Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Trójmiasto i okolice - propozycje miejsc na foto: krajobraz i przyroda.

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar sensitive
    Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie

Począwszy od soboty.

Pozdrawiam, Arek
    ... bez info, IMO nieważne

i pierwsze zdjęcia w galerii

Dopiero zaczyna Awatar bartekkaszub
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

to jak się zdecydujesz na latarnie na Helu to odwiedz przy okazji fokarium

Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie podziękowania

Dziękuję wszystkim za pomoc. Jeśli zdąże to zreasumuję Wasze propozycje i wyedytuję końcówkę tej wypowiedzi dla ewentualnych przyszłych poszukiwaczy miejsc w tych okolicach.

No i cóż ... od jutra urlop. :-D

EDIT:

krajobrazy / pejzaże / widoki
    1. klif w Gdyni-Orlowie - na rano i wieczór (raczej wschód bo słońce zachodzi z przeciwnej strony)
    2. okolice Władysławowa i półwysep
    3. lasy w Oliwie (szkoda, że Pachołek jest zamknięty - chyba, że znów jest czynny), stamtąd wychodziły dobre Panoramy
    4. Westerplatte - zachody słońca są ciekawe
    5. forty nad stacją kolejową Gdańsk Główny (na szczycie duży krzyż) - fajne panoramy i na stare miasto i na stocznie
    6. wieża widokowa w Wieżycy
    7. wieża widokowa - na Dąbrowie w Gdyni
    8. wschody z łodziami rybackimi - Sopot Kolo „Baru Przystań”

przyroda
    1. ptaki - oczywiście Wyspa Sobieszewska (raczej Ujście Wisły (po obu stronach) niż Ptasi Raj), chociaż te tereny ciekawsze są zimą (z innej podpowiedzi ale również wyspa: nie Przekop - kierunek Świbno)
    2. latem rezerwaty nad Zatoką Pucką (np. Beka)
    3. rezerwat kormoranów w Kątach Rybackich
    4. Kosa Rewska czyli Rewa - ujście rzeki stwarza wspaniale rejony dla ptactwa

godne uwagi miejsca
    1. Długi Targ w Gdańsku nocą - na wieczór
    2. w samym trójmieście - np. Dolina Radości, Trójmiejski Park Krajobrazowy
    3. pobliskie miejscowości: Rewa, Jastrzębia Góra ...
    4. wieża ratusza głównomiejskiego (Gdańsk - Długa/ Długi Targ)
    5. okolice Portu Północnego, zdewastowany przez Siarkopol krajobraz, most wantowy coś ale Świętokrzyski (w-wa)
    6. Westerplatte
    7. Kosa Rewska czyli Rewa - raj dla serfowców, kejciarzy i innej maści wodnych zawodników
    8. bliżej centrum Gdańska warto zobaczyć rafinerie w nocy i wbrew obiegowej opinii most wantowy - fotografowanie o świcie z drugiego mostu kolejowego leżącego powyżej (nurt rzeki)

wycieczki
    1. Hel (wycieczka katamaranem z Gdynii) - na środek dnia
    2. Kaszuby - na trasie Wieżyca – Ostrzyce – Chmielno + Jar Raduni z Babich Dołów do Żukowa lub Borowa + okolice Kiezmarka i dolina Wisły

ogólnie
    1. cała linia wybrzeża, Trójmiejski Park Krajobrazowy i przede wszystkim jeziora, lasy i parki krajobrazowe na Kaszubach (np. Zawiaty)
    2. miejskie klimaty: dzielnica Letniewo, Orunia, kamieniczki w dolnej części (poniżej torów kolejki SKM), a potem powyżej torów; wspaniała architektura, niezapomniane zacienione zakamarki; Oliwa; rejon Kościoła Dominikanów (ulice Polanki - Kolo V LO, Kwiatowa); Wrzeszcz - stara cześć: poniżej torów kolejki; rejony Guntera Grassa, „Blaszany bebenek” itp. ... kamienice, rudery, (klatki schodowe, takich domów w Polsce zostało niewiele - wspaniale wnętrza i zapach kurzu); światło w każdej porze dnia maluje wzory, które warto zapisać na matrycy
    3. Gdańsk (po 21:00....) aby złapać trochę światła, resztki słońca ślizgają się po ul Mariackiej w górnych piętrach; fajne kadry, tylko technicznie trudne do złapania
    4. Panorama Motławy najładniejsza z widokowej więzy w Muzeum na końcu Mariackiej
    5. Kościół Mariacki - światło i efekty na matrycy są niesamowite to balans bieli działa tam cuda
    6. Kościół Dominikanów w Gdańsku, Mikołaja obok hali Targowej - wnętrze wprost barokowe, ale i duszące ciemnym drewnem
    7. latarnie w Nowym Porcie, Sopocie a dalej na Helu i w Rozewiu

Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem ale jeśli :-? to do poprawienia.
    To na pewno nie zamknięta lista a tylko reasumcja tego co w tym watku było polecane.

Dziekuję i pozdrawiam,
    Ostatnio edytowane przez sensitive ; 22-07-2006 o 21:52

Początki nałogu Awatar Fotofil
    Miasto
    3city

Domyślnie

Sensitive, ciekaw jestem Twojego spojrzenia na miejsca które ja znam od urodzenia. Pochwal sie po powrocie. Moje morze możesz obejrzeć na mojej stronce www. Pozdrawiam.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Mieszkam niedaleko tej wieży na dąbrowie, jak ktos miałby problemy z trafieniem słuze pomocą ;-)

Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: Fotofil

Cytat Zamieszczone przez Fotofil
    Sensitive, ciekaw jestem Twojego spojrzenia na miejsca które ja znam od urodzenia. Pochwal sie po powrocie. Moje morze możesz obejrzeć na mojej stronce www. Pozdrawiam.
    Jeszcze nie zdążyłem zerknąć do Ciebie - mam sporo roboty z przebraniem i obóbką swoich zbiorów z urlopu ale pierwsze dwie fotki są tu . Reszta musi poczekać. Dzisiaj kończyłem swój urlop całodziennym wypadem nad Zalew Zagrzyński testować swój teleobiektyw z polarem.

Pozdrawiam, sensitive
    Ostatnio edytowane przez sensitive ; 25-07-2006 o 16:01

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów