Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: BigMac zeżarł Bressona

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A ja daje glowe, gdyby podobne zdjecie (widok troche "zza wegla"), schody, rower, zrobic dzis i pokazac gdziekolwiek - rowniez w "wyedukowanym" gronie, to komentarze bylyby "balagan w kadrze", "zero kompozycji" itp :-) Mieszka ktos moze w jakims starszym miescie? Nie wiem, przychodzi mi do glowy Sandomierz, albo krakowski Kazimierz.. To powinno sie dac powtorzyc. A potem ewentualnie dwie wersje: bez poprawek i druga, ze sciagnieta saturacja, dodanym blurem, szumem itp. Ciekawe czy to tez bedzie sztuka

Slawi_3000: owszem, autor tego zdjecia ma "w sobie cos" - to cos to nazwisko, setki ksiazek historycznych w ktorych jest opisywany jako mistrz fotografii i fakt, ze byl pionierem w swoich czasach. I do tego robil zdjecia ktore sie wielu ludziom bardzo podobaly

Aha, to wszystko oczywiscie "moim zdaniem", bo zupelnie nie neguje tego, ze dla kogos (czy wiekszej liczby ktosiow) to jest wybitne dzielo. Zupelnie tak jak dla mnie wybitne moze byc zdjecie samolotu robione (phi) raptem rok temu przez kolege spottera I co ciekawe, tego "moim zdaniem" brakuje w prawie wszystkich zachwytach, natomiast pojawia sie w prawie wszystkich mniej pochlebnych opiniach. Dlaczego?

A definicja "sztuki" jest dosc rozmyta... juz to gdzies cytowalem, ale wtedy jeszcze chyba nie czytales forum: "dzisiaj 'artysta' mozna zostac robiac kupe na srodku sali, ogradzajac to barierka i stawiajac tabliczke 'performance'". Wcale mi sie taka sytuacja zreszta nie podoba :-(

Początki nałogu Awatar Przemoc
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ............. owszem, autor tego zdjecia ma "w sobie cos" - to cos to nazwisko, setki ksiazek historycznych w ktorych jest opisywany jako mistrz fotografii i fakt, ze byl pionierem w swoich czasach. I do tego robil zdjecia ktore sie wielu ludziom bardzo podobaly ..........
    Na temat tego zdjęcia powiem szczerze - nie mam zdania, przechodzę obok niego obojętnie. Ale dlatego, że lubię inną fotografię.

Jednak w przypadku autora o takim autorytecie trzeba spojrzeć na nie w perspektywie jego dorobku, on na to zasługuje. Nie można powiedzieć, że ten rowerzysta to kaszana nie warta uwagi, w albumie wśród zdjęć o podobnym temacie, stylu itp. może wyglądać interesująco.

Ciekawe kiedy twórca staje się artystą ? Gdy sam się za niego uznaje, gdy uznaja go inni, czy gdy skończy ASP ?

Generalnie, dyskusja o sztuce to śliska sprawa. ;-)
    Pozdrawiam

PrzemoC

Domyślnie

Muflon, zgadzam się z tobą. To jest właśnie paradoks sztuki, że nie da się jej zdefiniować, i że zdania logicznie sprzeczne na jej temat są równouprawnione. Ale ja idę dalej, i naprawdę uważam, że wypowiadasz opinie prawdziwe. Bo sztuka jest subiektywna i pewnie w przypadku innych fotografii ja mógłbym użyć takich samych słów. Jedynym kryterium, choć brutalnym, jest tutaj, czy należysz do większości, czy mniejszości. Jeżeli mniejszości - to OK, ale musisz bardzo dobrze wiedzieć, dlaczego większość się myli.

Tylko jedno - nie można kwestionować prekursorstwa. Nie da się dzisiaj malować, nawet rewelacyjnie, tak, jak Holendrzy i oczekiwać pochwał (choć znam takie przypadki). Skutek będzie wiadomy. Po Bressonie fotografia jest inna.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    Jedynym kryterium, choć brutalnym, jest tutaj, czy należysz do większości, czy mniejszości. Jeżeli mniejszości - to OK, ale musisz bardzo dobrze wiedzieć, dlaczego większość się myli.
    Hmm... miliony much? Nie, no zartuje... z takim postawieniem sprawy sie w 100% zgadzam :-D

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemina
    Rozwiniesz ten temat? Jestem ciekawa, bo ja perfekcji tam, nie widzę... Ale ja okulary nosze, wiec może nie widzę tej "perfekcji"...
    Nalezy okulary zdjac bo moze szkodza...
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Coś już napisał Awatar lemina
    Miasto
    Nie z Polski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andee
    Nalezy okulary zdjac bo moze szkodza...
    Tobie szkodzą? To może zdejmij. Mi moje okulary nie przeszkadzają

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Diego, jesteś super, gdzie ty znajdujesz takie kwiecie (no dobra, wiem, że w necie):grin: ? Swoją drogą, co za zdjęcia!

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

łódka najfajniejsza. Chociaz tak jak pisze w komentarzu to mozna by bylo cos wiecej wyciagnac z nieba. Moze tez z drzew po bokach(chociaz niekoniecznie bo moglyby rozpraszac albo psuc kompozycje swoja zielenia)
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

Największe dzieła tworzyli ci, którzy odważyli się łamać kanony. Łamać to też krytykować. Dla mnie więcej znaczą wypowiedzi krytykujące MISTRZÓW niż chwalące. Krytyka autorytetu mówi bardzo wiele o osobowości krytykującego. Chwalenie natomiast świadczy jedynie o dobrym oczytaniu.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów