Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Panasonic Lumix DMC-FZ20 - jego praca AF i zoom a USM

Coś już napisał Awatar qiq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Bo chyba lepszy już FZ20 niż Canon PowerShot S1 IS (chodzi o: 1. max długi obiektyw, 2. max dużą matrycę)?
    Ad 1 - mam nadzieje ze przyjales do wiadomosci ze max dlugi obiektyw = max nagorsza jakosc? Mi sie tam bardziej podobaja zdjecia z S1
    Wiem, wiem. Zobacz jaki złom ja mam w stopce. Jeżeli wezmę obiektyw S1 to gorzej chyba na tym nie wyjdę
    Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Ad 2 - Po co ci max duza matryca? Wielkosc matrycy w megapikselach liczy sie tylko do maksymalnej wielkosci odbitek jakie chcesz wykonywac. Bo jesli 10x15 czy 13x18 to 3 megapiksele spokojnie starcza. Natomiast tkwi w ilosci MP taka pulapka ze im wiecej pikseli na fizycznie tej samej wielkosci matrycy, tym gorsza jakosc - ciasne upakowanie pikseli pogarsza jakosc (wieksze szumy, gorsza ostrosc i kontrast, detale). Wielkosc przekatnej czujnika w tych modelach rozni sie tylko o 0.4mm (gdy na przyklad roznica pomiedzy S1 a 300D to 5mm w przekatnej) a ilosc pikseli - 3 megapiksele vs 5. Pewie dlatego zdjecia z S1 mi sie bardziej podobaja 8) .
    http://www.dpreview.com/learn/?/key=Sensor_Sizes - 'Dia' na szarym tle.
    Jesli zwiekszenie ilosci megapikseli nie idzie w parze ze zwiekszeniem fizycznym rozmiaru czujnika - to nie ma sensu. Dlatego np Canon G3 jest ciutke lepszy od G5 choc trudniej dostepny - mniejsze szumy, lepsze ciut zdjecia.
    O tu mnie sporo uświadomiłeś. Wielkie dzięki. Aparacik ma służyć do zdjęć, w 95% eksponowanych w necie, na ekranie. Jeżeli przestanie i to wystarczać, a pewnie kilka lat tak zejdzie, to rozejrze się za dSLR.
    To może faktycznie S1? Ma odchylany ekran! Choćby podczas fotografowania żaby nie będę musiał z nią leżeć w wodzie! I zasilanie paluszkami, co to w każdej dziurze je można kupić.
    pzdr
    Qiq
    ~~~~~~
    http://www.plonacypromyk.i365.pl
    EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
    Benbo Trekker + Manfrotto 141RC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qiq
    Zobacz jaki złom ja mam w stopce. Jeżeli wezmę obiektyw S1 to gorzej chyba na tym nie wyjdę
    75-300 jest o niebo lepszy od jakiegokolwiek 10x czy 12x zoomu w kompaktach, tym bardziej przysloniety do f8 powiedzmy i w zakresie do 200mm - pobije kazego Panasia czy S1 jakoscia.

To może faktycznie S1? Ma odchylany ekran! Choćby podczas fotografowania żaby nie będę musiał z nią leżeć w wodzie! I zasilanie paluszkami, co to w każdej dziurze je można kupić.
    Odchylany ekran to cudownie wygodne narzedzie - ciagle mi w wielu sytuacjach go brakuje i sie musze niezle nakombinowac czy nameczyc albo wrecz strzelac w ciemno .
    Dodatkowo... IS w nim podobno bardzo przyjemnie dziala 8) (choc Panas tez chyba ma IS?)

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

właśnie też mi się śmiać chce jak się okazuje że te zoomy 10x i 12x w kompaktach jak przyjdzie co do czego to zawodzą (pochmurna pogoda, brak dobrej stabilizacji obrazu). Ja osobiście kupiłem sobie obiektyw 75-300mm i głównie używam go w zakresie 75-150mm potem albo czasy są zbyt długie albo jakość i dynamika fotki spadają (ratunkiem jest albo statyw który nie zawsze możesz albo chcesz zabrać ze sobą albo wieksze ISO a co za tym idzie oczywiście i szumy), moim zdaniem jeśli zoom jest dla ciebie jednym z decydujących kryteriów przy doborze to jednak musisz wziąść pod uwagę jeszcze jakość przy takim zoomie w kompakcie.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez satriani
    właśnie też mi się śmiać chce jak się okazuje że te zoomy 10x i 12x w kompaktach jak przyjdzie co do czego to zawodzą (pochmurna pogoda, brak dobrej stabilizacji obrazu).
    Akurat na stabilizacje obrazu w S1 chyba narzekac nie mozna

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To ja dodam cos od siebie. Panasonici z Leicami robia ladne fotki jak jest jasno.... natomiast w zaciemnionych miejscach lub ciemnych przy dluzszych czasach naswietlania i nie tylko koszmarne mydlo robia ze zdjecia.
    dSLR + coś tam...

Początki nałogu Awatar satriani

Domyślnie

twoje słowa dokładnie oddają to co sobie wyobrażałem

Coś już napisał
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie

wszystko co napisalem tyczylo sie modelu fz10

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów