Mniejsza o nomenklaturę.Zamieszczone przez Fajer
Chciałem powiedzieć, że zmiany 300-->300v są niewspółmiernie małe
w odniesieniu do zmian 300v-->300x
Mniejsza o nomenklaturę.Zamieszczone przez Fajer
Chciałem powiedzieć, że zmiany 300-->300v są niewspółmiernie małe
w odniesieniu do zmian 300v-->300x
Chyba nie lałeś.Zamieszczone przez gwozdzt
Gdybyś napisał odwrotnie to bym siedział cicho, a tak zmuszony jestem Cię zbesztać dokumentnie.
Jeżeli przebudowa mechaniczna łącznie z obudową była mniej znacząca od skrócenia czasu x-sync i przyśpieszenia migawki o jedną działkę no to sorry - nie ta bajka.
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
A jakie znaczenie ma taka przebudowa w funkcjonalności aparatu? IMHO żadne. Dlatego piszę kosmetyczne (w sensie wizulne).Zamieszczone przez Silent Planet
Przy zmianie 300 na 300v zmienili:
- obudowę (IMO na brzydszą, ale to rzecz gustu),
- bagnet na metalowy (ale czy słyszałeś/czytałeś/widziałeś, żeby się komuś plastikowy urwał?),
- przenieśli wyświetlacz na tylną ściankę (chyba żeby udawał cyfrankę),
- kółko wyboru trybów przerzucili z lewa na prawo,
- Aha... jeszcze ten motor przyspieszyli o 1fps (1,5fps -->2,5fps) i to jest chyba jedyna zmiana funkcjonalna.
A teraz przeanalizuj sobie zmiany 300v na 300x. Na pewno zmienili
- migawkę na szybszą (szybsze synchro, 1/4000);
- dodali funkcje CFn
- E-TTL II
- umożliwili niezwiązany z programami wybór trybu AF (Auto/servo/one shot)
- dodali poświetlenie pktów AF na matówce.
Wszystkie te rzeczy PO RAZ PIERWSZY pojawiły się w klasie trzycyfrowej właśnie w modelu 300x, a w przypadku E-TTL aparat ten jest JEDYNĄ analogową lustrzanką Canon, w ktorej lampa wbudowana pracuje w E-TTL !
Dla mnie zmiany 300-->300v są ciągle tylko w wyglądzie (kosmetyka), a 300v-->300x zmiany zachodzą w specyfikacji technicznej. Moze koledzy ocenią, które zmiany sa istotniejsze? Albo zrobimy ankietę ;-)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 22-07-2006 o 10:38