Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Jaki papier używacie???

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Question Jaki papier używacie???

zamieniłem moją Pixmę 3000 na Epsona RX520
    wydruki wychodza naprawdę niezłe, nareszcie nie ma fioletów i zieleń jest zielona, nawet moja seledynowa kurtka p.deszczowa wyszła dokładnie taka jak w rzeczywistości

ale...

wszystko pięknie dopóki używałemoryginalnego papieru, przejście na EMTEC premium photo paper daje już tragiczne efekty, trawa wyszła jakby deszcz nie padał od miesiąca i takie tam...

czyli innymi słowy, czy użytkownicy Epsonów (używający oryginalnego atramentu - za zamienniki już dziękuję ) wykombinowali jakiś zamienny papier czy też trzeba trzymać się oryginalnego???

zdraw!

P.S.

za rady typu "tylko Velvet" z góy dziękuję

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dla kazdej kombinacji papieru, atramentu dla określonej drukarki należy posiadac profile barwne. W innym przypadku kolory beda nieprawidlowe. Ja uzywam Pixma IP5000 i nieoryginalnych atramentow. Drukuje natomiast na papierze Epson Premium Glossy, gdyz cena jest bardzo atrakcyjna. Oczywiscie kolory bez wlasciwego profilu sa raczej nie do zaakceptowania a zwlaszcza dla zdjec portretowych gdzie bez wlasciwego profilu twarz byla np. zbyt czerwona a szarosci maja odcien zielonkawy.
    Kupilem program Profile Prism do tworzenia profili i po ciezkich bojach udalo mi sie opracowac profil dla Epson Premium Glossy. ktory jest akceptowalny. Tzn. praktycznie to co widze na ekranie pokrywa sie z tym co na wydruku.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    ...
    wszystko pięknie dopóki używałemoryginalnego papieru, przejście na EMTEC premium photo paper daje już tragiczne efekty, trawa wyszła jakby deszcz nie padał od miesiąca i takie tam...
    ....
    Wyjścia masz trzy.

Pierwsze to uzywac dalej oryginałów - pewnie nieakceptowalne :-P

Drugie to zrobić sobie profile dla tego EMTECa czy czegotam chcesz używać - tu bym trochę uważał bo papierów różnistych przerobiłem trochę i niektóre znane firmy mają gównianej jakości papiery, które schną nierówno i wydruki wyglądają jak "psu z gardła"...

Trzecie poszukać papieru dla którego jest wsparcie producenta papieru - profile generyczne - np. Ilford jest naprawde dobry tylko do Twojej drukarki chyba profilu nie ma :-(

http://www.ilford.com/html/us_englis...es/default.asp

Janusz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Wyjścia masz trzy.

Pierwsze to uzywac dalej oryginałów - pewnie nieakceptowalne :-P
    wiesz, Epson chyba nie jest taki najdroższy, EMTEC'a miałem jeszcze ze starych zapasów, chciałem go przetrenować i nic z tego nie wyszło, no ale profilami jeszcze się nie bawiłem

Drugie to zrobić sobie profile dla tego EMTECa czy czegotam chcesz używać - tu bym trochę uważał bo papierów różnistych przerobiłem trochę i niektóre znane firmy mają gównianej jakości papiery, które schną nierówno i wydruki wyglądają jak "psu z gardła"...

Trzecie poszukać papieru dla którego jest wsparcie producenta papieru - profile generyczne - np. Ilford jest naprawde dobry tylko do Twojej drukarki chyba profilu nie ma :-(

http://www.ilford.com/html/us_englis...es/default.asp

Janusz
    zobaczę, wejdę w świat profili i trochę poeksperymentuję...
    a z programów do tworzenia profili co polecacie?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja używałem Profile Prism. Nie jest drogi i wymaga do utworzenia profilu skanera. Zobacz www.ddisoftware.com. Uzywam rowniez programu Qimage do drukowania. Również polecam.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

...
    a z programów do tworzenia profili co polecacie?...
    Ja polecam Duty'ego z forum :-) To akurat lepiej zrobi ktoś kto ma do tego sprzęt - samo oprogramowanie + profil skanera to niestety "rozwiązanie zastępcze" zwykle 3 razy droższe od "udania się do specjalisty" :-)

Drukowac można spod PSa - wychodzi całkiem dobrze. Drugi program obsługujący profile to Qimage. Więcej programów nie znam :-)

Janusz

Cytat Zamieszczone przez mark_solo
    ...Nie jest drogi i wymaga do utworzenia profilu skanera. Zobacz www.ddisoftware.com. ....
    Za 80 USD to masz ze cztery profile zrobione profesjonalnie i bezboleśnie.

Janusz

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Mam Pixmę, używam papieru Epsona... skorzystałem z pomocy Jac'a i jego sprytny kalibrator wygenerował mi profil drukarki z którego korzystam - kolory są OK.
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Domyślnie

Janusz
    a kto mi to zrobi???

własnie zakupiłem wiekszą ilość papieru Epsona, będę uskuteczniał lab w domu

zobaczę jakie będą efekty, kupiłem 100szt Epsona Glossy 10x15 za 37zł. do przeżycia moim zdaniem, drugie tyle za atrament i ciągle jeszcze chyba wychodzi to całkiem przyzwoicie cenowo...

Cytat Zamieszczone przez Jerry99
    Mam Pixmę, używam papieru Epsona... skorzystałem z pomocy Jac'a i jego sprytny kalibrator wygenerował mi profil drukarki z którego korzystam - kolory są OK.
    jak te profile w ogóle działają???

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a kto mi to zrobi???
    No napisałem Duty - taki nick z forum Canon Board. Napisz do niego na PW.

Janusz

jak te profile w ogóle działają???
    http://canon-board.info/showthread.php?t=8520 - cały wątek własciwie tylko o tym .

Janusz

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Janusz
    Ból jest na początku podczas nauki nowego programu. Następny profil wygeneruję mam nadzieję bez problemów. Oczywiście Twoja uwaga jest słuszna co do ceny. Natomiast ja cenię sobie wygodę. Zainwestowałem w narzędzie, ktore mam nadzieję bedę wykorzystywał.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów