Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 47 z 47

Wątek: Które body (AF) korzysta z f2.8?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

no muflon- dzieki bo tez sie nad tym zastanawiałem lecz pytać nie smiałem...

z innej beczki ..ty już nie na zielono..??

Coś już napisał

Domyślnie

dzieki muflon - rozwiałes wszystkie moje watpliwosci , moje gratulacje

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Tylko dla <=f/2.8. Przy większej przysłonie sensor "lepszy" zmienia się w "zwykły".
    Z tego co wiem przesłona z którą robione jest zdjęcie nie ma żadnego znaczenia, liczy się tylko to czy obiektyw przy danej ogniskowej ma dostępne F2,8 lub mniejsze.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB Zobacz posta
    Z tego co wiem przesłona z którą robione jest zdjęcie nie ma żadnego znaczenia, liczy się tylko to czy obiektyw przy danej ogniskowej ma dostępne F2,8 lub mniejsze.
    Oczywiście, może to co napisałem zabrzmiało niejednoznacznie, ale to miałem właśnie na myśli Zresztą "ostrzenie przy f/5.6" jest przy obiektywie f/2.8 i tak dość trudne ;-) bo aparat przecież i tak zawsze ostrzy na pełnej dziurze, a przysłonę przymyka tylko do zrobienia zdjęcia (ew. podgląd głębi)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Oczywiście, może to co napisałem zabrzmiało niejednoznacznie, ale to miałem właśnie na myśli Zresztą "ostrzenie przy f/5.6" jest przy obiektywie f/2.8 i tak dość trudne ;-) bo aparat przecież i tak zawsze ostrzy na pełnej dziurze, a przysłonę przymyka tylko do zrobienia zdjęcia (ew. podgląd głębi)
    Sorry za odejście od tematu, ale czy ktoś wie jak to się ma do 400D?
    Niby AF przeniesiony z 30-tki.

I.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Przeczytałem cały wątek i niby ktoś o to pytał ale go zroche zbyto ( czemu się nie dziwie ) bo zadał pytanie o AF i M42.

Oki. No więc tak. Chodzi o te krzyżowe od 2.8. Więc co przekazuje puszce jasność szkła. Styki czy światłomierz ? Czy przy szkle 2.8 jeśli założe CPL ( mniej więcej działka światła mniej ) to czujniki "umrą" ?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Driver Zobacz posta
    Oki. No więc tak. Chodzi o te krzyżowe od 2.8. Więc co przekazuje puszce jasność szkła. Styki czy światłomierz ?
    Styki, oczywiście. Jak światłomierz?

Czy przy szkle 2.8 jeśli założe CPL ( mniej więcej działka światła mniej ) to czujniki "umrą" ?
    Nie, nie umrą. Jak słońce zachodzi za chmury czujniki też nie umierają.

Edit:
    Mój ulubiony link pośrednio wyjaśniający sprawę.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów