święte słowaZamieszczone przez Jurek Plieth
też używam, jak to mawia mój ojciec, "glucików" z IKEA![]()
cena do jakości nie do pobicia![]()
święte słowaZamieszczone przez Jurek Plieth
też używam, jak to mawia mój ojciec, "glucików" z IKEA![]()
cena do jakości nie do pobicia![]()
20Dset
maj łeb...
To jeszcze jedno pytanko:
Kingston 1GB-S HighSpeed (SLC) czy "zwykly" 1GB Sandisk czy "zwykly" 1GB Lexar???
Rafal
Mam szybką i wolną kartę Kingstona 512. W czasie zapisu w aparacie nie widzę żadnej różnicy w prędkości. W czasie transferu do komputera na USB 2 też nie zauważam jakiegoś przyśpieszenia na karcie szybszej.
A co do firmy to tak jak z proszkami do prania każdy jest lepszy od tego zwykłego. Kupić taką kartę żeby być psychicznie zadowolonym z posiadania "najlepszej" ( specjalnie nie ma różnic w cenie między poszczególnymi firmami) a każdy użytkownik będzie chwalił taką kartę jaką ma.
Mam pomarańczową i niebieską kartę Kingstona. I widzę bardzo dużą różnicę w prędkości zapisu pomiędzy jedną a drugą. Oczywiście na korzyść niebieskiej. Ale z tego co widziałem w różnych testach (link do jednego był podawany na tym forum) w przypadku 10D jeszcze lepsza karta już dużo nie zmieni. Co innego w przypadku 20D, tu różnica potrafi być blisko dwukrotna.
A co do wielkości to osobiście wolę kilka mniejszych kart zamiast jednej dużej. Jest to zawsze większe bezpieczeństwo i wygoda przy zgrywaniu na databank.
Jeszcze jedno pytanko:
Co jest bardziej (generalnie) niezawodne CF czy MD?
A co ma mniej mechaniki? Oczywiście, że CF! I to jest dobra odpowiedź :wink:Zamieszczone przez labo
Sam widzisz dwie wypowiedzi jedna po drugiej i dwa całkiem różne zdania.
Przynajmniej co do tego że CF jest bardziej trwały chyba nie będzie różnic zdań.
Generalnie to CF, ale ja swojego MD uzywam dwa lata juz i absolutnie nie narzekam na jego niezawodnosc - po prostu dbam o sprzet WRAZ z microdrivemZamieszczone przez labo
![]()
Na moje wyczucie CF.
MD to jednak jakiś tam mechanizm więc powinien być bardziej wrażliwy
na nieostrożne traktowanie (wstrząsy itp.)
Znam pełno ludzi, którzy dbają o swoje komputery, łącznie z piszącym te słowa, ale chyba każdemu z nich na przestrzeni powiedzmy 5 lat padł chociaż raz dysk twardy!Zamieszczone przez Vitez
Inny argument - jest coraz więcej pamięci flash z dożywotnią gwarancją, ale nie słyszałem jeszcze o dysku twardym mającym takową :wink: