Witam :smile:
Na poczatek sie przywitam bo jestem tu po raz pierwszy i przyznam, ze wpadlam tu z pytaniem, ale mam zamiar zostac i zanim zdecydowalam sie zalozyc ten watek przewertowalam to forum, prosze wiec od razu nie besztac mnie na wstepie![]()
Mam problem z wyborem obiektywu i ograniczone fundusze w stosunku do potrzeb, znacie na pewno ten bol wiec licze na Wasza pomoc. Zaczyna mnie dopadac desperacja, bo szukam juz od kilku miesiecy i nie potrafie sie zdecydowac i im wiecej czytam tym wiekszy metlik mam w glowie. Dlatego zakladam osobny watek, bardzo licze na Wasze opinie! Moze czyjes uwagi pomoga mi sie zdecydowac..
Mam Canona 350D + KIT + Canon 50mm 1,8 + Canon 50mm 2,5 macro. Z portretowki jestem bardzo zadowolona, a z KITa nie (ostrosc, kolory), dlatego nawet szkoda mi wyrzucac kase na filtry, bo wiem ze KITa i tak zdradze dla jakiegos jasniejszego szkla.
Zastanawiam sie nad kupnem :
1 - czegos stricte do krajobrazow
LUB
2 - spacerzooma do uzytku uniwersalnego (czyli krajobrazy, wakacje ale rowniez szybkie wyjscia, wycieczki, kiedy nie biore ze soba calej torby, co sie zdarza regularnie)
Ale zalezy mi na poprawie jakosci w stosunku do KITa.
Powoli sklaniam sie ku :
1 - Sigma 17-70mm F2.8-4.5
2 - Sigma 18-50mm F2,8
3 - Tamron ? - to pod wyplywem tutejszych opinii n/t 28-85 F2,8, ale ta ogniskowa jest dla mnie za krotka, chcialabym cos od 17,18 lub 20mm.
4 - inne??
Budzet : miedzy 300 a 400 Euro (1200-1600 PLN)
Licze na Wasza pomoc i bardzo milo sie usmiecham![]()