Ostatnio edytowane przez Andee ; 06-07-2006 o 21:12
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Mogłbyś dać więcej sampli ? :cool:Zamieszczone przez MMM
co do zasobności portfela - jeżeli uznam, że takie i takie szkło się mi przyda to je kupię.
Ale chodzi mi o coś innego - nie pociąga mnie aż tak bardzo ciągłe zmienianie szkieł (i ich wszędzie noszenie). Więc najbardziej odpowiadały by mi pierścienie lub soczewka - aby można było to dołożyć do tego co już mam. Ale jeżeli to nie da mi dobrej jakości makro i przyjemności z robienia i oglądania takich zdjęć to trzeba będzie się zdecydować na szkło - i taszczyć to wszędzie.
Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case
Zdecydowanie polecam Canona 100 - miałem wczesniej Sigmę 105 jest owszem bardzo ostra ale ... i bardzo głośna. Nie bardzo tez podobało mi się to że nie miała wewnętrznego ostrzenia (to co ma Canon - w ten sposób obiektyw Ci nie "jeździ"). Przy robieniu robaczków,motyli itd ten najeżdżający obiektyw może popsuć niejedno potencjalnie ujęcie :smile:Zamieszczone przez Przemoc
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
@Jac a czy z moimi szkłami pierścenie dadzą podobny efekt?
Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case
tak, poprzez zalozenie pierscienia zmieniamy zakres ogniskowania szkla, nie mozliwe staje sie ostrzenie na nieskonczonosc, ale w zamian za to zmniejsza sie minimalna odleglosc ostrzenia, co sie przeklada na zwiekszenie skali odwzorowania