Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Pytanie o CF

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    ja osobiście używam wolnej karty Kingstone SLC 512MB ("tzw" High speed), i nie ma zauważalnej różnicy do SanDisc'a 1GB UII, którego miałem pożyczonego.
    Też znam osobę, która kupuje tylko zwykłe Kingstony i bardzo je sobie chwali.
    Tak sobie myślę, czy problemy z Kingstonami w PL nie mają identycznego podłoża co problemy z bateriami DuraCell. W 'świecie cywilizowanym' są to jedne z najlepszych źródeł w prądu, a w Polsce jest dokładnie na odwrót. Wiem co piszę, bo jako użytkownik różnych palmtopów walczyłem z nimi przez lata i przekonałem się, że R6 z Ikea po złotówce za sztukę są o niebo lepsze od kupowanych w PL ogniw DuraCell po 6 PLN/szt. lub drożej
    Innymi słowy, być może są Kingstony i Kingstony - nie wiem. Co się będę z koniem kopał pomyślałem i używam wyłącznie SanDisk'ów IMHO warto poświęcić nawet stówkę więcej za CF'a i mieć komfort, że człowieka nie zawiedzie. Bo jak znam swojego pecha, to straciłbym akurat te fotki na których by mi najbardziej zależało...
    święte słowa

też używam, jak to mawia mój ojciec, "glucików" z IKEA

cena do jakości nie do pobicia

Coś już napisał
    Miasto
    Torun

Domyślnie

To jeszcze jedno pytanko:
    Kingston 1GB-S HighSpeed (SLC) czy "zwykly" 1GB Sandisk czy "zwykly" 1GB Lexar???

Rafal

synoptyk
    Guest

Domyślnie

Mam szybką i wolną kartę Kingstona 512. W czasie zapisu w aparacie nie widzę żadnej różnicy w prędkości. W czasie transferu do komputera na USB 2 też nie zauważam jakiegoś przyśpieszenia na karcie szybszej.
    A co do firmy to tak jak z proszkami do prania każdy jest lepszy od tego zwykłego. Kupić taką kartę żeby być psychicznie zadowolonym z posiadania "najlepszej" ( specjalnie nie ma różnic w cenie między poszczególnymi firmami) a każdy użytkownik będzie chwalił taką kartę jaką ma.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mam pomarańczową i niebieską kartę Kingstona. I widzę bardzo dużą różnicę w prędkości zapisu pomiędzy jedną a drugą. Oczywiście na korzyść niebieskiej. Ale z tego co widziałem w różnych testach (link do jednego był podawany na tym forum) w przypadku 10D jeszcze lepsza karta już dużo nie zmieni. Co innego w przypadku 20D, tu różnica potrafi być blisko dwukrotna.

A co do wielkości to osobiście wolę kilka mniejszych kart zamiast jednej dużej. Jest to zawsze większe bezpieczeństwo i wygoda przy zgrywaniu na databank.

Coś już napisał
    Miasto
    Torun

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanko:
    Co jest bardziej (generalnie) niezawodne CF czy MD?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez labo
    Jeszcze jedno pytanko:
    A co ma mniej mechaniki? Oczywiście, że CF! I to jest dobra odpowiedź :wink:

synoptyk
    Guest

Domyślnie

Sam widzisz dwie wypowiedzi jedna po drugiej i dwa całkiem różne zdania.
    Przynajmniej co do tego że CF jest bardziej trwały chyba nie będzie różnic zdań.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez labo
    Jeszcze jedno pytanko:
    Generalnie to CF, ale ja swojego MD uzywam dwa lata juz i absolutnie nie narzekam na jego niezawodnosc - po prostu dbam o sprzet WRAZ z microdrivem

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na moje wyczucie CF.
    MD to jednak jakiś tam mechanizm więc powinien być bardziej wrażliwy
    na nieostrożne traktowanie (wstrząsy itp.)

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Generalnie to CF, ale ja swojego MD uzywam dwa lata juz i absolutnie nie narzekam na jego niezawodnosc - po prostu dbam o sprzet WRAZ z microdrivem
    Znam pełno ludzi, którzy dbają o swoje komputery, łącznie z piszącym te słowa, ale chyba każdemu z nich na przestrzeni powiedzmy 5 lat padł chociaż raz dysk twardy!
    Inny argument - jest coraz więcej pamięci flash z dożywotnią gwarancją, ale nie słyszałem jeszcze o dysku twardym mającym takową :wink:

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów