Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Trójmiasto i okolice - propozycje miejsc na foto: krajobraz i przyroda.

Coś już napisał Awatar sensitive
    Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie Trójmiasto i okolice - propozycje miejsc na foto: krajobraz i przyroda.

Witam,

wybieram się na dniach na urlop w okolice Trójmiasta – moja pytanie do mieszkających w tych rejonach: co polecacie / jakie miejsca do odwiedzenia? Jestem zmotoryzowany więc odległości nie są aż takim problemem.

Interesuje mnie typowy krajobraz/ pejzarz (w tym bardzo wschód i zachód słońca) i/lub ciekawa przyroda. Innymi też nie pogardzę. Wyspa Sobieszewska jest jeszcze takim miejscem gdzie można pochodzić i spotkać ciekawe ptactwo? Może coś innego, miejsca na Kaszubach, itp. ?

Pozdrawiam, sensitive
    ... bez info, IMO nieważne

i pierwsze zdjęcia w galerii

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Klif w Gdyni-Orlowie - na rano i wieczor
    Dlugi Targ w Gdansku noca (nie do konca krajobraz, ale warto) - na wieczor
    Hel (proponuje wycieczke katamaranem z Gdynii) - na srodek dnia
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: akustyk

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Klif w Gdyni-Orlowie - na rano i wieczor
    W Klifie zawsze zakupy robię jak jestem w Sopocie ale nigdy ( ) nie pomyślałem, żeby sprawdzić gdzie jest słońce? Dzięki. Pytanie pomocnicze czy rano o świcie mam się bać chętnych na statyw i moją torbę ze sprzętem?

Dlugi Targ w Gdansku noca (nie do konca krajobraz, ale warto) - na wieczor
    Nie mam niestety 5D i chyba nie powalczę ze swoim 350D, ostatnie próby zakończyły się tylko kładzącymi się kammiennicami. Co prawda zawsze za dnia więc może tym razem pierwszy raz w nocy.

Hel (proponuje wycieczke katamaranem z Gdynii) - na srodek dnia
    OK, może się skuszę.

Co z ewentualnymi wycieczkami w jakieś zielone miejsca?

EDIT: akustyk - dopiero teraz zauważyłem (Dolny Śląsk ), a może ktoś z okolic

Wielkie dzięki i pzdr.,

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sensitive
    Witam,
    wybieram się na dniach na urlop w okolice Trójmiasta – moja pytanie do mieszkających w tych rejonach: co polecacie / jakie miejsca do odwiedzenia? Jestem zmotoryzowany więc odległości nie są aż takim problemem.
    Interesuje mnie typowy krajobraz/ pejzarz (w tym bardzo wschód i zachód słońca) i/lub ciekawa przyroda. Innymi też nie pogardzę. Wyspa Sobieszewska jest jeszcze takim miejscem gdzie można pochodzić i spotkać ciekawe ptactwo? Może coś innego, miejsca na Kaszubach, itp. ?
    Pozdrawiam, sensitive
    Wschód/zachód - oczywiście może być oklepane Orłowo, ale tutaj to raczej wschód bo słońce zachodzi z przeciwnej strony. Jeśli zachód to okolice Władysławowa i półwysep. W samym trójmieście - np. Dolina Radości, Trójmiejski Partk Krajobrazowy itd. Ciekawe mogą być też pobliskie miejscowości Rewa, Jastrzębia Góra itp.
    Ptaki - oczywiście wyspa sobieszewska (raczej Ujście Wisły (po obu stronach) niż Ptasi Raj), chociaż te tereny ciekawsze są zimą niż teraz. Latem polecam rezerwaty nad Zatoką Pucką (Beka itd). Możesz wybrać się też do rezerwatu kormoranów w Kątach Rybackich.

Poza tym do dyspozcyji cała linia wybrzeża, Trójmiejski Park Krajobrazowy i przede wszystkim jeziora, lasy i parki krajobrazowe na Kaszubach (Zawiaty itd).

Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: dazz

Cytat Zamieszczone przez dazz
    Wschód/zachód - oczywiście może być oklepane Orłowo, ale tutaj to raczej wschód bo słońce zachodzi z przeciwnej strony. Jeśli zachód to okolice Władysławowa i półwysep. W samym trójmieście - np. Dolina Radości, Trójmiejski Partk Krajobrazowy itd. Ciekawe mogą być też pobliskie miejscowości Rewa, Jastrzębia Góra itp.
    Ptaki - oczywiście wyspa sobieszewska (raczej Ujście Wisły (po obu stronach) niż Ptasi Raj), chociaż te tereny ciekawsze są zimą niż teraz. Latem polecam rezerwaty nad Zatoką Pucką (Beka itd). Możesz wybrać się też do rezerwatu kormoranów w Kątach Rybackich.

Poza tym do dyspozcyji cała linia wybrzeża, Trójmiejski Park Krajobrazowy i przede wszystkim jeziora, lasy i parki krajobrazowe na Kaszubach (Zawiaty itd).
    A co Ty polecasz na Kaszubach?

Dziękuję i pozdrawiam,

dazz
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sensitive
    A co Ty polecasz na Kaszubach?
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Kaszuby znam raczej słabo, spróbuj wspomniane Zawiaty, tam był ostani plener FP.
    Jakby co możemy skontaktować się prywatnie, podpowiem coś więcej.

Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: dazz

Cytat Zamieszczone przez dazz
    Kaszuby znam raczej słabo, spróbuj wspomniane Zawiaty, tam był ostani plener FP.
    Jakby co możemy skontaktować się prywatnie, podpowiem coś więcej.
    OK, wyślę Ci na PW mój telefon z prośbą o przesłanie zwrotnie namiarów na Ciebie (do ewentualnego wykorzystania podczas urlopu). Co do Zawiatów - można gdzieś zobaczyć efekty tego pleneru?

Pozdrawiam, sensitive

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Koniecznie musisz wejść na wieżę ratusza Głównomiejskiego (Długa/ Długi Targ) a ponadto musisz! pojechać na Kaszuby moim zdaniem na trasie
    Wieżyca -Ostrzyce- Chmielno znajdziesz to czego szukasz. No i Koniecznie Jar Raduni z Babich Dołów do Żukowa lub Borowa!! Krajobrazy niepowtarzalnie piękne. Życzę udanego pobytu i focenia!

Miasto
    Warszawa, Ochota

Domyślnie re: januszP.

Cytat Zamieszczone przez januszP.
    Koniecznie musisz wejść na wieżę ratusza Głównomiejskiego (Długa/ Długi Targ) a ponadto musisz! pojechać na Kaszuby moim zdaniem na trasie
    Wieżyca -Ostrzyce- Chmielno znajdziesz to czego szukasz. No i Koniecznie Jar Raduni z Babich Dołów do Żukowa lub Borowa!! Krajobrazy niepowtarzalnie piękne. Życzę udanego pobytu i focenia!
    Wielki dzięki. O to mi chodziło. Poczytam o wszystkim powyżej w necie aby lepiej przygotować.

Oczywiście, dalsze propozycje mile widziane.

Pozdrawiam, sensitive

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Mógłbym Tobie polecić jeszcze kilka innych miejsc, mniej znanych ale też ciekawych. Wybierz się w okolce Portu Północnego, zobaczysz zdewastowany przez Siarkopol krajobraz, przejedziesz przez most wantowy coś ale Świętokrzyski. Obejdź Westerplatte, często tam robiłem zdjęcia, zachody słońca są ciekawe. Polecam też lasy w Oliwie, szkoda, że Pachołek jest zamknięty (chyba, że znów jest czynny ale dawno nie bylem więc nie wiem na 100%), stmtąd wychodziły dobre Panoramy. Poza tym wejdź na forty nad stacją kolejową Gdańsk Główny (na szczycie duży krzyż) z tego miejsca możesz mieć fajne panoramy i na stare miasto i na stocznie. Są jeszcze inne miejsca ale nie wiem czy będę w stanie dobrze je opisać.
    Poza tym pomyśl o Kaszubach tak jak pisali koledzy, naprawdę warto. Możesz też wybrać się w okolice Kiezmarka i poznać dolinę Wisły.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów