Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zakurzone lustro czy matryca?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p_lar
    No jak działają slr to ja z grubsza wiem ...
    Oj... to chyba bardzo z grubsza, bo gdybyś znał budowę slr/dslr to byś wiedział, że w tych aparatach obraz powstaje tylko w dwóch miejscach: na matówce i na kliszy/matrycy.

Gdy paprochy widać na zdjęciach, a nie widać w wizjerze - to zasyfiona jest klisza lub matryca;
    natomiasta gdy są widoczne w wizjerze, a nie ma ich na zdjęciach - to zasyfiona jest matówka.

Jak są widoczne w wizjerze i na zdjęciach, to zasyfiony jest cały aparat
    zaś paprochów z lustra czy obiektywu nie widać bezpośrednio w wizjerze ani na zdjeciach.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 05-07-2006 o 16:39
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Oj... to chyba bardzo z grubsza, bo gdybyś znał budowę slr/dslr to byś wiedział, że w tych aparatach obraz powstaje tylko w dwóch miejscach: na matówce i na kliszy/matrycy.

Gdy paprochy widać na zdjęciach, a nie widać w wizjerze - to zasyfiona jest klisza lub matryca;
    natomiasta gdy są widoczne w wizjerze, a nie ma ich na zdjęciach - to zasyfiona jest matówka.

Jak są widoczne w wizjerze i na zdjęciach, to zasyfiony jest cały aparat
    zaś paprochów z lustra czy obiektywu nie widać bezpośrednio w wizjerze ani na zdjeciach.
    a to można by dokleić do jakiegos topicu typu czyszczenie dslr/obiektywu/matrycy/matówki/_innych
    samemu wyjaśniło mi to sytuacje bo widze w wizjerze jakies dwa paprochy nawet przy sciągniętym obiektywie - na zdjeciach nie stwierdzilem (w kompie) a na papierze jeszcze nie wywoływałem...

pzdr
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Uprawnienia umieszczania postów