Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Nasadki na lampy

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Nasadki na lampy

Czy do zdjęć typu portret w plenerze warto używać jakiś osobnych nasadek rozpraszających czy wystarczy płytka rozpraszająca którą mamy z lampą.
    Tutaj nie mamy sufitu :-)... wiem że są wynalzaki typu blendy, parasolki itp.
    ale ja się pytam o sens użycia samej nasadki w fotkach w plenerze (fill-flash) (przy założeniu że odległość od przedmiotu/osoby nie jest bardzo duża).
    Ostatnio edytowane przez mirhon ; 04-07-2006 o 08:50
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

jezeli jest mniej niz 5 m to warto, jezeli wiecej to mozna palnikiem na wprost.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Rozumiem że warto z dodatkową nasadką (nie z płytką z lampy)?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Rozumiem że warto z dodatkową nasadką (nie z płytką z lampy)?
    Jesli robisz czesto takie zdjecia, to poprostu sobie to przetestuj, bo kazdy indywidualnie oceni takie roznice, jak z ta dosia ;-)
    Ja bym uzywal nasadki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Jesli robisz czesto takie zdjecia, to poprostu sobie to przetestuj, bo kazdy indywidualnie oceni takie roznice, jak z ta dosia ;-)
    Ja bym uzywal nasadki
    Oczywiście, że najlepiej samemu oceniać, ale przed ewentualnym kupnem zawsze lepiej się poradzić i popytać o doświadczenia innych. Zgaduję, że z nasadką plastyka cieni np. na twarzy będzie przyjemniejsze. Zastanawiam się tylko czy płytka rozpraszająca w tych warunkach (plener, fill-flash) nie wystarczy.

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Pewnie warto pochylic palnik z nasadka. Powierzchnia emisji swiatla bedzie wtedy troche wieksza niz w opcji na wprost czy pionowo w gore.
    Nie tak?
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wlasnie tak - jak robie z bliska to lampa z softboxem, dodatkowo na offshoe cordzie czesto. By ladnie wypelnic cienie ale miekkim swiatlem a nie ostrym - zauwazalnie blyskowym.
    Lepszy efekt dalaby blenda ale nie chcialoby mi sie na spacery targac asyste/statyw na blende.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Wlasnie tak - jak robie z bliska to lampa z softboxem, dodatkowo na offshoe cordzie czesto. By ladnie wypelnic cienie ale miekkim swiatlem a nie ostrym - zauwazalnie blyskowym.
    Lepszy efekt dalaby blenda ale nie chcialoby mi sie na spacery targac asyste/statyw na blende.
    Masz jakiś ekstra "trzymak" na lampę? Próbowałem coś takowego znaleźć do 350d...

Mam na myśli np takie ustrojstwo:
    http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...goryNavigation
    Można gdzieś u nas kupić coś takiego?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Masz jakiś ekstra "trzymak" na lampę? Próbowałem coś takowego znaleźć do 350d...

Mam na myśli np takie ustrojstwo:
    http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...goryNavigation
    Można gdzieś u nas kupić coś takiego?
    Nie... jakos sie gimnastykuje choc za kazdym razem cos takiego mogloby sie przydac, choc wtedy mozliwosc ustawiania lampy pod dowolnym katem by odpowiednio rozswietlala cienie jest troche ograniczona.
    Ten trzymak jest najbardziej przydatny gdy chcesz miec lampe na wierzchu aparatu przy uchwycie pionowym.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie... jakos sie gimnastykuje choc za kazdym razem cos takiego mogloby sie przydac, choc wtedy mozliwosc ustawiania lampy pod dowolnym katem by odpowiednio rozswietlala cienie jest troche ograniczona.
    Ten trzymak jest najbardziej przydatny gdy chcesz miec lampe na wierzchu aparatu przy uchwycie pionowym.
    Czyli w jednej ręce aparat, w drugiej lampa? Bardzo się musisz gimnastykować?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów