Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Jakies zdjecia/testy z 24-105L?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie Jakies zdjecia/testy z 24-105L?

Jakis czas temu wszyscy sie rzucili na to szklo, a teraz jakos przycichlo.
    Moze byscie zebrali do kupy opinie i jakies przykladowe zdjecia?
    Mysle, ze byloby to interesujace...
    Jest wiele sprzecznych opinii, ze winietuje, ze deformuje, ze super...
    No to jak po tych kilku miesiacach - lubicie to szklo?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Czekamy Vitez i Nemeo. Przyznam, że sam myślę nad tym szkiełkiem. Pod FF oczywiście. W połączeniu z 85, 135, 200 to (chyba) zakończy poszukiwania świętego gralla.
    the silence is deafening

Coś już napisał Awatar sensitive
    Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie wątki o szkle - re: snow...

http://www.canon-board.info/showthre...ghlight=24-105 - ale tylko w małej części
    http://www.canon-board.info/showthre...ghlight=24-105 - tutaj sporo dobrze i źle ale z samplami i kawałkiem testu

... i z samplami jeszcze tu:
    http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=24-105 - tyle, że się tam angażowałeś ?!?

Pozdrawiam, sensitive
    ... bez info, IMO nieważne

i pierwsze zdjęcia w galerii

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

heheh nie sadze 24-104/4 to jednak za ciemne szklo zeby moglo zakonczyc poszukiwania św gralla ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na razie tym szklem zrobilem pare domowych gniotkow wlasnych kotow (jeszcze nieobrobione) i dwie wystawy kotow .

Pierwszej wystawy nie pokaze bo oswajalem szklo i kiepskie bardzo warunki byly do focenia i nie jestem z tych zdjec zadowolony.

Druga:
    http://vitez.ceron.pl/galerie/koty/wystawa-pzf-5/

Pytanie czy lubie to szklo - pewnie! Na spacer - jesli nie planuje portretow czyli nie wezme 85tki to swietne. Niedlugo przerobie je pod katem turystyki i mam nadzieje ze nie bede potrzebowal 17-40 wyciagac z torby.
    Zakres bardzo wygodny a IS bardzo pomocny (np na wystawach jak kot spi w ciemnym zakatku klatki mozna bez obaw mu na 1/15 pstrykac zdjecia).
    Poza tym mialoby jeszcze sluzyc do slubow ale nie pcham sie w ten temat (oficjalne rozliczenia z US itp) od strony 'marketingowej' , wiec raczej w tym roku nic w kosciele/na plenerze tym szklem nie zrobie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Jakis czas temu wszyscy sie rzucili na to szklo, a teraz jakos przycichlo.
    Moze byscie zebrali do kupy opinie i jakies przykladowe zdjecia?
    Mysle, ze byloby to interesujace...
    Jest wiele sprzecznych opinii, ze winietuje, ze deformuje, ze super...
    No to jak po tych kilku miesiacach - lubicie to szklo?
    Ja lubię ;-) nie mam ambicji bycia mistrzem fotografii w każdej dziedzinie więc jakieś tam drobne wady mi nie przeszkadzają - bardzo mi pasuje zakres i IS (1/15-1/10 da się utrzymać). Jak postawię z powrotem serwer www to wrzucę coś przykładowego. Gietrzy - jak pisałem na PM możemy się gdzieś spotkać i potestować.. Jak ktoś jeszcze z Kielc chce potestowac to służę pomocą.

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Gietrzy - jak pisałem na PM możemy się gdzieś spotkać i potestować
    Dzięki, z wielką chęcią
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam..
    Tak jak napisalem wcześniej - tu wrzucam parę zdjęć - strzelonych wczoraj na szybko w ramach testów. 100% bez zmiejszania - każdy waży po około 3Mb - w nazwach parametry - jest pełny exif - można sobie sprawdzić co kogo interesuje. Wszystkie z ręki z włączoną stabilizacją. Oczywiście stałka to to nie jest - na monitorze widać różnicę w porównaniu nawet z 50/1.8 - ale dla mnie (jak pisałem nie mam jakiś wygórowanych wymagań) jakość jest wystarczająca do moich rodzinnych zdjęć. Jak ktoś chce zdjęcie z określonymi parametrami to moge zrobic i wrzucić.
    Kol. Gietrzy testował mój egzemplarz więc może też się wypowie.

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs
    Kol. Gietrzy testował mój egzemplarz więc może też się wypowie.
    Generalnie to dobry kawałek szkła. Zakres na pełnej klatce rządzi. Myli się ten, który uważa, że to wybitnie ostre szkło. To jest poprostu zoom - to była pierwsza myśl jak zobaczyłem sample. Wykonane w standardzie L, więc nie ma się czego przyczepić, ostrzy mniej więcej jak 24-70L czyli zoom
    Abberacje widać, ale są ładnie kontrolowane przez ten (znowu) zoom. Nie ma tu typowego dla 85/1.8 chamskiego fioletu. W zamian jest niebiesko-zielona i różowa obwódka spokojnie do wyjęcia w PS, RSE, RSP

Zoom na piątkę z minusem.
    Minus za konstrukcję. Wolę rozwiązanie z 24-70 gdzie szkło jest schowane w osłonie p. słonecznej.

Teraz walcze z myślami czy jako spacer zoom kupić tą eLkę czy kompakta Pro 1. AF w kompakcie w trudnych warunkach nie ustawi ostrości to pewne, z drugiej strony kit na 20D również mieli do nieskończoności i z powrotem i tak w kółko. Z ostatecznym wyborem poczekam do końca września mając nadzieję, że może (w końcu) Canon pokusi się o jakieś rozwiązanie problemu z kurzem na matrycy - it's f*** high time
    Wtedy zoomom życzę powodzenia
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 10-07-2006 o 13:23
    the silence is deafening

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów