Czy będę bardzo złośliwy jak zapytam co na tej fotce jest przyciemnione? Bo... dla mnie las.... i zupełnie nie żartuję. Ta klatka jest mocno niedoświetlona. Niby niebo wyszło OK ale dół jest do wyrzucenia. Niedoświetlenie w cyfrze jest paskudne z powodu dynamiki matrycy. Nic się z niedoświetleniem rozsądnego zrobić nie da.Zamieszczone przez kami74
Nie da się zrobić dobrze fotki jeśli pomiar światła jest wykonywany przez obiektyw z założonym filtrem połówkowym. Chyba, ze warunki naświetlania zostaną ustalone światłomierzem zewnętrznym. Pomiar przez obiektyw z filtrem jest zafałszowany podwójnie. Po pierwsze nie ma mowy o "przyciemnianiu" bo aparat dobiera światło do całej klatki (w trybie matrycowym) i tak naprawde przyciemniony zostaje las - niestety dużo za bardzo. Po drugie pomiar światła odbywa się na pełnej dziurze a działanie filtru połówkowego jest mocno zależne od przysłony.
Janusz.
PS. Ja naprawde w tropikach spędziłem pół życia - idzie przeżyć i wcale nie jest tak źle.
EDIT: To , że się nie da zrobić nie jest do końca prawdą ale... wymaga dłuższych wyjaśnień jak...