Nic nie trzeba (ani zresztą nie można) robić. Jak body zobaczy jasny obiektyw to już samo sobie poradzi20D miał jeden sensor krzyżowy na środku, 30D chyba się nie zmienił wiele pod tym względem.
Nic nie trzeba (ani zresztą nie można) robić. Jak body zobaczy jasny obiektyw to już samo sobie poradzi20D miał jeden sensor krzyżowy na środku, 30D chyba się nie zmienił wiele pod tym względem.
dzieki..a czym sie objawia przewaga tego typu ostrzenia od ostrzenia tylko przez srodkowy punkt af?
Nie ma czegos takiego jak "tego typu ostrzenie" po prostu wiesz że masz środkowy sensor lepszy i tyle. W praktyce nie warto sobie tym zawracać głowy, body samo zrobi swoje. No może ewentualnie warto wyłączyć automatyczny wybór punktu AF.
oki pozostaje mi wierzyc na slowo inzynierom Canona...
ostatnie pytanie - czy ostrzenie przy wykorzystaniu dodatkowych sensorów działa tylko dla przesłony f/2.8 czy także dla wiekszych wartosci np. f/5.6 ,f/8 itd.?
Oczywiście, może to co napisałem zabrzmiało niejednoznacznie, ale to miałem właśnie na myśliZresztą "ostrzenie przy f/5.6" jest przy obiektywie f/2.8 i tak dość trudne ;-) bo aparat przecież i tak zawsze ostrzy na pełnej dziurze, a przysłonę przymyka tylko do zrobienia zdjęcia
(ew. podgląd głębi)
no muflon- dzieki bo tez sie nad tym zastanawiałem lecz pytać nie smiałem...
z innej beczki ..ty już nie na zielono..??
dzieki muflon - rozwiałes wszystkie moje watpliwosci , moje gratulacje![]()