Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: 5D + makro

Coś już napisał Awatar twi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie 5D + makro

Witam,

szukałem, szukałem i nadal nie jestem pewien więc pytam.

Chcę pobawić się w robienie zdjęć makro ale nie wiem jakie szkła nabyć.

1. Obiektyw czy pierścienie pośrednie?
    2. Jeżeli obiektyw to jaki:
    - EF 100/2,8Macro?
    - nie canon - to jaki?
    - EF 180/3,5L - trochę za dużo kasy
    3. Jeżeli pierścienie to jakie do moich szkieł ze stopki? Myślałem o Kenko.
    4. Jeżeli pierścienie to do którego szkła i ile?

Nie bawiłem się jeszcze makro więc nie wiem co lepiej wybrać aby było w miarę przyjemne i dało lepszy efekt.

Proszę o radę.
    Pozdrawiam i dziękuję.
    Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twi
    Nie bawiłem się jeszcze makro więc nie wiem co lepiej wybrać aby było w miarę przyjemne i dało lepszy efekt.
    Proszę o radę.
    Może to niektórych zdziwi ;-) ale proponuje spojrzeć na Sigme 150.
    150 bo dłuższa od 100. Jeśli jednak bardziej podchodzi Ci 100mm to Canon i nie oglądaj się na nic innego.
    the silence is deafening

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twi
    1. Obiektyw czy pierścienie pośrednie?....
    Podobnie jak gietrzy tyle, że zaczął bym jednak od pierścieni. Zwykle to wydatek na poziomie ok 400 PLN za komplet więc rozwiązanie najtańsze a "później" i tak się przydadzą.

Janusz

EDIT: Pierścienie możesz używac z każdym z obiektywów. AF nie będzie działał (raczej może nie działać bo np. z Soligorem AF działa) ale to w makro i tak nie ma znaczenia. W 5D z ostroscią na matówce nie będziesz miał zadnych problemów.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 06-07-2006 o 14:31

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Wszystko zalezy od tego jakie makro. Jesli maja to byc statyczne przedmioty to setka Canona jest rewelacyjnym szklem. Jesli jednak planujesz robale moze byc troche za krotko (przynajmniej dla mnie ef-s 60 na cropie taki jest). Tej sigmy ktora poleca Gietrzy nigdy nie mialem w rekach, ale patrzac na opinie o niej i roznice cenowa do elki 180, wydaje sie byc najlepszym wyborem.
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Coś już napisał

Domyślnie

Zaczynam bawić sie trochę w makro (mam D 350). I do lustra - jeśli masz kaskę - trzeba kupić obiektyw makro z ogniskową 90 - 105 (Tamron, sigma lub canon) + soczewke Raynox DCR -250 (jesli chcesz focić robale i dokywac dużych zbliżeń).
    Bez soczewki masz odwzorowanie 1:1, z soczewka wieksze. Zerknij zresztą na forum cyberfoto w watku "makro" zobaczysz ciekawe efekty ich stosowania. Ponato obiektywy te mozesz z powiodzeniem stosować do portetu.

Jesli nie masz kaski - pozostają ci eksperyenty z systemem m-42 (co zreszta intesywnie ćwiczę. Pierścienie do Canona to wg mnie wyrzucanie kasy - i tak AF do niczego ci sie nie przyda.
    Robert

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertG
    Pierścienie do Canona to wg mnie wyrzucanie kasy - i tak AF do niczego ci sie nie przyda.
    Robert
    a przymykanie przyslony?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    a przymykanie przyslony?
    A po co? f/2.0 + pierścienie + 5D to wystarczająco duża głębia ostrości

Coś już napisał Awatar twi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    A po co? f/2.0 + pierścienie + 5D to wystarczająco duża głębia ostrości
    f/2,0 to w jakim obiektywie?
    Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Coś już napisał

Domyślnie

No dobra Wiem - przysłona w normalnych zastsowaniach makro to wartość 16-32 a np w Tamronie ok.46 ( ale takiej chyba używa się incydentalnie bo jest za ciemno). Chodziło mi o to, ze zakup pierscieni - nawet stosując KITa - jest zbędnym wydatkiem. Jak ktoś chce sprawdzić efekt stosowania pierścieni to moze to zrobić przy pomocy M-42 - piescienie, przejściówka + helios - to koszt ok.150-200 zł.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Korzystam z pierścieni + 50/1,8 i jestem zadowolny . Fakt że muszę podchodzić blisko do obiektu , więc muchy uciekają , ale jakiegoś kwiatka da się sfocić .

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów