Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Jaki papier używacie???

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oczywiście co do poczty masz rację. Jak mogłem o tym nie pomyśleć. Mimo to wolę profile robione osobiście. Dla mnie większa wygoda. Mogę je w każdej chwili skorygować za pomocą edytora profili.
    Mam natomiast inne pytanie. Czy testowałeś profile zrobione przez Jac-a na obrazkach testowych, tzn. takich zawierających tablice podobne do G-M oraz inne tego typu wzorki. Ja też myślałem na początku, że profil, który zrobiłem jest dobry, dopóki nie wydrukowałem sobie takiego testowego obrazka. Okazało się wtedy, że trzeba wprowadzić drobne korekty. Nie twierdzę, że urządzenie i metoda Jac-a jest gorsza. Po prostu jestem ciekawy na ile jest precyzyjna.

Co do papierów Ilforda też potwierdzam, że są bardzo dobre jak również profile Ilforda dla mojej drukarki.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo
    ...Czy testowałeś profile zrobione przez Jac-a na obrazkach testowych...
    Moje profile robił Duty :-)

Janusz

Cytat Zamieszczone przez popmart
    nie mam zamiarupróbować ...
    Nie ma to jak samozadowolenie

Janusz

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Moje profile robił Duty :-)

Janusz
    A z jakości profilu jesteś zadowolony? Chodzi mi o moje pytanie z poprzedniego postu.
    Jeżeli chodzi o program, którego używam na pewno nie jest tak profesjonalny jak Eye One. Natomiast ile człowiek ma zabawy jak robi profil. Było to dla mnie na pewno bardzo pouczające.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A z jakości profilu jesteś zadowolony? Chodzi mi o moje pytanie z poprzedniego postu.
    Jeżeli chodzi o program, którego używam na pewno nie jest tak profesjonalny jak Eye One. Natomiast ile człowiek ma zabawy jak robi profil. Było to dla mnie na pewno bardzo pouczające.
    Duty robił mi w sumie chyba 6 czy 7 profili na różne papiery - wszystkie bezbłędne :-) Oczywiście jest możliwość dostosowania profilu do idywidualnych gustów czy potrzeb. Niektóre papiery mają silniejsze warstwy odbłyskowe UV (zdaje się, ze EMTEC właśnie) i mogą wymagać dopracowania według upodobań. To w sumie jest proste i po wysłaniu dwóch kartek z planszami testowymi może odbywac się już pzrez telefon czy maila.

Kartki z wydrukami do profilu wysyłałem pocztą :-)

W sumie to ten programik za 80 USD w porównaniu z pełnym oprzyrządowaniem specjalistycznym to i tak jest jak za darmo. Eye-One plus oprogramowanie to zdaje się coś ponad 15 tysięcy PLN więc zakup ma sens jedynie dla zakładu usługowego. Pytałeś o precyzję więc odpowiedź nasuwa się sama - precyzja jest adekwatna do proporcji cenowych urządzeń ;-)

W Twoim programie bardzo dużo zależy od profilu skanera i tych wszystkich "pośrednich" rzeczy na które nie masz wpływu. Każdy taki "pośrednik" będzie wprowadzał nieprzewidywalny błąd więc musisz wykonać kilka prób. Zauważ, że krytyczny jest dobrej jakości skaner - bo uczestniczy w procesie kalibracji. Tu rodzi się natychmiast pytanie - a skaner masz skalibrowany. To się kalibruje TAK SAMO jak drukarkę. Nieskalibrowany skaner i cały proces jest o "kant ****"...

Zgadzam, się całkowicie co do "zabawy" i edukacyjnych walorów + przyjemności robienia tego samemu. :-)

Janusz

EDIT: Profile robi się też "pod wystawę" - tj. jeśli Twoje zdjęcia będą oglądane na wystawie o pewnym rodzaju oswietlenia to można (nawet trzeba) je wydrukować tak, zeby w tym oświetleniu wyglądały poprawnie.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-07-2006 o 10:55

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam stary skaner HP 4470c. Do kalibracji drukarki nie ma potrzeby kalibracji skanera. Należy w oprogramowaniu skanera ustawić gamma=1 i dobrac saturation tak, aby jak najmniej prostokącików z obrazu testowego (jest ich ok.9000) miało clipping. Jakość skanera odgrywa kluczową rolę, a zwłaszcza kolor światła. Zaczynałem od 1000 błędnych prostokącików, a skończyłem na 5. Oprogramowanie ma również możliwośc kalibracji skanera oraz aparatu.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mam stary skaner HP 4470c. Do kalibracji drukarki nie ma potrzeby kalibracji skanera. Należy w oprogramowaniu skanera ustawić gamma=1 i dobrac saturation tak, aby jak najmniej prostokącików z obrazu testowego (jest ich ok.9000) miało clipping. Jakość skanera odgrywa kluczową rolę, a zwłaszcza kolor światła. Zaczynałem od 1000 błędnych prostokącików, a skończyłem na 5. Oprogramowanie ma również możliwośc kalibracji skanera oraz aparatu.
    Hmmmm... no nie wiem bo nie używam. Na ich stronach stoi:
    # Requires a good scanner
    # Can actually be less accurate if using a poor quality scanner or not following proper procedures

Gamma=1 to coś trochę innego z barwami nie ma nic wspólnego. To "wzmocnienie" sygnału. Output = Input (do potęgi) Gamma (input normalizowany do przedziału <0, 1>) Bardziej chodzi o to, że sposób "widzenia" oczu i przyrządów. To dłuższy temat...

Nie zgodzę się z tym co piszesz :-) Sam sobie przeczysz - naprawde (bez urazy please). "Jakość skanera odgrywa kluczową rolę, a zwłaszcza kolor światła" Nie ma szans na otrzymanie poprawnego profilu BEZ kalibracji skanera. Barwa światła skanera (jak sam piszesz) ma kluczowe znaczenie. Ty NIE WIESZ jaka ona jest BEZ kalibracji. W skanerze masz dwa elementy kluczowe tj. źródło światła i fotocele. Fotocela ma charkterystyke liniową (stąd gamma=1.0) dla luminancji (też z drobnymi fluktuacjami) ale barwę "widzi" bardzo różnie i jest to nawet "egzemplarzo-zależne". Masz profile generyczne do aparatu, (wprowadzają poprawke na różnice odbioru barw przez matrycę) a i tak czasem trzeba "kalibrować" zdjęcia z użyciem tablicy Gregtaga (QPCard o którym pisał mirhon też jest, nieco ułomnym, kalibratorem barw dla aparatu). Ze skanerem jest tak samo. Nawet gorzej bo wpływ mają DWA elementy.

Pozdrawiam,
    Janusz

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gamma w oprogramowaniu skanera wpływa na clipping w światłach i cieniach dla skanowanych prostokącików. Oprogramowanie odrzuca wtedy takie prostokąciki jako błedne. Tzn. sąsiednie prostokąciki są wtedy traktowane jako identyczne. Barwa światła skanera powoduje zafarb (światło nie jest idealnie białe). W moim przypadku szare kolory miały zafarb zielony. W edytorze profilu można to oczywiście łatwo skorygować. Zaobserwowałem jednak, że ilość zielonego dla jasno szarego jest inna niż ciemnoszarego. Myślę, że jest to spowodowane tym, że nie udało mi się poprawnie zeskanować przy gamma=1, tylko gamma=1.3, stąd nieliniowość. Wniosek, musi być lepszy skaner. I z tym się oczywiście zgadzam. Oprogramowanie umożliwia korekcję oddzielnie dla jasno i ciemnoszarych kolorów, więc udało się to jakoś skorygować, ale nie do końca.
    W/g producenta oprogramowania do kalibracji drukarki nie jest potrzebny profil skanera. Nawet nie ma go gdzie użyć. Zaleca się użycie innego oprogramowania do skanera, a nie HP Precision Scan. Czyli np. VueScan i skanowanie w trybie raw scan.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Gamma w oprogramowaniu skanera wpływa na clipping w światłach i cieniach dla skanowanych prostokącików.
    Ano wpływa :-) to wynika z istoty funkcji gamma. Nasze oczy widzą swiat bardzo inaczej niż elementy śwaitłoczułe :-)

W moim przypadku szare kolory miały zafarb zielony. W edytorze profilu można to oczywiście łatwo skorygować. Zaobserwowałem jednak, że ilość zielonego dla jasno szarego jest inna niż ciemnoszarego. Myślę, że jest to spowodowane tym, że nie udało mi się poprawnie zeskanować przy gamma=1, tylko gamma=1.3, stąd nieliniowość. Wniosek, musi być lepszy skaner. ....... skanowanie w trybie raw scan.
    No właśnie. To jest dokładnie miejsce gdzie dokonujesz "semi-kalibracji" skanera, żeby zmniejszyć niedokładności metody. Podkreślam "zmniejszyć" a nie wyeliminować. Nie mam tego programu więc trudno mi dyskutować ale wygląda mi to podobnie do kalibracji monitora programem Adobe Gamma. Czyli lepsze niż nic ale dalekie od doskonałości.

Chyba odbiegamy od wątku "dużo za bardzo" - ewentualnie pisz na PW :-)

Janusz

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów