piszac "Klif" mialem na mysli to co to oznacza slownikowo, tj. taki klif nad morzem
ze o wschodzie fajniejszy to sie zgadzam. ale i o zachodzie udalo mi sie tam cyknac znosne zdjecie:
... musiałem odczekac chwile aż mi przejdzie - tak się z siebie uhahałem. Ufff, nieźle.Zamieszczone przez akustyk
![]()
Ale ... dobrze, że teraz a nie o 4.30 na parkingu przez samem.![]()
A propos poniższego wątku (tej interesującej mnie części), jakie z filtrów winienem nabyć do zachodów i wschodów – jestem zdecydowany na mocowanie Cokin P + filtry. Wiem, że dojdę do tego sam po jakimś czasie ze względu na swoje upodobania do efektów ale te filtry co „trzeba mieć” to chyba można polecić, czy się mylę? Up to know myślałem o Cokin P121 G2 (ND8 ) ale po tym co napisałeś niżej …
... chyba zmienię zdanie - możesz coś polecić na "sztywno"?Zamieszczone przez akustyk
Plus dodatkowo parametry:
... czy coś się zmieniło od tej pory?Zamieszczone przez akustyk
Pozdrawiam, „klifowiec”![]()
jesli chodzi o producenta to zdecydowanie polecam Hitecha. rozsadny cenowo (110zl w Raysfoto.pl), a neutralnosc duzo lepsza niz Cokina. poza tym, gradacje mi duzo bardziej odpowiadajaZamieszczone przez sensitive
nad morze zdecydowanie polecam polowki z twardym przejsciem. konkretnie polecalbym filtry Hitech 85 ND Grad 0.6 Hard i ew. Hitech 85 ND Grad 0.9 Hard. ten pierwszy tlumi dwie dzialki, drugi - trzy. sklanialbym sie raczej do tych 3 dzialek, bo nad naszym morzem (mala przejrzystosc wody, a wiec relatywnie ciemne morze na zdjeciach) to wbrew pozorom wcale nie tak duzo.
jesli masz drugie 110zl wolne to polecam uzupelnic zestaw o Hitech 85 ND Grad 0.6 Soft - dwie dzialki z miekkim przejsciem. czesciej stosowalne niz twarde przejscie, odpowiednio mocne by poprawic zdjecia i nie zepsuc nadmiarem efektu przyciemnienia nieba
akurat taki zestaw daje niezle mozliwosci i duza swobode focenia.
tyle z neutralnych polowek. z kolorowych... jesli musisz to raczej jakis fiolet, ew. rozne cieple odcienie (koral, brzoskwinia, braz, ...). tanio i znosnie robi to PPL (tez do kupienia w Raysfoto). cokinowski tabak (P124/P125) tez ma fajny kolor, ale 120zl za filtr efektowy mnie by bylo szkoda.
co do konkretnych metod focenia - statyw, odpowiednio wczesnie wstac, strzelic jakis jogurt i kawe... pooddychac jodem, zrelaksowac sie, pofocic. sprawdzaj podglady i histogramy i rob jak Ci sie podobabyle byla radocha
aha! koniecznie jakis suchy prowiant ze soba wez. po 2 godzinkach rannego focenia potrafi tak glod przypilic, ze w biegu do auta (lub spozywczego) mozna rozwinac predkosci kenijskich biegaczy. sprawdzone eksperymentalnie - nie polecam :-?
Wielki dzieki, wybiorę się dzisiaj do mojego sklepu zobaczyć co mają ewentualnie zadzwonię do Raysfoto. A teraz wracam na Twoją stronę na plfoto.
Przepraszam moderatorów za OT. I aby nie było całkiem OT ...
Jeżeli koledzy i koleżanki mają jeszcze jakieś propozycje to w dalszym ciągu mam miejsce aby je zapisać. :smile:
pozdrawiam, sensitive
wspominali o Wieżycy - jest tam wieża widokowa - polecam
wygooglalem http://fotobank.pl/index16.html
Polecali, polecali ale dzięki za chęci pomocy i zużyty czas na google. :-) Już zanotowane.Zamieszczone przez bartekkaszub
Pozdrawiam, sens...
Skoro mowa o wieżach widokowych - polecam tą na Dąbrowie w Gdyni
hmm ta na dąbrowie jest widokowa? musze sie wybrac.... akustyk tez zachod to na pewno orlowo? cos dziwnie wyglada... slonce zachodz od strony ladu tam i raczej ciezko zeby taki efekt dawalo
Ostatnio edytowane przez sail0r ; 05-07-2006 o 13:06
S45 user
Jesli na wschodzie chcesz miec lodzie rybackie to oczywiscie Sopot kolo Baru Przystań. Wschodu naprawde fajne. Poza tym proponuje wspomnaina juz wyspe sobieszewska i ujscie Wisly, ale tej wlasciwej, nie Przekopu. Czyli kierunek Świbno. Wspaniale rejony na fotki, ale trz4eba isc piechota tak z pol godziny ze Świbna wiec załóż to sobie a planach. Ja zazwyczaj nocuje na plazy (to zakazna z namiotem) i mam wschod od rękiPotem mozesz si eprzejsc plazą az do Sobieszewa, dobre 3 godziny marszu. Widoki rewelacja. Przy silnym wietrze po prostu najwspanialsze miejsce w Trojmiescie. Jak juz bedziesz w Pucku to zachacz o Kose Rewska czyli Rewa - raj dla serfowcow, kejciarzy i innej masci wodnych zawodnikow. Niemniej ujscie rzeki stwarza wspaniale rejony dla ptactwa, choc o tej porze to raczej martwy sezon. W poblizu masz rezerwat Beka juz tutaj wspomniany.
Blizej centrum Gdańska warto zobaczyc rafinerie w nocy i wbrew obiegowej opiini most wantowy prezentuje sie dosc okazale, polecam fotografowanie go o swicie z drugiego mostu kolejowego lezacego powyzej (mowie o nurcie rzeki).
A jak lubisz miejskie klimaty to dzielnica Letniewo, Orunia dadza Ci niezapomniane wrazenia łącznie z kradzieza sprzetu jak bedziesz mial pecha
A na powaznie to poswiec jeden dzien aby polazic po Sopocie, ale nie tym nadmorskim, plazowym, tylko tym miedzu kamieniczkami w dolnej czesci(ponizej torow kolejski SKM), a potem powyzej torów. Wspaniala architektura, niezapomniane zacienione zakamarki.
to samo tyczy sie Oliwy. To wspaniale rejony, takie miejsko-zapomniane. Zwlaszcza rejon kosciola dominikanow (ulice Polanki - kolo V LO, Kwiatowa, itp) . Cudowne ciche miejsca.
No i of course Wrzeszcz. Stare cześć. Ponizej torow kolejki. Rejony Guntera Grassa, blaszany bebenek itp... Kamienice, rudery, probój wchodzic na klatki schodowe, takich domow w Polsce zostalo niewiele. Wspaniale wnetrza i zapach kurzu. Swiatlo w kazdej porze dnia maluje wzory, które warto zapisac na matrycy.
Oczywiscie Gdanski wcale nie w nocy. Proponuje pore po 21:00.... abys zalapal troche swiatla, resztki slonca slizgaja sie po ul Mariackiej w gornych pietrach. Fajne kadry, tylko technicznie trudne do zlapania. Panorama Motławy najladniejsza z widokowej wiezy w Muzeum na koncu Mariackiej. Cholera zapomnialem jakie to Muzeum, ale cos z ziemią związane. Mariacki kościół to juz obligo, po prostu trzeba to zobaczc, a swiatlo i efekty na matrycy sa niesamowite to balans nieli dziala tam cuda. Uwielbiam focic Mariaci wlasnie z powodu kolorow, ktore sie zapisuja. No a jak chcesz miec ciemne klimaty to kosciol dominikanow w Gdanksu, Mikolaja, kolo hali Targowej. Wnetrze wprost barokowe , ale i duszące ciemnym drewnem.
Coz jeszcze... wiele miejsc, ale nie dasz rady na raz...powodzenia
Ostatnio edytowane przez iczek ; 04-07-2006 o 08:59