Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Fotografie trójwymiarowe?

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie Fotografie trójwymiarowe?

Ostatnio w Media-markcie oglądałem pudełko programu 3DmasterKit, takie grube czarne.
    Na pierwszej stronie było przyklejone zdjecie z tzw folią soczewkową . Na fotce był jakiś kwiatek ale efekt był niesamowity, jak te pocztówki z których jakaś ładna pani puszcza oczko, tylko lepszy.
    Program zawierał jeszcze jakieś inne badziewia typu okulary nebiesko-czerwone , programy do przeróbki fotek itp. Jego cena to chyba ok500,- pln więc to rozbój w bialy dzień, ale mnie interesuje czy miał ktoś do czynienia z taką folią soczewkową. Czy wystarczy tylko przyłożyć tą folię do jakiegokolwiek zdjęcia i efekt jest zadowalający, czy też trzeba mieć ten program bo przygotowywuje on fotkę pod tą folię? A może ktoś z Was ma już ten programik?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie słyszałem o takim sofcie, ale byłoby niemożliwe, żeby sama folia dawała efekt 3d. Z tego co pamietam, taka folia wymaga by na papierze były dwa zdjecia przesunięte i przeplecione. Wtedy jedno oko widzi jedno a drugie, drugie. Stąd efekt 3d.

Jak masz już dwa zdjęcia lekko przesunięte, to myśle, że łatwo coś z tym zrobić. Softu w necie przypuszczam jest masa. Możesz ręcznie jedno zrobić na R drugie na B i skleić, dostać fotke do ogladania przez okulary. Albo zmiejszyć obie, ustawić obok siebie i zezem je potraktować
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar dzi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ostatni nr magazynu Zoom opisuje tego typu zabiegi co i jak i czym zrobić, aby takie zjdęcia uzyskać - dodali nawet okularki, jest opisany software do tego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzi
    ostatni nr magazynu Zoom opisuje tego typu zabiegi co i jak i czym zrobić, aby takie zjdęcia uzyskać - dodali nawet okularki, jest opisany software do tego
    dzięki dzi za opinię ale mnie nie chodzi o sofcik do okularków anaglifowych (czerwono-niebieskie) tylko o sofcik do ewentualnego zastosowania tych całych folii soczewkowych

[ Dodano: 31-10-2004 ]
    znalazłem też coś takiego na temat tych folii soczewkowych:
    http://www.foto3d.lotki.pl/folia.php

a sofcik sprzedawany z tą folią:
    http://www.stamptex.pl/ofertap.htm

pytanie tylko czy zwykły program do okularów anaglifowych daje efekt także przy foli soczewkowej?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja to chyba konserwa jestem ale zdecydowanie wole zdjecia "plaskate" od tych "oczobólogennych"

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani
    pytanie tylko czy zwykły program do okularów anaglifowych daje efekt także przy foli soczewkowej?
    Na pewno nie, gdyż to działa zupełnie inaczej. Do okularów musisz mieć obrazek,gdzie każda składowa jest w oddzielnym kolorze, a do folii musisz mieć splecione dwa zdjęcia, tzn. na przemian ułożone paski ze zdjęć i to jeszcze z odpowiednią szerokością paska.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Na pewno nie, gdyż to działa zupełnie inaczej. Do okularów musisz mieć obrazek,gdzie każda składowa jest w oddzielnym kolorze, a do folii musisz mieć splecione dwa zdjęcia, tzn. na przemian ułożone paski ze zdjęć i to jeszcze z odpowiednią szerokością paska.
    czyli bez odpowiedniego programu ani rusz....

[ Dodano: 31-10-2004 ]
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ja to chyba konserwa jestem ale zdecydowanie wole zdjecia "plaskate" od tych "oczobólogennych"
    ja też wolę zwykłe :wink:

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

mam w domu stary sprzęcik do zdjęć 3D , jeśli Ci zależy to moge porobic fotki i pokazać jakie to daje efekty..

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jego cena to chyba ok500,- pln więc to rozbój w bialy dzień
    http://www.3dmasterkit.pl/
    cena 333.
    Poza tym w sieci jest sporo darmowego softu, a folie mozesz kupic w stereos.com.pl
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

zawsze można sobie przecież stereogram zrobić...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów