No niby tak, też słyszałem, ale spoconymi paluchami tak go upaćkiwać? To co z tych zdjęć wyjdzie? Chyba że jest na to jakaś ramka albo inny patent.
No niby tak, też słyszałem, ale spoconymi paluchami tak go upaćkiwać? To co z tych zdjęć wyjdzie? Chyba że jest na to jakaś ramka albo inny patent.
Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS
A czy aby nie namieszales troche?Zamieszczone przez enter
Wedlug mnie jest tak:
Filtr szary polowkowy - Gradual Gray
Filtr neutralny polowkowy - Gradual Neutral Density (Gradual ND)
Jezeli filtr jest szary to raczej nie ND.
Tomek.
No nie zastanawiam się. Tak mi się jakoś wydawało, że aparat zgłupieje ale OK pewnie nie.Zamieszczone przez piast9
O i to jest praktyczna wiedza na temat używania filtra. Dzięki Janusz.Zamieszczone przez Janusz Body
A Mroczka kupię napewno![]()
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Z Łodzi to może nie, ale chętnie ci opchnę Hoya grad.grey 58mm. Sam przesiadłem się na sys. cokinZamieszczone przez p_lar
![]()
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.pl
Dla rozwiania wątpliwości załaczam schemat systemu Cokin, może nie najlepsza jakość ale coś widaćZamieszczone przez temol
[img=http://img153.imageshack.us/img153/8056/img7194a4da.th.jpg]
Podbijam ostatni raz wątek
Okazało się że cokina ma mój kumpel który sprzedał już aparat, więc będę miał do wzięcia. Ale mimo wszystko chciałbym tej nakrecanej 67mm spróbować, a nuż mi wystarczy...
Po co? Wszystko już zostało powiedziane ;-)Zamieszczone przez p_lar
O nakręcanym zapomnij. Nie wiem kto wymyślił taki "wynalazek" ale jest to równie bezużyteczne do robienia zdjęć jak aparat do wbijania gwożdzi ;-)
Każdy wsuwany (ramkowy, kwadratowy) - Cokin, Marumi, Heliopan, Tiffen, Sinar (drogi) tak, jak najbardziej. Nakrecane NIE i kropka.
Pozdrawiam,
Janusz
Może teraz wiadomość dotrze do odbiorców, bo pisałem to pare postów wczesniej i nie dotarło..
Rany, panowie zdaję sobię spawę że to ograniczenie ale wolałbym się upewnić organoleptycznie jak wielkie. Mnie się tylko rozchodzi o rozmiarCzasem jest mieć lepiej namiastkę niż wogóle nie mieć.
Dzięki serdeczne za porady, przyjmuję je z radością![]()
Ale byliście kiedyś w okolicach zwrotnika? Przy takich temperaturach jak dziś i wilgotności niemal 100% przekładanie, wykładanie czegokolwiek z plecaka jest upierdliwe i energochłonne, więc dlatego chciałbym sprawdzić jak to jest w praniu. Zabawki systemu cokin do drobnych nie należą a liczy się każdy cm3. I tak pewnie je kupię, ale nie wiem czy na wyjazd. Sprzedawca to mój bliski przyjaciel i mam nadzieję że ze mnie nie zedrze. EOT i sorry za zamieszanie.
Noooo... spędziłem tam ze 25 lat. Naprawde.Zamieszczone przez p_lar
Zdjęć nie da się zrobić bez wyjęcia aparatu z plecaka co jest upierdliwe i energochłonneZamieszczone przez p_lar
Daj sobie naprawde spokój z nakręcanym. Szkoda czasu i pieniędzy.
Janusz
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-07-2006 o 17:34