Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: 5D + makro

Uzależniony

Domyślnie

Ja mialem w rekach Canona i wybralem Tamrona...

Poza tym naprawde swietne sa szkla M42, przyklad - Sonnar 135 + mieszek...

Ostatnio edytowane przez Andee ; 06-07-2006 o 21:12
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Makro się nie zajmuję. Dla zabawy spiąłem pierścieniem 58 # 58 obiektywy 85 1.8 i odwrotnie 50 1.4. Poniżej efekt na f/16
    Mogłbyś dać więcej sampli ? :cool:

Coś już napisał Awatar twi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

co do zasobności portfela - jeżeli uznam, że takie i takie szkło się mi przyda to je kupię.

Ale chodzi mi o coś innego - nie pociąga mnie aż tak bardzo ciągłe zmienianie szkieł (i ich wszędzie noszenie). Więc najbardziej odpowiadały by mi pierścienie lub soczewka - aby można było to dołożyć do tego co już mam. Ale jeżeli to nie da mi dobrej jakości makro i przyjemności z robienia i oglądania takich zdjęć to trzeba będzie się zdecydować na szkło - i taszczyć to wszędzie.
    Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemoc
    Twój problem twi to kwestia zasobności portfela, jeżeli Cię stać to setka makro Canona lub 105 Sigmy to raczej optimum, dłuższe są już dużo droższe.
    Zdecydowanie polecam Canona 100 - miałem wczesniej Sigmę 105 jest owszem bardzo ostra ale ... i bardzo głośna. Nie bardzo tez podobało mi się to że nie miała wewnętrznego ostrzenia (to co ma Canon - w ten sposób obiektyw Ci nie "jeździ"). Przy robieniu robaczków,motyli itd ten najeżdżający obiektyw może popsuć niejedno potencjalnie ujęcie :smile:
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

a ja sobie przypomnialem jeszcze o jednej fotce ;-), na dowod tego ze najlepiej zaczac od pierscieni posrednich tu w komplecie ze 135 jakies 70% kadru

EDIT no dobra ;-) dwie tu w komplecie z 50/1.8 (100% kadru)

Coś już napisał Awatar twi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@Jac a czy z moimi szkłami pierścenie dadzą podobny efekt?
    Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

tak, poprzez zalozenie pierscienia zmieniamy zakres ogniskowania szkla, nie mozliwe staje sie ostrzenie na nieskonczonosc, ale w zamian za to zmniejsza sie minimalna odleglosc ostrzenia, co sie przeklada na zwiekszenie skali odwzorowania

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów