Zamieszczone przez gwozdzt
Jesteś pewny ?![]()
>>Wśród pozostałych 300-tek wyrożniają go
Panel LCD z tylu obudowy, mozna udawac, ze ma sie cyfraka :-) Czasem jednak niewygodne, bo trzeba sie cofac i schylac![]()
Plastik niestety jest gorszy niz w 500N, mniejsze tez cyferki
w wizjerze. Czas 1/4000 to akurat dla amatora z kitem najmniej istotne. No i 300V mozna trafic za polowe ceny 300X. Co do gwarancji... Moj 500N ma z 10 lat, zadnej awarii poza kitem, ktory wpadl do piachu i sie troszke potluk.
Na ale podswietlane punkty ostrosci w 300X sa kosmiczne :-)
A co jeszcze? wyświetlacz z tyłu obudowy?Zamieszczone przez Driver
IMHO:
300 --> 300v zmiany kosmetyczne
300v --> 300x korzystne i znaczące zmiany konstrukcyjno-funkcjonalne
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 11-07-2006 o 10:37
Wymiane bagnetu na metalowy, wymiane silnika na szybszy, usprawnie AF nazywasz kosmetyką?Zamieszczone przez gwozdzt
300x to już naprawdę niezły sprzęt, brakuje my tylko solidniejszego body, bebechy są ok.
a tak gwoli ścisłości co do chronologii wydawania aparatów, to najpierw ukazał się 300x a dopiero potem 3000v
to ze dwa body mają 'v' nie oznacza że są 'z jednego rzutu', tylko, że akurat była kolej na taką literkę.
zazwyczaj idzie to n -> v -> x
natomiast ja polecil bym EOS'a 33. Na allegro mozna używanego dostać nawet czasem w okolicy 400-600 pln, a to już zupełnie inny sprzęt.
wtrącajac swoje 3 grosze do dyskusji cyfr vs. analog to kazdy lubi co innego...
jedni chca mieć foty w 5 min po plenerze... inni cenią sobie godziny spedzone w ciemni. Koszty nie maja tu nic do rzeczy, hobby zawsze jest kosztowne.
Jesli o mnie chodzi, jak bym dostał w prezencie 30D to bym sprzedał i kupił 1v![]()
[fotolog] faj3r.blogspot.com
[galeria] www.tgf.art.pl
----
EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC
Mniejsza o nomenklaturę.Zamieszczone przez Fajer
Chciałem powiedzieć, że zmiany 300-->300v są niewspółmiernie małe
w odniesieniu do zmian 300v-->300x
Chyba nie lałeś.Zamieszczone przez gwozdzt
Gdybyś napisał odwrotnie to bym siedział cicho, a tak zmuszony jestem Cię zbesztać dokumentnie.
Jeżeli przebudowa mechaniczna łącznie z obudową była mniej znacząca od skrócenia czasu x-sync i przyśpieszenia migawki o jedną działkę no to sorry - nie ta bajka.
EOS is SILENCE
"Enjoy the silence."
---
Wróciłem...!
analog & digital / black & white / calm & easy...
A jakie znaczenie ma taka przebudowa w funkcjonalności aparatu? IMHO żadne. Dlatego piszę kosmetyczne (w sensie wizulne).Zamieszczone przez Silent Planet
Przy zmianie 300 na 300v zmienili:
- obudowę (IMO na brzydszą, ale to rzecz gustu),
- bagnet na metalowy (ale czy słyszałeś/czytałeś/widziałeś, żeby się komuś plastikowy urwał?),
- przenieśli wyświetlacz na tylną ściankę (chyba żeby udawał cyfrankę),
- kółko wyboru trybów przerzucili z lewa na prawo,
- Aha... jeszcze ten motor przyspieszyli o 1fps (1,5fps -->2,5fps) i to jest chyba jedyna zmiana funkcjonalna.
A teraz przeanalizuj sobie zmiany 300v na 300x. Na pewno zmienili
- migawkę na szybszą (szybsze synchro, 1/4000);
- dodali funkcje CFn
- E-TTL II
- umożliwili niezwiązany z programami wybór trybu AF (Auto/servo/one shot)
- dodali poświetlenie pktów AF na matówce.
Wszystkie te rzeczy PO RAZ PIERWSZY pojawiły się w klasie trzycyfrowej właśnie w modelu 300x, a w przypadku E-TTL aparat ten jest JEDYNĄ analogową lustrzanką Canon, w ktorej lampa wbudowana pracuje w E-TTL !
Dla mnie zmiany 300-->300v są ciągle tylko w wyglądzie (kosmetyka), a 300v-->300x zmiany zachodzą w specyfikacji technicznej. Moze koledzy ocenią, które zmiany sa istotniejsze? Albo zrobimy ankietę ;-)
Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 22-07-2006 o 10:38