Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Jaki papier używacie???

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Jac przyszedł z kalibratorem (GretagMacbeth EyeOne), najpierw monitor - soft wygenerował odpowiedni profil ICC dla systemu (MacOS X),później drukarka - drukuje sie plik kalibracyjny bez jakiejkolwiek kalibracji - potem ręcznie przesuwa się głowicę kalibratora nad wydrukiem - soft coś sobie przelicza i wypluwa profil ICC dla drukarki, który wybiera się przy drukowaniu z szopa.
    That's it
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry99
    ....potem ręcznie przesuwa się głowicę kalibratora nad wydrukiem - soft coś sobie przelicza i wypluwa profil ICC dla drukarki, który wybiera się przy drukowaniu z szopa.
    That's it
    I 48 godzin do pełnego wyschnięcia mieszkał u Ciebie Poważnie wydruk MUSI być dobrze wyschnięty 24 godziny to minimum nawet jak wychodzi "suchy dotykowo" z Pixmy :-)

Pozdrowionka
    Janusz

Bywalec Awatar Jerry99
    Miasto
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

Nie mieszkał
    Błąd pomiaru tuszu "mokrego" vs "wyschniętego" chyba jest do pominięcia...
    == Jerry99 ==
    aparat, p-5000, jabłka i aperture...
    http://www.jwroblewski.com

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Potwierdzam wydruk musi schnac 24 godziny. Tytus wszystko jest bardzo proste. Jac przyjedzie do Ciebie do Brukseli na pare dni i zrobi Ci fajny profil. Bedzie to niestety kosztowalo znacznie drozej niz te 80USD. Jakby mial przyjechac do mnie do Krakowa, to za te 80USD zrobilby moze jeden profil.

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo
    Potwierdzam wydruk musi schnac 24 godziny. Tytus wszystko jest bardzo proste. Jac przyjedzie do Ciebie do Brukseli na pare dni i zrobi Ci fajny profil. Bedzie to niestety kosztowalo znacznie drozej niz te 80USD. Jakby mial przyjechac do mnie do Krakowa, to za te 80USD zrobilby moze jeden profil.

już mi się to podoba

no zobaczę, póki co widzę, że atrament idzie jak szalony

ale podoba mi się, że tak precyzyjnie pokazuje jego zużycie...choć samo zużycie już mi się nie podoba

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry99
    Nie mieszkał
    Błąd pomiaru tuszu "mokrego" vs "wyschniętego" chyba jest do pominięcia...
    Nie jest do pominiecia. Atrament schnie przynajmniej godzinie i w trakcie schnięcia kolory się trochę zmieniają. Zaleca się jednak, aby profile byly wykonywane po kilku godzinach.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mark_solo
    Wot tiechnika, ponimajesz... a o poczcie to zapomniał. W USA mają większe odległości i www.drycreekphoto.com - profil wysyła się też pocztą tyle, że elektroniczną. Wydruk i tak musi schnąć więc jak się wysezonuje w kopercie to strata czasu żadna. List "priorytetowy" kosztuje coś około 2 PLN więc wzrost kosztów faktycznie kolosalny

Jerry99: Błąd pomiędzy tuszem wyschniętym i świeżym MOŻE być spory. Nie musi ale właśnie może. Współczesne tusze są właśnie tak robione, żeby były "dotykowo suche" bardzo szybko ale potem "dojrzewają" powoli. Zrób test śliny (jak niżej) :-)

Tytus: A "test śliny" jak Ci wychodzi? (Poślinionym palcem po fotce) - u mnie sporo papierów odpadło z tego powodu - papiery Ilforda z serii classic odpadają. Seria "smooth" jest wręcz rewelacyjna - niestety trochę droższe od konkurencji ale "smooth pearl" wart jest pieniędzy, które trzeba za niego zapłacić. Powłoki mikroceramiczne (takie mikro-lejki) zasysają atrament - efekty rewelacyjne. :-) Ja swoje kupuję tutaj http://www.czarno-biale.pl/ - bez jeżdzenia do Warszawy - też używam poczty :-) W sklepie nie wszystko mają na stronach ale telefon wystarczy - nie musisz jechać ;-)

Pozdrawiam serdecznie,
    Janusz

EDIT: Dry Creek poleca Ilforda Smooth Pearl jako "the best" z kategori "lustre" do Epsonów: "Ilford Smooth Pearl: Another excellent performer that also requires prompt framing for protection from the elements. Has the best hand-feel and highest contrast range of the lustre papers"
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-07-2006 o 09:50

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Tylko Photo Paper Pro Canona i to nie ze snobizmu .... drukarki canona skalibrowane są pod ten papier( nasiąkliwość połyski itd) choć korzystałem z różnych ten jest absolutnie najlepszy i nie dam sobie wmówić że jest inaczej ... sprawdzałem rozmiary A4, ok 60 pln za 15 kartek w detalu (ja załatwiam sobie za ok 45) A3+ max do mojej drukarki ok 140 za 10 kartek ja załatwiam za ok 110-120........ Polecam choćby do sprawdzenia i przekonania się ....

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    Tylko Photo Paper Pro Canona i to nie ze snobizmu .... drukarki canona skalibrowane są pod ten papier( nasiakliwość połyski itd) choć kożystałem z różnyk ten jest absolutnie najlepszy i nie dam sobie wmówić że jest inaczej ... sprawdzałem rozmiay A4, ok 60 pln za 15 kartek w detalu (ja zalatwiam sobie za ok 45) A3+ max do mojej drukarki ok 140 za 10 katrtek ja zalatiwm za ok 110-120........ Polecam choćby do sprawdzenia i przekonania się ....

Tytus pytał o drukarkę EPSONa :-) Sróbuj Ilforda Smooth Pearl (nawet na profilach generycznych) to szybko o Canonie zapomnisz :-)

Janusz

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

nie mam zamiarupróbować Bo mam A3+ i9100 i jest to rozsądne ze względu na jakość i koszta materiałów eksp i maksymalny wydruk.

a ile ten ilford kosztuje 2x więcej i tuszre dla przydrogiego epsona 3x więcej ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów