Gamma w oprogramowaniu skanera wpływa na clipping w światłach i cieniach dla skanowanych prostokącików. Oprogramowanie odrzuca wtedy takie prostokąciki jako błedne. Tzn. sąsiednie prostokąciki są wtedy traktowane jako identyczne. Barwa światła skanera powoduje zafarb (światło nie jest idealnie białe). W moim przypadku szare kolory miały zafarb zielony. W edytorze profilu można to oczywiście łatwo skorygować. Zaobserwowałem jednak, że ilość zielonego dla jasno szarego jest inna niż ciemnoszarego. Myślę, że jest to spowodowane tym, że nie udało mi się poprawnie zeskanować przy gamma=1, tylko gamma=1.3, stąd nieliniowość. Wniosek, musi być lepszy skaner. I z tym się oczywiście zgadzam. Oprogramowanie umożliwia korekcję oddzielnie dla jasno i ciemnoszarych kolorów, więc udało się to jakoś skorygować, ale nie do końca.
W/g producenta oprogramowania do kalibracji drukarki nie jest potrzebny profil skanera. Nawet nie ma go gdzie użyć. Zaleca się użycie innego oprogramowania do skanera, a nie HP Precision Scan. Czyli np. VueScan i skanowanie w trybie raw scan.