Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: problem - może ktoś pomoże

asai13
    Guest

Domyślnie problem - może ktoś pomoże

Witam!
    Mam pewien problem z jakością zdjęć. Zdjęcia zapisuje w formacie RAW, robione przy 100 ISO, niestety często mam problem z pewnego rodzaju szumami.
    Załącznik 1503

Załącznik 1504
    Pomóżcie proszę, może udałoby się jakoś rozwiązać mój problem.
    Pozdrawiam
    Asai

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

0) jaki obiektyw?

1) masz zalozona oslone przeciwsloneczna?

2) masz zalozony jakis filtr?

asai13
    Guest

Domyślnie

aparat canon eos 300D, obiektywy różne, pierwsze zdjęcie zrobione obiektywem FD Canona 135 mm, drugie stadartem Canona 18-55mm, bez filtrów, bez osłon (tzn. 135mm jest z osłoną, ale akurat nie była w użytku). Najdziwniejsze jest to że takie zdjęcia wychodzą czasami w serii, jedno jest ok, a następne nie, potem znowu ok..
    jakieś pomysły co jest grane?
    przyznam się, że wcześniej kiedy zapisywałam w jpg, nie miałam takich problemów, dopiero od kiedy używam RAW, chociaż nie wiem czy to ma jakiś wpływ

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

poszukaj informacji o "bandingu"
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

asai13
    Guest

Domyślnie

poszukałam i ... wydaje się podobne, tylko że na fotach z bandingiem są to głównie poziome pasy, a u mnie jest siatka, tam też piszą o wysokich czułościach np.1600, ja robiłam przy 100. Czy ktoś mi może pomóc i wie jak to zlikwidować?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

zła obróbka w raw. niewolno zbyt dużo wyciągać z rawów bo wtedy pojawia się ta siatka. też tak mam jak poszaleję z ekspozycja i shadows/highlights.

myślę że powinnaś poprawnie naświetlać zdjęcia żeby później nie przeginać podczas wywoływania rawa.
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

asai13
    Guest

Domyślnie

no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asai13
    no coz, to są zdjęcia w formacie RAW, nie były jednak w żaden sposób obrabiane, a zdjęcia są poprawnie naświetlone, bo robiłam kilka ujęć i jedne są ok, a następne nie.. i co Ty na to?
    A w jaki sposob wywolalas RAW?
    Prawdopodobnie twoj program do wywolania RAW ma ustawiona automatyczna korekte ekspozycji i jasnosci co powoduje wyciaganie z cieni detali a przez to moze spowodowac rowniez taki efekt.

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ten efekt był od początku? Czy stało się to "nagle". Poza tym może być tak, jak piszą chłopaki.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

podeslij jakiegos przykladowego RAWa, ktorego uwazasz za zaszumionego, bo inaczej to sobie tylko bedziemy nabijac posty zgadywaniem jaka jest przyczyna szumow

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów