Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jaki internet bezprzewodowy?

Bywalec Awatar Smaczny

Domyślnie Jaki internet bezprzewodowy?

Witam,

Podróżując po Polsce potrzebuję dostępu do internetu w moim laptopie - w aglomeracjach ale i często w różnych innych mniej zurbanizowanych miejscach. W tym momencie wykorzystuje starą dobrą Nokie 6310i z pakietem GPRS w Plusie. Jak szybko to chodzi to chyba wiecie albo się domyślacie Chętnie zatem zaopatrzę się w jakąś PCMCIA do laptopa i wykupię usługę u operatora aby przyspieszyć transfer.

Czy EDGE to zauważalny skok nad zwykłym GPRS-em, czy może jest coś jeszcze szybszego? Co da mi np. BlueConnect, jakie inne usługi tego typu warto rozważyć? Rozumiem, że w tym momencie z szybszą transmisją mogę powalczyć tylko w miastach, a np. góry i morze zostaje tylko GPRS i 56kbit/s, czy tak?

Proszę o poradę i Wasze doświadczenia w tym temacie.

SuMa NaŁoGów MuSi bYć sTaŁa

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

przeskok z GPRS na EDGE jest zauwazalny ja w w-wie w Orange osiagalem nawet kolo 20Kb/s, 3G jeszcze nie testowalem, a co do innych lokalozacji to raczej zostaje wlasnie EDGE (jest to rozszerzony GPRS) albo GPRS, 3G to tylko miasta i raczej nie beda ztym wychodzic poza wieksze aglomeracje, ewentualnie z czasem dojda glowne trasy przejzdowe (samochodowe i PKP)

Co do uslug to nie wiem jak jest teraz i co i gdzie sie najbardiej oplaca, mam juz od dosyc dawna nielimitowana Licencje GPRS (czyli EDGE tez i prawdopodobnie 3G tez zadziala ;-) ) za ~60z/mies.

zobacz sobie:
    www.gsmonline.pl
    www.moc.orange.pl

EDIT: majac karte da laptopa dochodzi jeszcze kilka hotspotow po WiFi - czyli "zwykly" LAN ;-)

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Smaczny
    Chyba wszystkie uslugi pokroju BlueConnect'a (w sensie u innych operatorow) daja to samo. Nielimitowany transfer (chyba ze przegniesz wtedy obcinaja), predkosc jaka jest dostepna czyli jak jest UMTS to jest - no wlasnie ile? 1 albo 2 Mbps nie pamietam dokladnie. Na to mozesz liczyc w Waszawie, Krakowie i innych duzych miastach. Pozniej jest Edge 320 kbps (256 do nas i 64 upload) i dostepny jest w mniejszych mastach i wzdluz wazniejszych drog. Jak nie dzialaja powyzsze to pozostaje GPRS. Wiadomo 64 kbps. Pochlastac sie mozna.
    Czasami mozesz trafic na hotspoty. Wtedy wiadomo predkosc WLAN.
    W Plusie dostepny jest jakas modyfikacja Edge'a. Jedzie to na dwoch numerach (wpisanych na jedna karte sim) i pozwala podwoic transfer. Wymaga specjalnego urzadzenia.
    Jesli chodzi o karty. Zasada jest taka ze im wiecej systemow obsluguja tym drozsza. Optymalna na ten czas to chyba Edge/Gprs.

Jac
    chyba chodzilo Ci o KBps (kilobajtow na sekunde) a nie kbps (kilobitow)
    Canon R5 II, R6|RF 14-35|RF 24-105 4L|EF 85 1.8|EF 100 2.8L|RF 200-800|C 420 + 580

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

wiesz...zawsze możesz próbować i szukać...ja mam neo 512 za darmo u babci...nie wiem od kogo i zbytnio mnie to nie interesuje. Kolega z akademików ciągnął necik 4.5d/2.5u Mb
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Ja wykupiłem w tym momencie pakiet iPlus SIMDATA - czysta karta SIM do połączenia z GPRS (3gr / 100kb) - z telefonem SE K700i (z laptopem łączy się za pośrednictwem IrDA) wychodzi, że maksymalny transfer dochodzi o 10kbps. nie jest źle, ale fotki się fatalnie przegląda.
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Coś już napisał Awatar swaligora
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Ja osobiście kożystam z pakietu Orange EDGE zakupionego wraz z modemem. Cena : 99zł + VAT, osiągi tragiczne (mało co czasami laptopa nie wyrzucę przez okno).
    A tak praktycznie to sprawa ma się następujaco:
    -transfer : dla EDGE nawet do 20kb leci czasam przy dobrym zasięgu i humorze, jak nie ma EDGE to poczta i gg, po www to już ze środkami uspokajającymi
    - ograniczenia : 1GB miesięcznie, kiedyś nieobcinali, obecnie jak przekroczysz 1GB to obcinają bodajże do 8 kilobitów (czyli w praktyce z gg nawet jest problem czasami).

Ogólnie męcze się z tym cholerstwem od roku z okładem i nie polecam nikomu (chyba że gg to wszystko czego używasz, a maile dostajesz w Unicode i bez załączników:
    Szy

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tasma
    Nielimitowany transfer (chyba ze przegniesz wtedy obcinaja)
    albo limitowany i obcinaja albo nie limitowany i nie obcinaja, ja mialem takie miesiace ze i po 10GB bylo na bilingu ;-), a ZTCMW to nie obcinaja tylko ropoczynasz kolejna "paczke danych" za oplata, im by sie nie oplacilo chyba obcinac jak mozna wydoic ;-)

EDIT: a jednak obcinaja

Cytat Zamieszczone przez Tasma
    Jac
    chyba chodzilo Ci o KBps (kilobajtow na sekunde) a nie kbps (kilobitow)
    Ty juz dobrze wiesz o co mi chodzi ;-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

na lapropiku z T-Mobile z Karta GPRS/3G za (przelicznik na PL) 100PLN/miesiac - nielimitowany Internet access - moglem mecze na BBC live ogladac - zle nie jest

Bywalec Awatar Robert P.
    Miasto
    Komorniki/wielkopolska

Domyślnie

A ja polece iPlusa, mam jako usługe dodaną do mojego abonamentu, jako modem używam Nokii 9300. Transfer up/dl max do 230kbps. Kilka sztuczek w Firefoxie i bardzo fajny programik Traffic Compressor i strony otwierają sie błyskawicznie np. Allegro.pl w 4sek. I tylko za 60zł miesięcznie. Używam od listopada 2005.
    350D+grip::EF 28-90/4-5,6::EF 50/1,8::EF 70-200/4 L
    www.pilaczynski.net

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Bylem niedawno 2 miesiace w delegacji w UK. Korzystalem tam w pracy z Orange 3G. Stanowisko pracy mialem oddalone nie wiecej niz 100m od BTS-a Orange, a wiec teoretycznie nie mozna bylo znalezc lepszych warunkow do korzystania z tego ustrojstwa (UMTS). Moja opinia: lacze beznadziejne. W praktyce mialem transfery rzedu 10-15 kB/s! Oprocz kiepskiego transferu dochodza jeszcze czeste przerwy w polaczeniu. Poza tym Windows XP nie wspolpracuje z modemami UMTS zbyt dobrze, co owocowalo czestymi restartami.

Biorac pod uwage ze u nas siec UMTS jest duzo gorzej rozwinieta niz w UK, nie proponuje sie w to ladowac. Chyba ze ktos nie ma wyboru.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów