceanu.
    kilka centow za fotke to psie grosze i nie bede wystawial
    a zreszat na stockach jest sporo badziewia ale tez jest miliony jak nie miliardy dobrych fot. jak sie w tym wszystkim przebic??

czytalem o gostku co jego zdjecie na stocku kupilo kilaset osob i zarobil niecale 100$

jak by zdjecia lecialy tak jak ZPAF to moze :-P

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    nie rozumiem - 1 pln malo kasy?? wiec po co zasmiecasz swoje www reklamami z googla? wiecej na nich zarabiasz kasiory? jakos trudno mi w to uwierzyc...ale myslic sie moge ja w kazdym razie na razie ani takich reklam nie planuje na swojej www wrzucac, ani zdjec po 1 pln
    reklamy z googla sa po to aby pozycjonowanie www poszlo w gore
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi
    jak by zdjecia lecialy tak jak ZPAF to moze :-P
    Co z tego, że są stawki ZPAF, jak mało kto (jeśli w ogóle) się do nich stosuje - nawet w polsce...
    Zacznij kasować klientów wg ZPAF - zobaczymy co z tego wyniknie

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony
    Co z tego, że są stawki ZPAF, jak mało kto (jeśli w ogóle) się do nich stosuje - nawet w polsce...
    Zacznij kasować klientów wg ZPAF - zobaczymy co z tego wyniknie
    ja o tym wiem tylko bylo by fajnie
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów